16 / 04 / 2024

Mamak'ta kentsel dönüşüm yıkım töreni gerçekleşti!

Mamak'ta kentsel dönüşüm yıkım töreni gerçekleşti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mamak Belediyesi'nce düzenlenen kentsel dönüşüm yıkım töreninde, kentsel dönüşümü halkla karşılıklı anlaşma, hoşgörü, talep, rıza ve gönüllülüğe dayalı yürütmek istediklerini belirtti...




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gezi Parkı'yla, ODTÜ'den yol geçecek bahanesiyle bizim önümüzü kesemezsiniz. Ağaç dikmede, yeşillendirmede, hepsinde Avrupa ile yarışıyoruz" dedi.


Bayraktar, Mamak Belediyesince düzenlenen kentsel dönüşüm yıkım töreninde, kentsel dönüşümü halkla karşılıklı anlaşma, hoşgörü, talep, rıza ve gönüllülüğe dayalı yürütmek istediklerini belirtti.


Yüzde 2-3 anlaşamayanların çıkabileceğini, bunun da normal olduğunu dile getiren Bayraktar, vatandaşın kentsel dönüşümü, belediye,  TOKİ  ve müteahhitler aracılığıyla ya da bizzat kendisinin yapabileceğini anlattı.


Mamak'taki projenin Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'ndan önce başlatıldığını anımsatan Bayraktar, "Yeni kanun vatandaşlara yeni haklar verdi. Bunları vatandaşlarımızın lehine kullanacağız. Daha evvelden anlaşma yapıldığı için kira yardımı, proje yardımı, harçlardan muafiyet gibi hususlar yoktu. Şimdi Mamak Belediye Başkanı durumu bana anlattı. Tabiki burada da kira yardımı yapacağız, kiranızı vereceğiz. Bin 750 kişi kim varsa hepinizin evleri bitene kadar kiranızı verceğiz" şeklinde konuştu.


Bayraktar, kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları ankete vatandaşların yüzde 85-90 oranında destek verdiğini kaydetti.


-Muhalefet "gaz" eleştirisi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, vatandaşın menfatine bir zayıflık yaptıklarında kendilerini uyardığına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:


"Biz kimsenin evini yıkıp da vatandaşı mağdur etmeyiz. Garibin gurabanın yuvasını yapmaya geldik. Fakiri fukarayı ev sahibi yapmaya geldik. 11 senedir hükümetlerimizin yaptığı çalışmalarla konut ve kira fiyatları düştü. Bu sırada şehir nüfusu alabildiğine artıyor. Bütün bunlara elbirliğiyle cevap vermemiz lazım. Halkın desteği oldukça, vatandaşın duası oldukça biz bunları başarırız. Muhalefette gaz birikiyor, müthiş gaz birikiyor. Bu gazdan dolayı da stres yapıyor. Halbuki gerek yok buna. Sen de projelerinle, çalışkanlığınla, gayretlerinle halkın karşısına çık. Millet onu görsün. Bu millete razı ol. Bu milletin öngörüsüne, kararına herkes razı olacak. Önce Allah, sonra millet. Böyle gider bu işler. Hamaset yaparak, popülist politikalar yaparak, vatandaşa yanlış şeyler söyleyerek, belden aşağı vurarak bir yere varılmaz."


Bayraktar, basın mensuplarından da kentsel dönüşüm çalışmalarının vatandaşlara anlatmaları konusunda destek istedi.


Bayburt dışında kentsel dönüşüm çalışmalarının dalga dalga Türkiye'nin her yerinde devam ettiğini belirten Bayraktar, en kısa sürede Bayburt'ta da dönüşüm faaliyetlerinin başlayacağını bildirdi.


-Gezi Parkı odaklı olaylar


Bayraktar, Türkiye'nin artık borç alan bir ülke olmaktan uzaklaştığına dikkati çekerek, "Gezi Parkı'yla, ODTÜ'den yol geçecek bahanesiyle bizim önümüzü kesemezsiniz. Bizden daha çok çevrecilik edebiyatı yapamazsınız. Ağaç dikmede, yeşillendirmede, hepsinde Avrupa ile yarışıyoruz. Lider bir Türkiye istiyoruz. Deprem olduğunda, bu A partisinden uğramayım, burası B partisindendir burayı yıkayım mı diyor? Deprem geldiği zaman bakmıyor ki her tarafı yıkıyor. Onun için bizi sevene de sevmeyene de yardım edeceğiz. Bizi isteyenin de istemeyenin de evini yenileyeceğiz. Olsun onlar desinler. Millet görüyor."


