19 / 04 / 2024

Manisa kentsel dönüşümü sürüyor!

Manisa kentsel dönüşümü sürüyor!

Manisaa kentsel dönüşümü sürüyor. Manisa 'da katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Büyükşehir yapılanmasını yüzde 90 tamamladıklarını dile getirdi.



Vatandaşlar tarafından kendisine yöneltilen sorulan da cevaplayan Ergün, bir geçiş süreci yaşadıklannı ve bu süreci en iyi şekilde atlattıklarını söyleyerek projeler ve ilçe sorunlan ile ilgili önemli bilgiler sundu. 

Ergün açıklamalanna ulaşım konusundan başlayarak Manisa'da yeni oto terminal binasını hizmete açtığını, ancak eski alışkanlıklann da devam ettiğini ekledi. Ergün, "Üçe ve köylerden gelen minibüsler otogara girmeden, Mimar Sinan Bulvan'nı kullanıyor. Ancak bununla ilgili önlemlerimizi de aldık. Şehir girişlerinde bekleyen ekiplerimiz minibüsleri çevre belirlediğimiz 50 itfaiye noktasına, 56 araç takviyesi yapacağız. Bunun maliyeti yaklaşık 50 milyon TL olacak. 


Bu araçların içerisinde yüksek binalar için düşündüğümüz, 55 metre merpen yüksekliği olan bir araç var. Bu araç  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nde dahi yok. Sadece Manisa'da olacak. 


Ayrıca 45 adet ilaçlama aracı alacağız. Biliyorsunuz geçtiğimiz yaz bu konuda sıkıntı yaşadık.

Bu dönem bu sıkıntıyı yaşamadan ilaçlamalan kendi araçlanmızla yapacağız" diye konuştu. 

tmar Manisa'nın En BQyük Sorunu Başkan Ergün açıklamasında imar planlanndan da bahsederek Manisa'nın en büyük sorunun imar olduğunu vurguladı. Ergün, "Bunu sürekli dile getiriyoruz. Tabi 50 binlik planlann ihale süreci şu anda yoluna yönlendirerek, otogara girmelerini sağlıyor. Burada Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı kararlann uygulanması gerekiyor. Sonuçta garaj esnafımızın da mağdur olmaması gerekiyor" dedi. 


Sürekli gündeme gelen otopark sorununa değinen Ergün, "Emekliler Otoparkını açalı iki ay oldu. Abone sayısı 200'ü geçmedi. Insanlanmız otoparka girmiyor. Insanlanmız 150 TL'yi gözünde büyütüyor. 


Çarşı merkezine bakıyoruz yoğunluk var. Şu anda 430 araçlık otoparkta 200 abone var. Şu anda 150 araçlık daha boşluk var. Halkımıza da bunun çağrısını yapıyorum. Sahaya çıkın Emekliler Otoparkının etrafında park yasağı olmasına rağmen araçlar yol kenarına park ediyor. Tabi bunlar düzelecektir" diye konuştu. 


"İlçelerin öncelikle araç sıkıntısı var" Geçtiğimiz dönemde Manisa'da 57 mahallenin tamamını gezdiklerini ve sorunlan yerinde tespit ederek çözüme kavuşturduklarını dile getiren Başkan Ergün, "Artık Büyükşehir olan Manisa'da aynı şekilde ilçelerimizi gezerek sorunlan yerinde tespit ediyoruz, ilçe ziyaretlerimizin hepsini tamamladık. Hatta bazı ilçelerimize ikişer, üçer kez gittik. 


Sadece Demirci kaldı. Hava şartlan uygun olursa Cuma günü Demirci'yi ziyaret etmek istiyoruz. Tabi ilçelerimizden sürekli talepler geliyor. Bunlann başında öncelikle araç sıkıntısı var. Biliyorsunuz geçen dönemde araç kiralama yöntemine son vererek, kendi araçlanmızla hizmet vermeye başladık. Bugüne kadar 118 araç alımı yaptık. Son dönemde 17 ilçeye 17 otobüs alımı gerçekleştirdik. Il genelinde başladı. Biliyorsunuz 100 binlik planlann bakanlık nezdinde çalışmalan yapılmıştı. Biz de ilgili yerlere bu planlarla ilgili fikirlerimizi ilettik. Özellikle ilçelerde kırsal kalkınma alanlarının eksikliklerini tespit ederek, 100 binlik planlara dahil edilmesini talep ettik. Tabi 50 binlik planların ardından 5 binlik, daha sonra binlik planlann çizilme aşaması var. Manisa'nın bu sorununu hep birlikte çözmeliyiz" dedi. 


