29 / 03 / 2024

Manisa'da eski garaja yeni yaşam merkezi!

Manisa'da eski garaja yeni yaşam merkezi!

Cengiz Ergün, eski garajda yapılacak ve içinde koruluk, ticaret alanı, pazaryeri, belediye binası, kent müzesi gibi birçok alanın yer aldığı Yeni Hizmet Binası, Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi'nin Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacağını söyledi.



Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin eski garajda yapmayı planladığı Yeni Hizmet Binası, Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi'nin tanıtım toplantısı Kültür Merkezi Lale Salonu'nda yapıldı. MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün tanıtımını yaptığı proje toplantısına, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda Manisalı katıldı. 


Başkan Cengiz Ergün, belediye başkanı olmadan önceki dönemde belediye binası ile ilgili bazı çalışmalar olduğunu hatırlatarak, "Eski garaj alanına alışveriş merkezi yapılması yada satılması gündemdeydi. Bu proje Manisa'ya gerçek anlamda değer katacak. Yaklaşık 3 yıldan bu yana bu çalışmaların içindeyiz. 2011 yılında başlattığımız proje yarışmasına 110 proje katıldı ve ünlü mimarların değerlendirmesinden geçti. Projeyi Manisa'nın nüfusunun 5 yılda 600 bine ulaşacağını öngörerek planladık. Projenin içinde yok yok. Sosyal yaşam, kültür ve esnaflar için her şey var. Yıllardır yer değiştiren pazarcı esnafı için de modern pazar yerimiz var. Hepsi insan odaklı projeler. Bir aksilik çıkmazsa ihalesini önümüzdeki 3-4 ay içinde yapıp yılbaşından önce temel atma noktasına geleceğiz. En az 2 buçuk yıl inşaat sürer diye düşünüyoruz. Projemiz Türkiye'ye ve dünyaya örnek olacak" diye konuştu. 


Manisa da eski garaja yeni yaşam merkezi!

PROJE DÜNYA MİMARLIK ÖDÜLÜNE ADAY

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren mimar Emre Arolat, yeşile çok önem verildiğini belirterek "Burada insanlar yeşille iç içe vakit geçirebilecekler. Zemin katların ticaret alanları ile zenginleştirilmesi projenin en önemli unsurlarından birisidir. Ayrıca 100'e yakın pazar tezgahının bulunduğu alan da yer alacak. Yolun karşı tarafından üst geçitin yerine de köprü planlıyoruz. Neredeyse bütün alan yeşillikle iç içe olacak. Yaklaşık 1500 otoparklık kapalı bir otopark yer alacak" dedi. Toplamda 150 bin metrekarelik alanın doğayla bütünleşik olacağını kaydeden Arolat, ofis alanı, kültür merkezi, sanat galerileri, ticaret alanı, spor merkezleri, pazaryeri, koru, protokol meydanının yer alacağı projenin dünya mimarlık ödülü için de yarışacağını duyurdu. Arolat, "Bu projemiz Berlin'deki Dünya Mimarlık Festivali'nde sergilenecek. Kamusal binalar dalında binlerce proje içinden seçilerek finale kaldı" diye konuştu. Mimar Arolat'ın bilgilendirmesinin ardından projenin tanıtım filmi izlendi.



Hürriyet 

Bu haber Manisa Büyükşehir Belediyesi'nde şu şekilde yer aldı 


MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kentte heyecan uyandıracak dev bir proje için daha kolları sıvadı. ‘Eski Garaj Yeni Proje’ adıyla Eski Garaj yerine yapılacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Ergün, “Projemizde yok, yok. Bu projede insan odaklı her şey var” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Garaj yerine yapılacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi, ‘Eski Garaj Yeni Proje’ adlı toplantıyla tanıtıldı. Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlenen toplantıya Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, eşi Şeyda Ergün, MHP Manisa 25. Dönem Milletvekili Zeynel Balkız, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Selendi Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, Genel Sekreter Halil Memiş, MASKİ Genel Müdür Vekili Mahmut Bilgen, Genel Sekreter Yardımcıları Fuat Uzun, Aytaç Yalçınkaya, Yılmaz Gençoğlu, Tugay Komutanı Vekili Albay Murat Yılmaz, Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, daire başkanları, başkan danışmanları, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, Ülkü Ocakları İl Başkanı Murat Yörük, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, mahalle muhtarları ve mimar ve mühendis odaları temsilcileriyle sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.


Bölgeye AVM yapılması söz konusuydu


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yaptı. Belediye başkanlığı dönemi öncesinde söz konusu alanla ilgili başka düşüncelerin olduğunu hatırlatan Başkan Ergün, “Burası Manisa garaj çevresinde bulunan tüm esnafı bitirecek, şehrin içine AVM yapılması planlanan, satılması düşünülen bir yerdi. 2009 seçimleri ile Manisa’nın kaderi değişti. 2011-2012 yıllarında Gediz kavşağına yapmayı planladığımız yeni oto terminalini 2 yıl gibi bir sürede 2014 yılında tamamlamıştık. O dönem Manisa Belediyesi tarihinin en büyük yatırımıyla bu güzel hizmeti Manisa’ya kazandırmıştık. Bugün arkadaşlarımın size anlatacağı Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi, Manisa’mıza gerçek anlamda değer katacak” dedi.


