25 / 04 / 2024

Manisa Organize Sanayi Bölgesi cazibe merkezi olacak!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi cazibe merkezi olacak!

Manisa Organize Sanayi Bölgesi, 45 yıllık deneyimi, kapsamlı, kaliteli ve uygun maliyetli hizmet ve altyapı olanakları, uluslararası havaalanına, limanlara, çevre yollarına, turistik yerlere ve İzmir'e yakınlığı avantajlarına sahiptir.



Manisa'nın bir sanayi kenti haline gelmesinde en büyük payın, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) olduğunu söylemek yanıltıcı olmayacaktır. 1968'den beri bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan MOSB, 45 yıllık deneyimi, kapsamlı, kaliteli ve uygun maliyetli hizmet ve altyapı olanakları, uluslararası havaalanına, limanlara, çevre yollarına, turistik yerlere ve İzmir'e yakınlığı avantajlarına sahiptir. Ayrıca, mevcut 37 bin 500 çalışanı, kaliteli, üretken ve düşük maliyetli işgücü, önemli bir pazar içinde yer alan konumu ve dinamik yerel sanayinin varlığı da MOSB'un değerini ortaya koyuyor. Buna ek olarak, yerel ve uluslararası pazarlara erişim için üretim üssü veya dağıtım merkezi kurmak isteyen yatırımcılar için bir cazibe merkezi olma özelliğini koruyor. 


Bölge olarak İzmir'e 35, Alsancak Limanı'na 45, Adnan Menderes Havalimanı'na 60 kilometre mesafedeyiz. MOSB yönetimi olarak yatırımcılarımızın yapı ruhsatı, yapı kullanma izni gibi yasal prosedürlerini, bedelsiz olarak düzenliyoruz. Bölgemizde aidat uygulanmıyor. Ucuz, kalifiye ve yeterli işgücü imkanı bulunan Manisa, önemli bir pazar alanı içinde yer alıyor ve sanayiye yönelik gelişmiş bir hizmet sektörüne sahip. 


Ayrıca, yeni teşvik paketinde Manisa 3'üncü Bölge'de bulunduğundan, Manisa OSB'de yatırım karan alan firmalar, 4'üncü Bölge'nin teşvik imkanlarından yararlanabiliyor. Burada yatırım yapan firmalara vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği anlamında önemli indirimler uygulanıyor. 


Tarım üretiminde üçüncü sırada Türkiye'de sanayi ve hizmet sektörlerinin öne çıkan merkezlerinden olan Manisa, ülkemizin ikinci büyük ticaret merkezi ve üçüncü büyük şehri olan İzmir'e yakınlığının avantajını kullanıyor. Manisa, Ege'nin ikinci, Türkiye'nin 16'ncı büyük şehri. 13 bin 228 kilometrekare alan üzerinde kurulu şehir, toplam 1 milyon 340 bin nüfusa sahip. Türkiye'de tarım üretiminde üçüncü sıradayız. En büyük üzüm üreticisiyiz. Tütün, zeytin, mısır, kiraz, domates, kavun, börülce, kereviz diğer önemli tarım ürünlerimiz. Maden zenginliklerimizi mermer, uranyum, nikel, altın, linyit olarak sıralayabiliriz. Kentimizin en iddialı olduğu sektör ise sanayi. Bin 73 sanayi tesisine, Manisa, Akhisar, Turgutlu ve Salihli olmak üzere dört adet organize sanayi bölgesine, 23 küçük sanayi sitesine sahibiz. 


Manisa OSB kurulalı 45 yıl oldu ama büyümesini hâlâ sürdürüyor. Toplam 959 hektar alan üzerinde kurulu MOSB'un 212 katılımcısının 175'i faal. 9'u inşaat çalışmalarını sürdürürken, 18 katılımcımızın yatırımları da proje aşamasında. Geçen yıl ortalama aylık elektrik tüketimimiz 75 milyon 383 bin kWh, doğalgaz tüketimimiz 19 milyon 991 bin metreküp, su tüketimimiz 923 bin 964 metreküp, toplam buhar satışımız 406 bin 974 ton, toplam sıcak su satışımız 36 milyon 800 bin (1000 kCal) olarak gerçekleşti. Bölgedeki şirketler 3 milyar 250 milyon doları ithalat, 4 milyar 150 milyon dolan ihracat olmak üzere 7.4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştılar. 


