27 / 04 / 2024

Manisa KOBİ'lerin yeni gözdesi oldu!

Manisa KOBİ'lerin yeni gözdesi oldu!

Elektronik sanayisinin öncü şehri Manisa, katma değerli ürün liginin zirvesine yerleşti. Kilo başına ihracatta üst sıralarda yer alan şehir KOBİ'lerin yeni gözdesi oldu. İşte ayrıntılar...




Manisa Türkiye ekonomisinden ve rakip illerden ayrışıyor. 2014'te bin 216 yeni işyerinin açıldığı Manisa'da 2015'te de olumlu seyir devam etti. Toplam 25 bin 295 şirketin faaliyet gösterdiği şehir, rotayı katma değeri yüksek olan ürünlere kaydırmayı başardı. Şehirde yer alan yerli ve yabancı dev teknoloji şirketleri KOBİ'lerle birlikte üst düzey teknolojide üretim yapmaya başladı. Bu gelişmeye son olarak da cep telefonu ve tablet sanayisi eklendi. Manisa Türkiye'nin ilk yerli cep telefonunun üretildiği şehir oldu. Manisa OSB'deki firmalar dünya pazarında kendini kabul ettirmiş isimlerden oluşuyor. Yüzde 100 yabancı sermayeli firmaların da bulunduğu şehir Türkiye'de yabancı sermayenin ilk tercih ettiği 2'nci kent unvanına sahip. Ayrıca Manisa yakın zaman önce Avrupa'nın yatırıma en uygun kenti seçildi 


İŞSİZLİKTE POZİTİF AYRIŞTI


Şehirde 2014'te 216 bin 93 kişi çalışma hayatına kazandırılarak istihdam edildi. Kadınlar, çalışma hayatında önemli bir yer tutuyor. İstihdam edilen kişilerin 55 bin 470'ini kadınlar oluşturuyor. Bu da Manisa'da 2014 yılı kadın istihdamı oranının yüzde 25.7 olduğunu gözler önüne seriyor. İstihdam oranlarının yanı sıra, Türkiye'de 2014 yılı işsizlik oranı yüzde 10 civarındaydı. Bu oran Manisa'da yüzde 5.1 olarak kayıtlara geçti. Yani Manisa'da işsizlik oranında da Türkiye ortalamasının aşağısında. 2014'te Manisa'da ihracat yapan firma sayısı ise 298 oldu. İhracat rakamı 4 milyar 311 milyon dolar olarak belirlendi. 


KOBİ'LERİN ROLÜ ÖNEMLİ 


Sadece telefon değil, tablet ve benzeri ileri teknoloji gerektiren alanlarda da Manisa'nın girişimci KOBİ'leri etkin rol oynadı. Gerek yazılım gerekse de alt tedarik ürünlerinde roller üstlenen KOBİ'ler bir anlamda ülkenin ilk cep yan sanayisini yarattılar. Şehirdeki devlerle birlikte katma değerli ligde üretime geçen KOBİ'ler bu alanda Türkiye'ye 18'den fazla patent kazandırdı. KOBİ'lerin buluşları arasında tablet ve cep telefonlarını daha da hafif hale getirecek özel bir hammadde de yer alıyor. Şehirde KOBİ'lerin üzerinde çalıştığı bir diğer proje ise uydu sistemleriyle ilgili. Başta televizyon yayınları olmak üzere yapılan görüşmelerde veri hızının artırılması hedefleniyor. 


OSB'DEN 8 MİLYAR $'LIK İHRACAT


Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgeleri arasında gösterilen Manisa OSB ise Türkiye'nin ihracat şampiyonları arasında yer alıyor. Yıllık 8 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren bölge aynı zamanda 45 bin kişiye de iş imkânı sağlıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre Manisa'da 5 yıllık dönemde mükellef sayısı yüzde 13'lük artış gösterdi. Buna karşılık vergi tahsilatında ise yüzde 90'lık artışla 2.4 milyar TL vergi tahsil edildi. Şehir özellikle lojistik tarım, sanayi ve bunlara bağlı olarak gelişen ve büyüyen ihracat hamlesi ile dikkat çekti.


ÜNİVERSİTE İLE GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ VAR


Şehrin ulaştığı teknoloji birikiminde son dönemde Celal Bayar Üniversitesi'nin de etkisi gözlenmeye başlandı. Üniversite, sanayiyle ilgili olarak son birkaç yıldır ilginç işbirliklerine imza atıyor. Bunlardan biri de TeknoKOBİ projesi olarak öne çıkıyor. KOBİ'lerin akademisyenlerle birlikte inovatif ve katma değerli üretim yapmasını hedefleyen proje kapsamında 100'e yakın şirketle işbirliğine gidildi.


TARIMDA DA GÜÇLÜ


Manisa sanayi bakımından ileri, madencilikte zengin, tarımda ise Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il olarak tanımlanıyor. İl topraklarının yüzde 91.7'si tarıma elverişli. Tarımda zirveyi hedefleyen Manisa'nın kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyaca meşhur. Kırkağaç kavunu ile Kula, halılarıyla da Demirci ve Gördes dünyada isim yapmış durumda. Öte yandan Türkiye'de yetişen tütünün % 75'i Manisa'da üretiliyor. Kent kavun ve karpuzlarıyla Türkiye'de dördüncü sırada. Manisa Türkiye'de bütün üzüm, tütün ve pamuk üretiminin dörtte birine, zeytin üretiminin sekizde birine, zeytinyağı üretiminin onda birine sahip. Türkiye'de en çok traktör de  Adana  ve Konya'dan sonra Manisa'da bulunuyor.


Sabah




Geri Dön