Bütün bağırmalara, çağırmalara ve muhalefete rağmen 7 defa yapılan seçimlerde oylarını artırdıklarını vurgulayan Bayraktar, milletin AK Parti'yi yüzde 34 ile iktidara getirdiğini ve en son milletvekili genel seçimlerinde yüzde 50 oy verdiğini söyledi.


"Dünyada var mı böyle bir örnek? diye soran Bayraktar, "İktidara gelen yıpranır. Ferasetli millet, eksiğimizi de görüyor. Ama doğrusunu görüyor. 'Bunlardan iyi yapacak yok. Bunların yüzünde nur var. Bunlar gece gündüz çalışıyor. Bunlar milletten birisi' diyor. Onun için ilk günün heyecanı ve gayretiyle gece gündüz çalışacağız. Bizim hesabımız pazara kadar değil" ifadelerini kullandı.


Bayraktar, geçen yıl 5 Ekim'deen bu yana 170 bin birim konut ve iş yerinin yıkımını başlattıklarını belirterek, 2013 sonuna kadar 200 bini aşacaklarını anlattı. Gelecek yıl sonuna kadar da 400 bin konut rakamını aşacaklarını dile getiren Bayraktar, 20 yılda 6,5 milyon konutu değiştireceklerini kaydetti.


-"Jakobenler bu ülkenin dertlerini bilmezler"


Halka efendilik değil, hizmetkar olmaya geldiklerini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:


"Bu ülkeyi kalkındıracağız. Halkın desteği oldukça korkmayın. Allah'ın izniyle bu millet dünyanın refahı en yüksek milletler seviyesine çıkacak. Bu devlet de dünyanın lider ülkesi olacak. Bunu beraber başaracağız. Adım adım buna yaklaşıyoruz. Türkiye, zor bir coğrafyanın merkezinde. Etrafımızda, Suriye'de, Mısır'da, Tunus'ta, Irak'ta çok zor olaylar, savaşlar, katliamlar oluyor. Biz istikrarımızı koruyoruz. Bu, milletin sayesinde oluyor. Bu milletin ihlası sayesinde. Ufak tefek bu gazı sıkışanlarda onlar da inşallah neft yağı içerler, gazlarını giderirler. Gazla bu iş olmaz, çalışmakla olur. Çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız, vatandaşımızı kalkındıracağız. Kiralarınızı vereceğiz, hiç merak etmeyin. Vatandaşı mağdur etmeyiz. Jakobenlere bakmayın. Jakobenler bu ülkenin dertlerini bilmezler. Onlar başka yerlerde başka şeyler yaparlar."


-TOKİ Başkanı Karabel


TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel de bugüne kadar 58 il 127 belediye ile 222 proje üzerinde toplam 268 bin konutluk kentsel yenileme çalışmaları projelendirildiğini, 51 bin 246 konutun inşaatı tamamlanarak, hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi.


İdare'nin Türkiye'de yıllık konut üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu ürettiğini belirten Karabel, 2003-2013 yıllarında 604 bin konut ve 5 bin 72 sosyal donatı rakamına ulaştığını bildirdi. Karabel, 2023'e kadar bir milyon konut rakamına ulaşacaklarına dikkati çekerek, 223 bin konutun da planlama aşamasına getirildiğini kaydetti.


Konuşmaların ardından 3 ayrı noktada yıkım çalışmalarına başlandı.


-Mamak'taki kentsel dönüşüm projesi


Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm ve gelişim projesi 57,4 hektardan oluşuyor. Proje kapsamında 5 bin 847 konut yapılması planlanıyor. Bu konutların 100'ü kapıcı dairesi olarak tahsis edilecek. Proje alanında cami, anaokulu ve ilkokul gibi donatılar da yer alacak.


AA


Geri Dön