24 / 04 / 2024

Mamak'ta 4,5 yılda 3.676 ruhsat verildi!

Mamak'ta 4,5 yılda 3.676 ruhsat verildi!

Mamak Belediyesi modern konutların yapımına hızla devam ediyor. Mamak’ta Kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere yapılaşma hızla artarken yeni ruhsat alımına göre iskân oranı yüzde 110 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı.



Mamak Belediyesi, Mamak’taki inşaatlarda yapı kontrol uygulamalarında olumsuzluk yaşanmaması için titizlikle çalışıyor. Yapı denetim firmaları ile birlikte vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyarak, imar planına uygun yaşam standartını artıracak güvenli, konforlu ve kaliteli yapı yapılmasını amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl 1114 adet ruhsat ve 805 adet iskân veren Mamak Belediyesi modern konutların yapımına hızla devam ediyor. Bu senenin başından itibaren ruhsat sayısının 200’ü, iskân sayısının da 300’ü aştığı Mamak’ta Kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere yapılaşma hızla artarken yeni ruhsat alımına göre iskân oranı yüzde 110 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı.


Yönetmelikler doğrultusunda yapıların denetlenmesi Mamak’ta titizlikle sürdürülüyor. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından inşaatların yapımı esnasında denetimler sürekli kontrol altında tutuluyor. Donanımlı teknik personelden oluşan Yapı Denetim ekibiyle, yönetmeliklere uygun olarak hazırlanmış projelerin eksiksiz hayata geçmesi için yoğun çalışma gerçekleştiren Mamak Belediyesi, Ankara’da bir ilki daha gerçekleştirerek binalarda Yeni Toprak Vizesi ve İstinat Projesi Ruhsatı uygulamasını başlattı.


Bina yükseklikleri her katta belediye ekiplerince kontrol edilip proje ile uyumu kıyaslanıyor. Denetimler gerçekleşirken inşaatta bulunması zorunlu olan şantiye şefi ve yapı denetim firması elemanlarının olup olmadığı titizlikle kontrol ediliyor. İlk aşamada hafriyatı alınıp demiri döşenen binaya, binadaki demir ve temel kotunu denetlemek için Mamak Belediyesi teknik ekibini gönderiyor. Bina yüzde altmış seviyesine ulaştığında ise yapı denetim teknik ekiplerince betonarme ve duvarları incelenirken, yapı denetim bedelleri de seviyelerine göre tamamlattırılıyor.


Mamak Belediyesi Yapı Denetim Firmaları’ndan tam not alıyor

Mamak Belediyesi Yapı Denetim firmalarından tam not alıyor. Denetimlerde sıkıntı yaşamayan müteahhitler, iskân ve ruhsat alırken yapı denetim seviyeleri oranında ücret ödüyor. Binaların daha düzgün ve projeye uygun yapılması için yapı denetim firmalarıyla her ay mutlaka toplantı yapılıyor. Müteahhitler de ruhsat almadan önce, parselin konumuna göre vatandaşın parseline, ankraj, forekazık, istinat’tan hangisi belediye tarafından öneriliyor ise onu yaptırıyor. Ayrıca müteahhitlerle yapılan görüşmelerden sonra Mamak’ta yapılan inşaatlarda mantolama ve asansör yapma zorunluluğu da getirildi.

 

Yeni ruhsat alınımına göre iskân oranını yüzde yüz on seviyelerine çıkararak Ankara’nın iskân ve ruhsat rekoru Mamak’ta kırıldı. Ayrıca Mamak Belediye Meclisince alınan kararla Yapı Denetim Şube Müdürlüğü vatandaşların mağdur olmaması için, daha önce yaptığı binalara iskân almayan müteahhitlere yeni ruhsat vermiyor.

 

200 m2 veya 2 kat yüksekliği aşan bakanlık izni alınmış her yapıya Yapı Denetim Firmaları’nca denetim zorunluluğu getirilirken, proje kontrolünden başlayan bu denetleme Yapı Denetim İş Bitirme Belgesi alınıncaya kadar devam ediyor. Mamak Belediyesi’ne de iş bitirmek için başvuru yapıldığında en geç 2 gün içinde evraklar tamamlanıp, İş Bitirme Belgesi veriliyor.


Mamak Belediyesi


Geri Dön