Çöp Sorunu Ortadan Kalkıyor Manisa'da Uzunburun Köyü'ne yapmayı planladıklan Katı Atık Bertaraf Tesisleri ile ilgili konuşan Başkan Ergün, kentte 40 yıldır çözülemeyen sorunun çözümü noktasında sona yaklaştıklarının altını çizerek, "Allah nasip ederse ild hafta içerisinde bu tesisin ihalesine çıkacağız. Saruhanlı, Turgutlu ve Ahmetli'yi de kapsayacak bu projeyle Manisa'nın çöp sorununu kökten çözeceğiz, inşallah 18 ay içerisinde tesisi çalışır hale getirebilirsek, Turgut Özal Mahallesinde ıslah çalışmalanna başlayacağız. O bölgede peyzaj düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmalan yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. 


"Manisa'nın Menfaati Noktasında Ortak Çalışacağız" Geçtiğimiz dönem belediye hizmet binası olarak yapımına başlanan, ancak fiziki şartlan uygun olmadığı için yapımı durdurulan Saruhan Otel önündeki yer içinde görüşlerini ifade eden Başkan Ergün, "Burası için imar komisyonundan satılsın karan çıkmıştı. Ancak mecliste satılmasın karan alındı. Saygı duyuyoruz. Önümüzdeki günlerde satışı belki yeniden gündeme gelecektir. Orasıyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, önemli açıklamalarda bulundu. 


Büyükşehir Belediyesinin yapılanma süreci ve 2015 yılı yatırım programı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ergün, imar planları, 6 ilçeye kavşak projesi, katı atık bertaraf tesisi, atık su arıtma tesisleri ve trambüs hattı ile Manisa'yı adeta yeniden inşa edeceklerini söyledi. Biliyorsunuz mahkeme süreci devam ediyor. Alacak kişi mahkemeden çıkacak sonucu ödemek şartıyla burayı alacak. 

Bunu da ilk kez söylüyorum. 


Merkezde bulunan Şehzadeler ve Yunus Emre Belediyeleri ile Manisa'nın menfaatleri noktasında ortak çalışma karan aldık. Kentimizin menfaatine olacak konut üretme, imar alanlan oluşturma noktasında hareket edeceğiz" dedi. 

Atık Su Arıtma Tesisi'nde Sona Gelindi Atık Su Antma Tesisi noktasında çalışmalann devam ettiğini dile getiren Başkan Ergün, "Manisa merkeze yapmayı planladığımız tesis şu anda Sayın Bakan Eroğlu'nun önünde. Önümüzdeki hafta Ankara'yı ziyaret etmeyi düşünüyoruz. Kendileri bize bu projeyi 2015 yatınmlan içine alacaklarını ifade etmişlerdi. 


Bununla ilgili Sayın Vekilimiz Recai Berber de işin takipçisi. 


Yine Alaşehir, Turgutlu, Gördes, Sarıgöl, Demirci ve Selendi'nin Atık Su Antma Tesisi projeleri bitti. İller Bankası'na ihaleye çıkma yetkisini verdik, inşallah bu projeleri de MASKI olarak biz yapacağız" diye konuştu. 

Kavşak Projeleri Başlıyor Manisa'da Salihli, Saruhanlı, Sarıgöl, Turgutlu, Ahmetli ve Alaşehir'de yapmayı planladıklan kavşak projelerinden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, "Karayollan ile 2014 Haziran ayından bu yana bu projelerle ilgili görüşüyoruz. Hepsinin onayı çıktı. Ön ihalesine hemen çıkacağız. Yazın sonuna doğru bu kavşakların birer birer hepsinin temelini atacağız, inşallah bu ilçelerimizde yaşanan kazaların da önüne geçmiş olacağız" dedi. 


