19 / 04 / 2024

Mamak'ta Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Kompleksi temeli atıldı!

Mamak'ta Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Kompleksi temeli atıldı!

Mamak Kartaltepe Mahallesi Okullar Caddesi'nde, Mamak Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Kompleksi temel atma töreni gerçekleştirildi. Cami cemevi inşaatı, Hacı Bektaş Veli türbesinin Selçuklu mimarisi ile modifîye edilmesiyle yapılacak...



Ankara Mamak'ta Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Kompleksi temel atma törenine katılan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Aleviliğin kanunların himayesine alınması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten bir şeyler söylemesini istedi. Çelik, Doğan'ın bu isteğine karşılık, "Bu meseleleri çözmek siyaset arenasının işi değil. Gönül işi gönül. Gönülleri birbirimize açmamız, birbirimizi sevmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Mamak Kartaltepe Mahallesi Okullar Caddesi'nde, Mamak Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Kompleksi temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ak Parti Urfa Milletvekili Abdulkerim Gök, CHP  Ankara  Milletvekili Sinan Aygün, Ankara Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Cem Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Cemal Canpolat, Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Şahin Akıncı, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür, Eğitim, Sağlık ve Araştırma Vakfı Genel Başkanı Kemal Kaya katıldı.

Gülen'le görüşmesini anlattı

Doğan, açılış konuşmasında, projenin gerçekleşmesi için Fethullah Gülen'le yaptıkları ve daha önce basına da yansıyan görüşmeyi anlattı. Doğan, "İslamın yerleştiği tüm ülkelerde büyük bir kavga yaşanıyor. Suriye'de de Alevi-Sünni çatışması adı altında bu çatışmanın Türkiye'ye de yansıması hedefleniyor. Bu temelde barışın devam edebilmesi için Aleviliğin mutlaka kanunların himayesine alınması, cemevlerinin hukuki statüye kavuşturulması, Alevi yurttaşların anayasada öngörülen eşik vatandaş statüsüne uygun olarak genel bütçeden payını alması gereklidir" dedi.

Farklılıkların Anadolu topraklarında beraberce yaşandığını söyleyen BaI kan Çelik de "Acı günler olmadı mı oldu. Kardeşliğimiz sınanmadı mı sınandı. Ama çok şükür bu nifak  tohumları bizi ayrıştıramadı. Birlik ve beraberliğimizi koruduk Doğan ve Çelik havaya beyaz güvercin uçurarak temsili butona bastılar.

çünkü hepimiz aynı kaynaktan beslenen aynı inancın mensuplarıyız. Hz. Muhammed, Hz. Ali'nin yolundan gidenler arasında dargınlık olamaz. Yorumlar farklı olsa da gönüllerimiz birdir. Bırakın insanlar özgürce yaşasın" diye konuştu.

'Siyasetin işi değil'

Doğan'ın konuşmasında, kendisinden birşeyler söylemesini istediğini belirten Çelik, "Bu meseleleri çözmek siyaset arenasının işi değil. Gönül işi gönül. Gönülleri birbirimize açmamız, birbirimizi sevmemiz gerekiyor" dedi.

Cami cemevi inşaatı, 3.264 m2 inşaat alanı olan Hacı Bektaş Veli türbesinin Selçuklu mimarisi ile modifîye edilmesiyle yapılacak.

Proje kapsamında cami, cemevi, dede odası, imam odası, zakir odası, 350 kişilik konferans salonu, 350 kişilik aşevi, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, fakir aile çocukları için okuma salonu, misafir kabul salonu ve odaları, çay ve sohbet salonu aynı alanda olacak.


Milliyet

Geri Dön