29 / 03 / 2024

Manisa Yunusemre Belediyesi kentsel dönüşüm için düğmeye bastı!

Manisa Yunusemre Belediyesi kentsel dönüşüm için düğmeye bastı!

Manisa Yunusemre’yi meydanıyla, çarşısıyla, sosyal donatı alanlarıyla modern bir ilçe yapmak için düğmeye basan Yunusemre Belediyesi, Laleli ve Mesir Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapacak.



Yunusemre’ye yeni bir kent merkezi oluşturmak için çalışmalarını hızlandıran Yunusemre Belediyesi, kentsel dönüşüme Laleli ve Mesir Mahallesi’nden başlıyor. Projenin ilk aşaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylar tamamlanırken; ikinci aşaması olan hak sahipleriyle görüşmeler yakında başlayacak. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, bölgede yapılacak çalışmaları Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla mahalle sakinlerine anlattı. Toplantıya Belediye Başkan yardımcıları Ramis Şiyak, Can Mercül, Kılıç Kaya ve Saniye Altay, Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Elmalı katıldı.


KONUT SIKINTISI HAD SAFHADA


Yunusemre’nin, Manisa’nın en büyük ve göç alan ilçesi olduğuna atıfta bulunan Başkan Çerçi, kentte yaşanan konut sıkıntısına vurgu yaptı. YUNUSKENT ve kentsel dönüşüm projeleriyle yeni konut alanları açmayı planladıklarını dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, ilçede çarşısıyla, meydanıyla yolları ve alışveriş alanlarıyla yeni bir merkez yaratmayı hedeflediklerine dikkat çekti. Başkan Çerçi, “Büyükşehir kanunuyla Manisa Merkez, iki ilçeye bölündü. Yunusemre İlin en büyük ve gelişime en açık ilçesi. İstatistiklere baktığımızda göç alan bir ilçe olduğumuzu görüyoruz. Sanayisi ve tarımıyla gözde bir ilçeyiz. Ancak büyük bir ilçe olmamıza rağmen bir merkezimiz, meydanımız, çarşımız yok. Konut sıkıntısı hadsafhada. Bu nedenle Manisa’da deyim yerindeyse kira ve ev fiyatları almış başını gidiyor. Yunusemre Belediyesi olarak konut sıkıntısını YUNUSKENT projesi gibi örnek bir projeyle aşmayı planlıyoruz. Bunun yanında Kentsel Dönüşüm projeleriyle hem yeni konut alanları yaratıyor hem de eskimiş yapıları yenilemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.


70 HEKTAR ALAN KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEK


Laleli ve Mesir mahallelerinin merkezi noktada yer aldığını ve yapıların ekolojik ömrünü tamamladığının altını çizen Başkan Çerçi, bölgenin yerleşim modeliyle de kentsel dönüşüme uygun olduğunu dile getirdi. Bölgedeki yapıların deprem riski taşıdığını aktaran Başkan Çerçi, “Yunusemre’ye yeni bir şehir merkezi tasarlıyoruz. Bu bölge şuanda ihtiyaca cevap vermiyor. Yapılar 35-40 yıllık ve oldukça yıpranmış durumda. Depremsellik bakımından da riskli bir bölge. Belediye olarak alanın bir bütün olarak afet risklerinden uzak sağlıklı ve güvenli bir yerleşim alanına dönüştürülmesini, alan içinde gerek fiziki koşullar gerekse sosyal koşullar açısından yenilenmesini sağlamak istiyoruz. Nüfusun ihtiyacına cevap veremeyen standartların altında kalmış donatı alanlarının olması, yol akslarının niteliğinden kaynaklanan güvenlik sorunlarının olması, kullanım ömrünü doldurmuş ciddi fiziki bozulmalar görülen kötü durumdaki yapıların yoğunlukta olması, alanın depremselliği jeolojik yapısı ve zemin özelliklerine bağlı olarak taşıdığı doğal tehlikelerin bulunması nedeniyle kentsel dönüşüme Laleli ve Mesir mahallesinden başlıyoruz. Çok büyük bir proje. Burada Türkiye’ye örnek gösterilecek, kentin 50 - 100 yıl sonrasına taşıyacak güzel bir proje hayata geçiriyoruz. Bunun için bakanlıktan gereken izinleri aldık. Prosedürü tamamladık. 70 hektar kentsel dönüşüme girecek. Çalışma alanında kalan 227 parsel var. Burada 560 bina 3 bin 654 konut bulunuyor” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSLERİ KURULUYOR


Projeyi hayata geçirirken vatandaşı mağdur etmeyeceklerini söyleyen Başkan Çerçi, bölgede kurulacak Kentsel Dönüşüm Ofisi’yle vatandaşları bilgilendireceklerini anlattı. Ofisin 4 ay içerisinde açılacağını belirten Mehmet Çerçi konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Kentsel dönüşümü yaparken vatandaşımızın aklında soru işaretleri olabilir. Kimse tereddüt etmesin. Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hak sahiplerine bire birden fazla haklarını iade edeceğiz. Yerinde dönüşüm yaptığımız için kimse yerinden olmayacak. Vatandaşımıza bu süre içerisinde kira yardımı yapılacak. Vatandaşımız yüklenici firmayla muhatap olmayacak. Biz projeyi hayata geçirirken yerli firmalardan yararlanarak Manisa piyasasını hareketlendirmeyi kent ekonomisini kalkındırmayı hedefliyoruz. Projeyi 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. Laleli ve Mesir mahallesinin yanı sıra Lalapaşa ve Mutlu mahallesinde de kentsel dönüşüm yapacağız. Bundan sonraki süreç kat malikleriyle birebir görüşmelerle başlayacak. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz bunun için Laleli pazaryerinin altında kentsel dönüşüm ofisi kuracak. 4 ay içerisinde bu ofis faaliyete başlayacak. Vatandaşlarımız istediği tüm bilgileri bu ofisten edinebilecek”


VATANDAŞLARIN SORULARINI YANITLADILAR


Başkan Çerçi’nin konuşmasının ardından Kentsel Dönüşüm Müdürü Vacide Elmalı, bölgede yapılacak çalışmaya ilişkin bilgi verdi. Toplantının son bölümünde vatandaşın soruları yanıtlandı. Düzenli olarak bu tip toplantılar düzenleyerek vatandaşın aklındaki soru işaretlerini gidereceklerini aktaran Başkan Çerçi, hak malikleriyle görüşmelerin de kısa sürede başlayacağını dile getirdi.



Manisa'da Denge


Geri Dön