25 / 04 / 2024

Manisa Şehzadeler'deki Kurşunlu Han restore ediliyor!

Manisa Şehzadeler'deki Kurşunlu Han restore ediliyor!

Şehzadeler Belediyesi tarafından 25 yıllığına restorasyon karşılığında kiralanan Kurşunlu Han’daki çalışmalar yerinde incelendi. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, çalışmaların bir buçuk yılda tamamlanması hedeflediklerini ve maliyetinin 4 milyon 71 bin TL olacağını söyledi.



Şehzadeler Belediyesi tarafından 25 yıllığına restorasyon karşılığında kiralanan Kurşunlu Han’daki çalışmalar yerinde incelendi. Çalışmaların bir buçuk yılda tamamlanması hedeflediklerini ve maliyetinin 4 milyon 71 bin TL olacağını söyleyen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu güzel han Şehzadeler halkımızın hizmetine açılacak. Kültür, Sanat ve sosyal faaliyetlerin merkezi haline getirilerek burada birçok meslek edindirme kursları ve sosyal aktiviteler olacaktır” dedi.


Şehzadeler Belediyesi tarafından restorasyonu karşılığında 25 yıllığına kiralanan Kurşunlu Han’da süren çalışmalar yerinde incelendi. Han’daki restorasyonun bir buçuk yılda bitirilmesi hedeflenirken, maliyetinin 4 milyon 71 bin TL olacağı açıklandı. Han’daki gerçekleştirilen çalışmaları incelemeye Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ve AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç katıldı.


1.BAYEZİD’İN ZEVCESİ HÜSNİYE ŞAH TARAFINDAN İNŞA ETTİRİLDİ

Kurşunlu Han’ın geçmiş dönemlerde birkaç defa restore edildiğini ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Kurşunlu Han ile ilgili bilgi vererek “Hatuniye Külliyesi’ne ait yapılardan olan handa inşa kitabesi yoktur. Hatuniye Külliyesi, Osmanlı Sultanı II. Bayezid’in zevcesi Hüsniye Şah Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Hatuniye Camii, giriş açıklığı üzerindeki kitabesine göre 1488-89 yılında inşa edilmiştir. Kurşunlu Han’ın da vakfiyenin tanziminden bir süre önce Hatuniye Camii ile yakın tarihlerde inşa edildiğini kabul etmek mümkündür. Kurşunlu Han, külliyeye ait vakfiyede, alt katta 36, üst katta 38 odaya sahip, ahırı, havuzu ve batı ve kuzey cephelerinde 21 dükkanı bulunan bir yapı olarak tanımlanmaktadır. 1611-12 yılında yaşanan deprem sonrasında harap olan yapı, 1643-44 yılında kapsamlı bir onarıma tabi tutulmuştur. Ayrıca 1677-78, 1847-48 yıllarında da onarımlar geçiren yapı, 1954 yılında kuzeydeki Borsa Caddesinin genişletilmesi sırasında olumsuz müdahalelere maruz kalmış, bu cephedeki 11 dükkan yıkılmıştır. 1966-75 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kapsamlı bir onarım daha geçirmiştir. Şehzadeler Belediyesi olarak başlattığımız restorasyon çalışması ile yapıda bulunan tüm çimentolu derz ve sıva imalatları sökülüp, kireç katkılı özgün malzeme ile yeniden derz ve sıva yapılacak. Dükkanlarda kapatılmış olan ama özgün plan şeması gereği açılması gereken pencere ve kapılar yeniden açılacaktır. Yapının taş dış cephesinde yüzey temizliği ve derz uygulaması yapılacaktır. Üst örtü tamamıyla kurşun olarak yenilenecektir. Han içindeki tüm odalarda sıva raspası ve zemin araştırması yapılacaktır. İç avlu ve revaklar restorasyon projesine uygun yeniden düzenlenecektir” dedi.


