19 / 03 / 2024

Manisa Yunusemre'nin 4 mahallesinde dönüşüm başlıyor!

Manisa Yunusemre'nin 4 mahallesinde dönüşüm başlıyor!

Yunusemre Belediyesi, Mutlu, Lalapaşa, Laleli ile Mesir Mahalleleri'nde kentsel dönüşüm hazırlıklarına başladı. Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mercül, 4 mahallede yapılacak kentsel dönüşümün detaylarını anlattı.



Manisa'nın en önemli sorunları arasında yer alan konut sorununa çözüm getirmek amacıyla önce  TOKİ  işbirliğiyle Toplu Konut Projesi başlatan Yunusemre Belediyesi şimdi de Mutlu, Lalapaşa, Laleli ile Mesir Mahalleleri'nde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Vatandaşın kentsel dönüşümle ilgili kaygılarını ortadan kaldırmak isteyen belediye bu amaçla 2 bölgede de kentsel dönüşüm hizmeti verecek ofisler kuruyor. Dün Laleli Mahallesi'nde Cumartesi Pazarı'nın yakınına kurulacak olan Kentsel Dönüşüm Ofisi'nin inşaat çalışmalarını inceleyen Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mercül, gazetemize belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPİLACAK 2 BÖLGENİN DE ÖZELLİKLERİ FARKLI 

Laleli'de Cumartesi Pazarı'nın yanına kurulacak olan kentsel dönüşüm ofisinin çalışmalarını yerinde incelediği sırada gazetemize açıklamalarda bulunan Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Can Mercül, "İlçemizde bilindiği gibi Lalapaşa, Mutlu, Laleli ve Mesir Mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacak. Çalışmaların yapılacağı 2 mahalle olan Laleli ile Mesir Mahalleleri bu bölgede. Mutlu ve Lalapaşa Mahalleleri ise Spil Dağı'nın eteğinde yer alıyor. Yani kentsel dönüşüm yapılacak olan 2 bölgenin de özellikleri farklı. Mutlu ile Lalapaşa ilk yapıldığı haliyle, yani yeni yapılaşmanın olmadığı bir bölge. Mesir ile Laleli ise kat mülkiyetinin, hak sahibinin daha fazla olduğu bir bölge. Laleli ve Mesir Mahallelerinin olduğu bölgede hak sahiplerinin fazla olması nedeniyle böyle bir kentsel dönüşüm ofisine ihtiyaç vardı. Bu dönüşüm ofisinin ihalesini de yaptık. Firmaya yer teslimi yapıldı. Yerin temel kazısı da bitirildi. Betonu atılıp, ardından inşaat çalışmaları başlayacak. Laleli ve Mutlu Paşa Mahallelerinde de bir yer tutup orada da kentsel dönüşüm ofisi kurmayı düşünüyoruz" dedi. 


BU AY 4 MAHALLENİN İMAR PLANLARIYLA İLGİLİ İHALE YAPILACAK 

Kentsel dönüşüm ofislerinde verilecek hizmeti de anlatan Başkan Yardımcısı Mercül, "Hak sahipleri, mahalleli hiç bizim ayağımıza gelmeden bu kentsel dönüşüm ofislerine gelerek, dönüşümle ilgili merak ettikleri sorulara burada yanıt bulacak. Bu ayın 29'unda da toplam 4 mahallenin imar planı çalışmalarıyla ilgili bir ihale yapılacak. Esas çalışmalar bu aşamadan sonra başlayacak. Tabii bu çalışma süreci 8-9 ayı bulabilir. Tüm hak sahipleriyle 10-11 ay içerisinde anlaşılır diye de ümit ediyorum" diye konuştu. 


YETKİ YUNUSEMRE BELEDİYESİNDE 

Belediye olarak öncelikli işlerinden birinin de kentsel dönüşüm olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Mercül, "Bu hafta Manisa'da 3,8 şiddetinde deprem oldu. Yakın zamanda da bir çok deprem ilimizde, bölgemizde meydana geldi. Deprem oluyor ama maalesef deprem olduğu zaman farkına varan bir toplumuz. Depremle ilgili gündelik hayatta 'deprem bölgesinde yaşıyoruz' diye ne yazık ki yerleşik bir kanaat yok. Ancak deprem olunca hatırlıyoruz. Kentsel dönüşüm de bu işe yarıyor işte. Allah göstermesin kaza bela olmadan önce, dönüşümün sağlanmasına yönelik bir kanun. Yetki de burada Yunusemre Belediyesi'nde. Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete'de yayınlandı. Yani bu işin başında Yunusemre Belediyesi var. Buradaki hak sahiplerinden bana sorulduğu için de biliyorum 'Kiminle görüşeceğiz, firmayla mı?' diyorlar. Hayır, Yunusemre Belediyesi'yle görüşülecek bu konuyla ilgili" dedi. 


İLK AMAÇ YERİNDE DÖNÜŞÜM 

Her iki bölgede de amaçlarının yerinde dönüşüm olduğunu konuşmasının son bölümünde belirten Başkan Yardımcısı Mercül, "Yani mal sahipleri, hak sahipleri aynı yerde kalmak istediklerinde vakit aynı yerde kalacaklar. Onun üzerine bir sistem kurgulamayı düşünüyor Sayın Başkanımız. İlk amaçlardan birisi bu. İkinci amacı ise her 2 bölgede de bina metrekaresine karşılık yeni yapılacak projelerden de yine aynı metrekarede meskense mesken, iş yeriyse iş yerini hak sahiplerine vermek. Sistemin kurgusu, finans modelinin de buna göre hazırlanması düşünülüyor. Hak sahipleriyle de görüşülecek. Meskenlerin değeri belirlenecek. O değer üzerinden değere değer verilmesi düşünülüyor. Yani Vatandaşın mağduriyet yaşamaması için metrekaresi en kötüsü daire şartlarında olana aynı metrekarelerde daire vermek üzerine projenin kurgulanması düşünülüyor" diyerek sözlerini noktaladı. 


Manisa Hayat Gazetesi




Haber Sabah Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Manisa Yunusemre Belediyesi, Laleli, Mesir, Mutlu ve Lalapaşa Mahallesi 'nde kentsel dönüşüm çalışması yapıyor. Kentsel Tasarım ve Fen İşleri Müdürlüğüme bağlı ekipler, Laleli Pazaryerinin Kentsel Dönüşüm Ofisi oluşturmak amacıyla çalışmalara başladı. Kentsel Dönüşüm Ofısleri'nde alanında uzman teknik personeller tarafından vatandaşların bilgilendirilmesi sağlanacak. Yunusemre Belediyesi kenti 50-100 yıl sonrasına taşıyacak projeyi hayata geçirecek. 



Sabah Egeli


Geri Dön