24 / 04 / 2024

Mamak'ta heyelanda hasar gören binalardan 2'si yıkıldı, 6'sı kurtuldu!

Mamak'ta heyelanda hasar gören binalardan 2'si yıkıldı, 6'sı kurtuldu!

Mamak Cengizhan Mahallesi'nde heyelan sonucu kayma yaşanan iki binada yıkım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı. Çevredeki 6 bina için riskin yüzde 90'dan yüzde 20'ye indiği belirtildi.



Cengizhan Mahallesi 868. Sokak'ta birisi 8 yıldır atıl vaziyette duran iki binada yaşanan kayma, bina sakinlerine büyük tehlike yaşatmış, binalarda acilen yıkım çalışması başlatılmıştı. 

3 gündür devam eden çalışmalarla binaların riskli olan kısımları tamamen temizlenirken, HT Ankara'ya bilgi veren Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "İşe başlamadan önce çevredeki binalar için risk oranımız yüzde 90 civarındaydı. Şu anda bu risk yüzde 10-20 civarına geriledi" dedi. 


ÖNGÖRÜLMEYEN BİR SÜREÇTİ

Binaların altında yer altı suyunun bulunduğunu aktaran Akgül, "Bu durum ne yazık ki bir anda gelişti. 

Daha önceden öngörülebilecek bir şey değil. İnşaat başlamadan önce gerekli çalışmalar yapılmış ancak suyun olduğu belirlenememiş. Yer altı suları bir anda ortaya çıktı" dedi. 


SIRA ALT KOTLARDA

 İkinci aşamada binaların altta kalan kısımlarının yıkılmaya başlanacağını söyleyen Akgül, "Binaların tehlikeli kısımları yıkıldı. Şimdi kotun altında kalan kısımlarını yıkacağız. En sonunda da istinat duvarlarını ortadan kaldırma çalışmalarıyla yıkımı tamamlayacağız" dedi. 


500 LİRA KİRA YARDIMI 

Binalarda hak sahibi olanları mağdur etmemek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Akgül, "Evini kaybeden vatandaşlar için aynı bölgeye yakın bir yerde, mahallerinden uzaklaşmayacakları şekilde çalışma yapacağız. Bu konuyu Büyükşehir Belediyesiyle de görüştüm. Kimse hak kaybına uğramayacak" diye konuştu. Akgül, evleri yıkılan ailelere 500 lira kira yardımı yaptıklarını söyledi. 


HASARLI BİNALAR ONARILACAK 

Alanın imara kapatılabileceğini belirten Akgül şunları söyledi: "Binaların yıkıldığı bölgede ve etrafında inceleme yapacağız.  Raporlar doğrultusunda alanın imara kapatılması söz konusu olabilir." Akgül, ayrıca yıkımlar tamamlandıktan sonra çevrede bulunan binaların inceleneceğini, gerekli görülmesi durumunda oluşan hasarların belediye imkanlarıyla onarılacağını anlattı. Yıkım nedeniyle çevredeki 6 binanın boşaltıldığını belirten Akgül, "Kalacak yeri olmayanları otellere yerleştirdik. 

Yıkılan binanın sakinlerine ise 500 bin lira kira yardımı yapıyoruz" dedi.


Habertürk Gazetesi  Ankara  eki


Geri Dön