37 bin 500 kişinin çalıştığı bölgemizde yatırım yapacaklardan beklentilerimiz var. Öncelikle çevreyle barışık olmalı, ihracat odaklı çalışmalı, üretim ve pazarlama becerilerini sergileyen bir iş planı sunabilmeliler. Bölge olarak hedeflerimizi de yatırımcılarımızın üretim ve lojistik maliyetlerini düşürmek, hizmetlerimizin kalite ve çeşitliliğini artırmak, bölge çalışanlarının memnuniyetini yükseltmek, şehrimizin ekonomik ve sosyal gelişimine ivme katacak yerli ve yabancı yatırımcıları bölgemize çekmek ve ulaşılan tüm hedeflerimizin devamlılığını sağlamak olarak belirledik. 


Elbette bu hedeflere doğru altyapı yatırımlarıyla ulaşabiliriz. Bu kapsamda kurduğumuz ve 140 MW enerji, 85 ton/s buhar ve 2 bin ton/s sıcak su üretimi kapasitesine, 154 kV Açık Şalt Merkezi'ne sahip MOSB Enerji Elektrik Üretim A.Ş., 2004 yılında Türkiye Kojenerasyon Derneği tarafından düzenlenen En Başarılı Kojenerasyon Tesisi Yanşması'nda ikincilik ödülünü aldı. MOS Lojistik Hizmetleri ise Türkiye'nin ilk Lojistik Köyü olma özelliğine sahip. Yüzde 100 bölgemizin iştiraki olan bu tesisle yatırımcılarımızın lojistik maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Burada Aliağa Biçerova ve Alsancak Limanları, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerine demiryolu ile ulaştırma hizmeti ile gümrüklü ve serbest depolama hizmeti sunuyoruz. Lisemiz son teknoloji ile donandı Gurur duyduğumuz bir diğer yatırımımız da Özel Manisa OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. 19 derslik ile 20 atölye ve laboratuvara sahip okulumuzun 960 öğrenci kapasitesi var. 


Okulumuz, 180 öğrenci ile 2010-2011 akademik yılı için Eylül 2010'da kapılarım açtı, Ekim 2012'de özelleştirildi. Laboratuvar ve atölyelerin teçhizatlandınlması sanayicilerimizin gönüllü danışmanlıkları ışığında yürütüldü. Burada tamamı yurtdışından getirilen son teknoloji ekipmanlar ile öğrencilerimiz üretime hazırlanıyorlar. Sanayicilerimiz, öğrencilerimizi stajyer olarak istihdam edebilmek için bekliyor. 


Manisa OSB Sağlık Merkezi'nin yapımına Ekim 2010'da başladık ve Ocak 2012 itibarıyla tamamladık. Bir heliport sahasına sahip merkezimizde Ortak Sağlık Birimi, 24 Saat Acil Sağlık Hizmet Birimi, Semt Polikliniği (genel cerrahi, dahiliye, kadın doğum), İşe Giriş Muayeneleri, Halk Sağlığı Laboratuvarı gibi birimler bulunuyor. Yatırımcılarımıza sunduğumuz hizmetlerin kalite ve çeşitliliğini artırma çalışmalarımız kapsamında Türk Telekom ile bölgemizde fiber optik altyapı kurulmasına ilişkin işbirliği yaptık. Bu kapsamda toplam 150 kilometre fiber optik kablo döşendi. 


1993 yılından beri Merkezi Atıksu Antma Tesisi'ne sahibiz. 51 bin 460 metrekare alana, günlük 21 bin 500 metreküp kapasiteye sahip tesisimiz 2004,2005 ve 2008 yıllarında Manisa Valiliği tarafından 'En Çevreci Tesis' ödülünü kazandı. 


Bölgemiz de 2008'de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 'En Çevreci Organize Sanayi Bölgesi' seçildi. Ödüllerimiz bunlarla sınırlı değil. Gerek Manisa kenti, gerekse bölgemiz çeşitli defalar uluslararası yayınlar ve kurumlar tarafından yatırım yapılacak en iyi bölgeler arasında gösterildi. 


Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı-Sait Cemal Türek/Dünya Gazetesi


Geri Dön