"KÖHNE YAPIYI MODERN GÖRÜNÜME KAVUŞTURACAĞIZ" 


Manisa Merkezde yürütülen çalışmalardan bahseden Başkan Ergün, "Biliyorsunuz Güzelyurt Mahallesi'nde Spor Salonu ve Kapalı Yüzme Havuzu Projemiz bitme aşamasına geldi. Buradan gençlerimiz faydalanacak. Yine Kapalı Çarşı ve üst kısımların olduğu bölgede sokak sağlıklaştırma ihalesine 6 Şubat'ta çıkıyoruz. Kurşunlu Han'ın olduğu bölgeler, bit pazarının olduğu bölgeler, ilk etapta 200 dükkânın iyileştirmesini yapacağız, ikinci etapta Kuyumcuların arka kısmını yapacağız. Bizim Kapalı Çarşı'da beş dükkânımız var. 

Bunlan da sıfırdan yenileyeceğiz. Anıtlar Kurulu'ndan izinlerini aldık. 


Buralan halkımızın, gençlerimizin kullanacağı kafe şeklinde düzenleyeceğiz. Sonuçta Manisa'da bu bölgedeki köhne yapıyı modern bir görünüme kavuşturacağız" dedi. 

Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu Yenilenecek Ali Rıza Çevik ilköğretim Okulu'nun altına üç kat olacak şekilde otopark yapılmak suretiyle okulun sıfırdan yenileneceğini dile getiren Başkan Ergün, "Bununla ilgili Milli Eğitimin görüşlerini alarak projelerimizi hazırladık. Buranın altına 450 araçlık otopark yaparak okulu yenileyeceğiz. 

Sayın Valimize projeyi sunacağız. Onaylanması halinde modern bir ilköğretim ve ortaöğretim okulunu kazandırmak istiyoruz" dedi. 


Subay Lojmanları ve Jandarma Komutan lığı'na Yeni Otopark Projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, seçim döneminde de sözünü verdiği iki proje hakkında açıklamalarda bulundu. 


Devlet Hastanesi karşısında bulunan Jandarma Komutanlığı ve Gazi ilköğretim karşısında bulunan Subay Lojmanlarının olduğu bölgeye otopark yapmayı planladıklannı ifade eden Başkan Ergün, "Bununla ilgili ön protokolleri imzaladık. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Bununda Ankara'da takipçisi olacağız. Onaylanmasının ardından Sayın Paşamızla oturup, konut isterlerse konut, askeriyenin içerisine hizmet binası isterlerse hizmet binası bunların karşılığında takas yoluyla bu iki yeri teslim alacağız. Devlet Hastanesi'nin karşısında kalan 10 bin metrekarelik Jandarma Komutanlığı'nın olduğu bölgenin altına otopark, üzerine de meydan düzenlemesi yapmayı planlıyoruz. Subay lojmanlannın olduğu bölgeye de, şimdi yapımı devam eden katlı otopark gibi bir proje düşünüyoruz. Bu iki projeyi de iki yıl içerisinde hayata geçirelim düşüncesindeyiz" diye konuştu. 


ADLİYE'NlN ARKASINDA KALAN ALAN İÇİN PROJE 


Manisa Adliyesi'nin arka kısmında kalan 41 bin 200 metrekarelik alana yapmayı planladıklan projeden de bahseden Başkan Ergün, "Buranın yüzde 63'lük kısmı yani 26 bin metrekaresi Büyükşehir Belediyesi'ne, diğer kısmı da şahıslara ait. Buranın şu anda satışıyla ilgili konu mahkemede devam ediyor. 


Ancak Büyükşehir Belediyesi orasını alma noktasında niyetini ortaya koymuştur. Buranın satılması halinde Şehzadeler ve Yunusemre Belediyeleri'ne yüzde 55 payını vereceğiz. Amacımız bu bölgeye altına alışveriş merkezi, üzerine de rezidans daireler yapmak. Üniversite ve Adliye'de bulunan beyaz yakalı dediğimiz kişilerin yararlanacağı bir projeyi bölgeye kazandıracağız" dedi. 


Şubat Ayında Yeni Şehir Araçlar Yola Çıkacak Büyükşehir Belediyesi olarak şehir içi taşımada özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunluğun önüne geçmek adına ilk etapta iki adet 12 metrelik alçak tabanlı yeni otobüs aldıklarını ifade eden Ergün, "Bir tanesini teslim aldık. 