“5 ASIRLIK BİR ESERİ HAYATA KAZANDIRMAKTAN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUZ”

FETÖ Terör örgütünün elinden alınan Kurşunlu Han’ın restorasyon sonrasında Şehzadeler’de kültürel ve sosyal alanda faaliyet vereceğini belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “Kurşunlu Han Belediyemizce  İzmir  Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile 20.05.2015 tarihinde imzalanan protokolle 25 yıllığına restorasyon karşılığında kiralanmıştır. 07.06.2016 tarihinde ihale edilmiş olup, 19.07.2016 tarihinde UMART Mimarlık Mühendislik şirketine işyeri teslimi yapılmıştır. Restorasyon süreci devam etmektedir ve sözleşmesi gereği 2 yıl içerinde tamamlanacaktır. Ancak yüklenici firma ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu süreyi bir buçuk yıla çekmek için çaba sarf edeceğiz. Kurşunlu Han’ın restorasyon bedeli KDV dahil 4 milyon 71 bin TL’dir. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu güzel han Şehzadeler halkımızın hizmetine açılacak Kültür, Sanat ve sosyal faaliyetlerin merkezi haline getirilerek burada birçok meslek edindirme kursları ve sosyal aktiviteler olacaktır. Bilindiği gibi burası daha öncesinde FETÖ Terör örgütünün elinde bulunan bir yerdi, içerisine girilemiyordu. İlk olarak 17 – 25 Aralık sonrasında hanı Vakıflar Bölge Müdürlüğünden restorasyon karşılığında kiralayarak  tahliyesini sağlamıştık. Şükürler olsun ki yıllarca bu hain örgütün elinde olan eser canlandırılıp halkımızın hizmetine sunulmuş olacaktır. Osmanlı çarşısı gibi tarihi değerlerin çok yoğun olduğu bir bölgede 5 asırlık bir eseri hayata kazandırmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.


“MANİSALI HEMŞERİLERİMİZ BURADAN ZİYADESİ İLE  İSTİFADE EDECEKLERDİR”


En çok tarihi eserin AK Parti hükümetleri döneminde yeniden hayata kazandırıldığını ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ise yaptığı açıklamada “Tüm Türkiye’ de olduğu gibi Manisa’da da Osmanlı eserlerinin çok olduğu bir ilde yaşıyoruz. Çok şükür AK Parti döneminde hem Manisa’mızda hem de tüm Türkiye’mizdeki vakıf eserleri restore edilerek milletimizin hizmetine sunulmuştur. Yine böylesine güzel bir eser için bir aradayız. Uzun yıllar boyunca FETÖ Terör örgütünün karargahı şeklinde kullanılmış bir vakıf eseri vardı.  Ne yazık ki o dönemlerde dokunulamıyordu. Ancak 17 – 2 5 Aralık sürecinin ardından Belediye Başkanımızın azmi ve Ankara’da bulunan milletvekillerimizin de desteği ile bu güzel eser belediyemize kazandırılmış oldu. Burada yapılacak olan restorasyonun ardında da ben inanıyorum ki Belediye Başkanımız, Valiliğimiz ve Manisalı hemşerilerimiz buradan ziyadesi ile istifade edeceklerdir. Sosyal ve kültürel faaliyetler noktasında da çok ciddi çalışmalar yapılacağına da inanıyoruz” dedi.


“KURŞUNLU HAN, ECDADIMIZIN BU MİLLETE MİRASIDIR”

Şehzadeler Belediyesinin restorasyon çalışması ile anlamlı bir projeye imza attığını söyleye Vali Mustafa Hakan Güvençer ise Kurşunlu Hanın Anadolu’nun dört bir köşesine yayılmış olan diğer tarihi eserler gibi ecdadımızın bu millete bir mirası olduğunu belirterek “ Kurşunlu Han Manisa sınırlarında olması nedeni ile Türk Milletinin mirası olarak Manisalıların emanetindedir. Bu emanete sahip çıkmak hepimizin boynunun borcuydu. Böylesine bir görevi üstlenerek Şehzadeler Belediyemizin böylesine bir adım atmış olması gerçekten de memnuniyet vericidir. Milletvekilimizin de ifade ettiği gibi son 15 yılda sahip olduğumuz kültür mecrasının ve medeniyetimizin bu günlere kalanlarının farkındalığını arttırarak, fiziki yapıların günümüze kazandırılması ve canlandırılması açısından çok ciddi adımlar atılmıştır. Ancak bu mirasa sahip çıkmak ve bu bilinci oluşturmak için yapmamız gereken çok şey vardır. Bunlardan ilk olanı fiziki olarak bunları günümüze kazandırmaktır. Bu tür restorasyon çalışmaları belediyelerin görevleri arasında değildir. Ancak Şehzadeler Belediyesi kanunlarla yüklendiği görevlerin ötesinde hizmet ettiği Milletinin yüksek bilinci ile bir fedakarlık olarak görerek böyle bir adımı atmıştır. Bizlerinde görevi bu noktada el birliği ile elimizden geldiğince destek olmaktır” dedi.


Manisa Haber


Geri Dön