26 / 04 / 2024

Manavgat'ta konut yapımına uygun hazine arsaları satılıyor!

Manavgat'ta konut yapımına uygun hazine arsaları satılıyor!

Antalya Defterdarlığı, Antalya ili Manavgat ilçesinde konut yapımına uygun hazine arsaları satıyor... İşte konuyla ilgili yapılan açıklama...



Antalyada, 100.409 parsel de 7.901 km2 yüzölçüme sahip Hazine arsa ve arazileri bulunmaktadır. İlimiz yüzölçümünün 20.790 km2 olduğu göz önüne alındığında Antalya'nın 1/3 ünden fazlasının tapuda Hazine adına tescilli olduğu görülmektedir. Bu orana, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerleri de eklediğimizde İlimizin yaklaşık % 60' ının Hazine taşınmazı olduğu görülecektir.

Dünya ekonomilerini incelediğimiz zaman, özellikle gelişmiş batı ekonomilerine baktığımızda hiçbirinde bu kadar fazla devlet arazisi ya da atıl sermaye bulunmamaktadır. Tamamına yakını ekonomiye kazandırılmıştır. Dünya ülkelerinin mülkiyet dağılımlarını, ülkelerin gelişmişlik ölçütlerinden biri olan kişi başına düşen milli gelirleri ile karşılaştırıldığında, görülmektedir ki; Bir ülkede özel mülkiyet oranı, Devletin mülkiyet oranından ne kadar fazla ise o kadar kişi başına milli gelirleri de yüksek olmaktadır. Diğer bir anlatımla, bir ülke atıl devlet arazilerini elinde tutmayıp özel müteşebbislere vererek yatırım  ve üretime, dolayısıyla ekonomiye kazandırdıkça o kadar çok ekonomik yönden gelişiyor ve o ülkenin fertlerinin gelirleri arttığından yaşam seviyeleri yükseliyor. Aksine, Devletin mülkiyet oranı özel mülkiyet oranından ne kadar çok fazla ise o kadar az gelişiyor, milli gelir seviyesi düşüyor ve fertlerinin yaşam kalitesi azalıyor.

Bu nedenle, Antalyada bulunan atıl vaziyetteki hazine arsa ve arazilerinin,  ekonomiye kazandırılması, iktisadi kaynakların etkin ve verimli kullanılması amacıyla Defterdarlığımızca belirli periyotlar dahilinde yaptığımız ihalelere devam edilmektedir. Manavgat  İlçemizde bulunan toplam 4.047 m2 büyüklüğünde, 589.000,00 TL değerinde 6 adet Hazine arsası 1 Mart  2011 Salı günü  açık ihale usulü ile satılacaktır.

İhalesi yapılacak taşınmazlardan, Manavgat İlçesi, Sarılar Beldesi, Yeni Mahalle sınırları içinde bulunan 3.277 m2 büyüklüğünde, 549.000,00 TL değerinde 5 adet arsanın tamamı 1/1000 ölçekli uygulama imar planına göre konut alanı olarak ayrılmıştır. Taşınmazlar Sarılar  Belediyesi sınırları içinde kalmakta olup, su, elektrik, yol ve toplu taşıma gibi altyapı hizmetlerinden faydalanmakta, ayrıca Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinde kalmaktadır. Taşağıl Mahallesinde 770 m2 büyüklüğünde, 40.000,00 TL değerinde bir adet arazide, aynı ihalede satışa çıkarılacak olup, taşınmaz planda Konut alanında bulunmaktadır.

Bilindiği üzere Hazine tarafından yapılan satışlarda, satış bedelinin en az ¼ ü peşin olarak tahsil edildikten sonra, geriye kalan bedele 24 ay içerisinde 8 eşit taksitle ödeme imknı getirilmiş olup, bu taksitlere ise aylık % 0,75 oranında düşük bir faiz uygulanmaktadır. Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ile bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler ise her türlü vergi resim ve harçtan istisna olup, satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden 5 yıl süre ile emlak vergisine de tabi tutulmayacaktır.

Ekonomiye kazandırılması amacıyla ihalesi yapılacak olan Hazine taşınmazları hakkında bilgiler Antalya Defterdarlığı resmi web sitesinde (www.antalyadefterdarligi.gov.tr) yayınlanmıştır. Ayrıca vatandaşlarımız konuyla ilgili olarak Manavgat  Malmüdürlüğünden  ayrıntılı bilgi alabilirler.
         
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 
Hidayet MAT
Antalya  Defterdarı 
  
                                                                                                               


Geri Dön