Kurduğumuz iki şirketimiz var. 


Bu otobüsleri ana arterlerde taşıma noktasında kullanacağız. OSB ve Muradiye Kampüsüne de bu araçlan götürelim düşüncesindeyiz. Bunlann sayısı artacak bunu da belirtmek istiyorum" dedi. 


TRAMBÜS HATTI GELİYOR 


Manisa'da şehir içi taşımada yeni bir çalışma içerisine de girdiklerini ifade eden Başkan Ergün, "Kentimizde TRAMBÜS hattı oluşturacağız. Bunun güzergâhı da belirlendi, istasyon Caddesi'nden başlayacak güzergâh, eski Emniyet Müdürlüğü, Manolya Meydanı, Moriş Sinasi Hastanesi Kavşağı'ndan, Laleliye, daha sonra OSB'ye, buradan da Muradiye Üniversite Kampüsü'ne kadar devam edecek. Bu uygulamaya iki yıl içerisinde geçelim düşüncesindeyiz. Malatya'da bunun örneği var. Geniş bulvarlı arterlerde çalışacak bu araçlar, şehir içi taşımacılığa büyük rahatlık getirecek" şeklinde konuştu.

 

HIZLI TREN ÇEVRE YOLUNA PARALEL GEÇECEK 


Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, daha öncede dile getirdikleri Hızlı Tren Projesi'nin çevre yoluna paralel geçmesi taleplerinin olumlu sonuçlandığını ifade ederek, "Bu görüşümüz olumlu sonuçlandı. 


Devlet Demiryollan ve Karayollan ile ortak toplantılar yapmıştık. Artık hızlı trenin çevre yoluna paralel yapılması karan onaylandı. Şehrin ikiye bölünmesinin önüne geçtik. 


Bununda müjdesini buradan vermek istiyorum. Aynca Gediz Kavşağı'na yapılacak projenin de bu sene içinde başlaması gündemde. Sonuçta bunlar Manisa için güzel projeler. 

Bunlann takipçisi olacağız" dedi. 


"KONUT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ" 


Manisa'da yaşanan konut sorununun çözümü noktasında somut adımlar attıklannı dile getiren Başkan Ergün, "Bu dönem hedef olarak koyduğumuz projeler var. Biri Hafsa Sultan Mahallesi'nde iki ada da yapılacak konutlar, diğeri Turgut Özal Mahallesi'nde yapacağımız konutlar, ilk etapta Hafsa Sultan'da 890 konut yapmayı planlıyoruz. Çalışmalan devam ediyor. Şubat ayı sonuna doğru görsellerini halkımızla paylaşacağız. Manisa'da dönüşümün nasıl yapılacağını gösterecek bir proje olacak. 


Aynca Turgut Özal Mahallesi'nde tüpçülerin olduğu bölgede bir projemiz var. Burada da iki ada ayırdık. Bu bölgede de iki binin üzerinde daire projemiz var. Bu iki projeyi sene sonuna kadar başlatmak istiyoruz.  TOKİ  konutlanmı, yoksa bizim yapacağımız konutlanmı halkımız karannı verecek" şeklinde konuştu. 


"HİZMET İÇİN BU MAKAMLARDAYIZ" 


Açıklamalarında Büyükşehir Belediye Meclisi'nden istifa eden Hüseyin Şentürk ile ilgili de konuşan Başkan Ergün, "Meclis üyeliğinden istifa edince, ilçe seçim kurulundan bir karar geldi. 


Bizden istifa etmesine rağmen yeni gelecek meclis üyesi AKP Grubuna eklendi. Şu anda AKP mecliste 47 sandalye sayısına ulaştı. MHP 34, CHP ise 7 meclis üyesi oldu. Ancak önemli değil. Biz hep şunu söylüyoruz Manisa için seçildik. Halkımız bu şeklide uygun gördü. Buna saygı duymak zorundayız. Tabi üzüldüğüm konular var. Son mecliste Mehmet Çerçi'nin "Biz mecliste çoğunluğuz, bizim dediğimiz olur" söylemleri sonucu üzüldük. Sonuçta vatandaş takdir edecektir. Biz sadece hizmet için buradayız. Bugüne kadar geçen süreçte bazı meclislerimizde gerginlikler oldu. 


Hür Işık


Geri Dön