29 / 03 / 2024

Manisa Turgutlu'ya yeni arıtma tesisi!

Manisa Turgutlu'ya yeni arıtma tesisi!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Turgutlu’da inşası devam eden atıksu arıtma tesisinde çalışmalar hızla ilerliyor.




Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte ilçelerdeki yatırımlarına hız veren Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, Turgutlu’yu Atıksu Arıtma Tesisi’ne kavuşturuyor. Gediz Havzası’nın temizlenmesi yolunda önemli adımlardan biri olan Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi’nin inşaatı hızla devam ediyor. Nisan 2015’te ihalesi yapılan ve sözleşme bedeli yaklaşık 37 milyon TL olan tesisin yer teslimi 2015 yılı Eylül ayında yapıldı. 600 günde bitirilmesi planlanan projenin tamamlanmasıyla 165 bin kişilik nüfusa hitap edecek tesiste, günde 33 bin metreküp atık su arıtılacak. 2026 yılında revize edilerek kapasitesi artırılacak olan tesis, 2’nci aşamada 220 bin nüfusu karşılayacak şekilde geliştirilecek ve günde arıtacağı su 51 bin metreküpe ulaşacak. Tesis, 1 yıl yüklenici firma tarafından işletilmesinin ardından, 2018 yılında MASKİ’ye devredilecek.

Güneş enerji sistemi ile elektrikten tasarruf sağlayacak

Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi, çevreci ve ekonomik bir yapıya sahip olacak. Tesisin yarı enerjisi güneş enerji sistemi ile karşılanacak. Kurulu gücü 2 megavat olan tesiste inşa edilecek olan güneş enerji sistemi ile birlikte 1 megavatlık enerjiden tasarruf edilmiş olacak.

Binaların temel imalatları tamamlandı

Tesisteki tüm ünitelere ait jet grout imalatları Mayıs ayı itibarı ile tamamlandı. Tesisin havalandırma havuzunun perde, yürüyüş yollarının ise betonarme ve korkuluk imalatlarının yapımlarına devam ediliyor.

Biyolojik azot ve fosfor gideriminin yapılacağı Anaerobik Fosfor Tankları, idari bina, bekçi binası, terfi pompaları ile basılan atık suların kimyasal arıtmasının yapılacağı kimya binası, havalandırma havuzlarında ileri biyolojik arıtmayı sağlayan blower binası ve trafo binasının temel imalatları biterken, betonarme imalatları ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Tesiste kurulacak diğer sistemler

Tesisin güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri sağlamak amacıyla Gaz Algılama, Ölçüm ve Güvenlik Sistemi temin edilecek. Elektrik kesintilerinin tesisin çalışmalarını etkilememesi için de 1 takım jeneratör ünitesi bulunacak. Tesiste oluşacak olan çamurların mevzuata uygun olarak taşınması, bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesi için Solar Kurutma Sistemi de kurulacak.

“Geleceğimize yatırım yapıyoruz”

Atıksu arıtma tesisleri ile ilgili projelere hız kesmeden devam ettiklerini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Turgutlu’daki projede ciddi ilerlemeler kaydediliğini ifade etti. Başkan Ergün, “Manisamız’ın her yerinin daha yaşanabilir olması için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Atık su arıtma tesisleri bir şehir için vazgeçilmez olan yatırımların başında geliyor. Biz de bu tesisleri hayata geçirerek, aslında geleceğimize yatırım yapıyoruz. 37 milyon liralık bedelle büyük yatırımlarımızdan biri olan Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki çalışmalarımız da titizlikle ilerliyor. Çevre ve ekonomi dostu tesisimiz sayesinde , 2046 yılına kadar Turgutlu’muzdaki atık suların çevreye zarar vermesinin önüne geçeceğiz” dedi.

MASKİ tesisi inceledi

Tesisin inşaatı hızla sürerken, MASKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, tesiste incelemelerde bulundu. MASKİ Şube Müdürü Taner Avan, İnşaat Mühendisi Uğur Topkaya, Jeoloji Mühendisleri Özge Şamlı ve Kemal Açıkgöz İller Bankası kontrolörleri ile tesisi gezen Öztozlu, tesisin yapımına ilişkin gelişmeleri yakından takip etti.



Manisa Büyükşehir Belediyesi



Bu haber Salihli Sektör'de şöyle yer aldı:


Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Turgutlu'da inşası devam eden atıksu arıtma tesisinde çalışmalar hızla ilerliyor. 

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile birlikte ilçelerdeki yatırımlarına hız veren Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, Turgutlu'yu Atıksu Arıtma Tesisi'ne kavuşturuyor. Gediz Havzası'nın temizlenmesi yolunda önemli adımlardan biri olan Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaatı hızla devam ediyor. Nisan 2015'te ihalesi yapılan ve sözleşme bedeli yaklaşık 37 milyon TL olan tesisin yer teslimi 2015 yılı Eylül ayında yapıldı. 600 günde bitirilmesi planlanan projenin tamamlanmasıyla 165 bin kişilik nüfusa hitap edecek tesiste, günde 33 bin metreküp atık su arıtılacak. 

2026 yılında revize edilerek kapasitesi artırılacak olan tesis, 2'nci aşamada 220 bin nüfusu karşılayacak şekilde geliştirilecek ve günde arıtacağı su 51 bin metreküpe ulaşacak. Tesis, 1 yıl yüklenici firma tarafından işletilmesinin ardından, 2018 yılında MASKİ'ye devredilecek. Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisi, çevreci ve ekonomik bir yapıya sahip olacak. 

Tesisin yarı enerjisi güneş enerji sistemi ile karşılanacak." 



Salihli Sektör


Geri Dön