27 / 04 / 2024

Mamak'ın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Mamak'ın çehresi kentsel dönüşümle değişiyor!

Başkent Ankara'da bulunan Mamak'ın çehresi değişiyor. Gecekondusu yıkılan vatandaşlara, kira yardımı yapılıyor. Mamak'taki değişim, özel teşebbüsün de ilgisini artırıyor. Mamak'taki değişim, özel teşebbüsün de ilgisini artırıyor.




Bir zamanlar çöplüğü, cezaevi ve gecekondularıyla anılan Mamak'ta büyük bir değişim yaşanıyor. Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi dahil birçok yenileme projesi Mamak'ın çehresini değiştirdi Mamak'ta binlerce gecekondu hızla yıkılıyor, yerlerini ise modern ve kaliteli konutlar alıyor. Hak sahipleriyle anlaşarak yıkımları gerçekleştiren belediye, dönüşümü sessiz sedasız ve gerginlikten uzak gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Gecekondusu yıkılan vatandaşlara, kira yardımı yapılıyor. Mamak'taki değişim, özel teşebbüsün de ilgisini artırıyor. 


50 BİN KONUTLUK PROJE

 Toplam 7 milyon metrekare alan üzerinde uygulanan ve 14 mahalleyi kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi özelliğine sahip. Büyükşehir,  TOKİ  ve Mamak Belediyesi işbirliğiyle toplam 11 etaptan oluşan projede 50 bin konut, 500 iş merkezi, dev rekreasyon alanları bulunuyor. 

Üçte biri konut, üçte ikisi yeşil alan olan proje ile Mamak aynı zamanda yeşile dönüşüyor. 13 bin 400 gecekondunun bulunduğu alanda anlaşma sağlanan gecekondu sayısı 7 bin 404, yıkılan gecekondu sayısı ise 3 bin 375 oldu. Bin 193 konut ise tapulu hak sahiplerine teslim edildi. 

Proje içerisinde 200 yataklı devlet hastanesi, yüzme havuzu, yeşil alanlar ve parklar bulunuyor. 


YATIKMUSLUK-ALTINEVLER 

Mamak'ta devam eden kentsel dönüşüm projelerinden birisi de Yatıkmusluk-Altmevler kentsel yenileme projesi. 220 bin metrekarelik devasa bir alanı kapsayan projede bin 150 konut ve 8 bin 564 metrekarelik sosyo kültürel tesis alanı, okul, cami, sosyal donatı park ve yeşil alan bulunuyor. 


 575 bin metrekare alan üzerinde uygulanan proje içerisinden 5 bin 750 konut, 20 bin metrekare eğitim kompleksi, spor alanları, iki temalı kentpark, kapalı pazar alanı, aile merkezi ve bilgi evi, yeşil alan, otopark, sosyal donatı alanları bulunuyor. 

Projede hak sahiplerinin yüzde 90'ıyla anlaşmanın sağlandığı bildirilirken, 4 bin 450 konutun ihale süreci devam ediyor. 


GÜLSEREN-ANAYURT

 Mamak ilçesinde 440 bin metrekarelik bir alanda dönüşümün gerçekleştirildiği bir diğer proje de Gülseren-Anayurt Kentsel Yenileme Projesi. Gülseren ve Anayurt Mahallelerini kapsayan kentsel yenileme projesiyle bölgede 5 bin 400 konut üretilecek. 

Projenin yüzde 21'i, konut yüzde 79'u ise yeşil alan olarak planlandı. 

2 bin konutun yapımı devam ediyor, bin 400 konutun ise ihale süreci başlatıldı.



HaberTürk Ankara


Geri Dön