Zirvedeyiz


Çeşitli kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak hep zirvede yer aldıklarını belirten Başkan Ergün, “TÜİK’in açıkladığı veriler ışığında, nüfusuna göre büyükşehirler arasında 14. sırada yer alan Manisa Büyükşehir Belediyemiz Türkiye’de bulunan Büyükşehir Belediyeleri arasında yatırıma en çok pay ayıran belediye unvanını alarak yine zirvede yer almıştır. Bu bizim için büyük bir onur kaynağı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, büyükşehirler arasında en çok yatırım yapan belediye. Bu gurur hepimizin. Şehrimizin en önemli eksiklerini bir bir tamamlamak için tüm ekibimle birlikte gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Manisa’mızın 40 yıllık çöp sorununu çözecek Uzunburun Modern Katı Atık Bertaraf Tesisi, fiziki anlamda yüzde 60 tamamlandı. 8 Mart’ta temelini attığımız bu dev projemiz, öngörülen tarihin çok önünde inşallah hizmete girecek ve Manisa’da çöp sorunu tarih olacak. Yine Gediz’i ve ovasını kurtaracak toplam maliyeti 100 milyon olan Manisa ve Turgutlu atık su arıtma tesisleri inşaatı devam etmekte” diye konuştu.


15-25 yıl sonrasını göz önünde bulundurduk


Yeni Hizmet Binası Projesi ile ilgili 2011 yılında proje yarışması başlattıklarını da hatırlatan Başkan Ergün, “Tükiye’nin sayılı mimarlarından oluşturulan jürimiz nezdinde 110 projenin katılımıyla bu arsa üzerinde çeşitli projeleri tanıma fikrine sahip olmuştuk. 2012’de Büyükşehir Kanunu’nun çıkmasıyla bazı prosedürler, zaman itibarıyla seçimlerin yaklaşması nedeniyle bu yatırımın yeni büyükşehir sürecinde yapılmasının uygun olacağını düşündük. İyi ki de böyle yapmışız. Başkanlığımız nezdinde başlattığımız çalışmalar, ön avan hazırlıkları ve Manisa’mızın en az 500-600 bin nüfusa ulaşacağını da göz önünde bulundurarak önümüzdeki 15-25 yıl sonrasının da kapasitesini karşılayacak, hizmet verecek binasını yapmak için, tadilat ve revize planlamasını düşünerek ve ihalelerini de yaparak bugün bu projeyi sizlerle paylaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. En baştan bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Danışmanım Mimar Azmi Açıkdil’e, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanım Müge Kuğu’ya ve projeye damgasını vuran Türkiye’nin en iyi mimarlarından Emre Arolat’a teşekkür ediyorum” dedi.


Projede her şey var


Hizmet binasının Manisa için önemli bir eksik olduğuna vurgu yapan Başkan Ergün, şunları söyledi; “Bu projenin içinde yok yok. Hizmet için her şey var. Sosyal yaşam için, kültür için, esnafımız için, pazarcı esnafımız için her şey var. Sonuçta hepsi insan odaklı, Manisa’da yaşayanlar için her şey var. Böylesine tam donanımlı muazzam bir projeyi Manisa’mıza kazandıracağız Allah’ın izniyle. Bir aksilik çıkmazsa hızla yapım ihale sürecini başlatıp, yılın son çeyreğinde ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. İnşallah Manisa’mıza hayırlı olur. Manisa için güzel bir projeyi daha sizlere sunmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Süre itibariyle en az 2,5 seneyi alabilecek bir proje. O açıdan hep beraber göreceğiz, yaşayacağız. Hayırlı olsun.”


Pek çok yerel yönetime örnek olacak bir proje


Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından proje müellifi Mimar Emre Arolat kürsüye davet edildi. Manisa için önemli bir projeye imza attıklarını ifade eden Arolat, “Manisa’da aslında çok örnek bir iş yapılıyor. Gerçekten çok açık, şeffaf ve olabildiğine katılımcı bir süreçten geçildi. Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli katkıları oldu. Genellikle belediye yapıları kentin dış bölümlerine kaydırılır. Manisa’da devlet yapısı yerine olumlu yönde şaşırarak ilerledik. Dünyadaki pek çok yerel yönetime örnek olacak bir projedir bu. Umarım belirli sürede bu proje tamamlanır, önü açık olur ve Manisa’ya faydalı bir yer olur” dedi.


Manisa yaşayan bir kent


Projeyi hazırlama sürecinde Manisa’nın demografik yapısı, ekonomisi, tarihi ve kültürel zenginliği ile gelişme durumu gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını ve detaylı bir araştırma yaptıklarını vurgulayan Mimar Emre Arolat, “Manisa yaşayan bir kent. Biz bundan çok etkilendik. Ben ilk defa büyük bir mutlulukla gördüm ki kendiliğinden güzel kullanılan yerler var” dedi. Projenin şekillenme aşaması, ticari ve sosyal donatılarının çizimi gibi süreci davetlilere anlatan Arolat, Manisa’nın AVM gibi kapalı yapılar yerine daha çok açık, herkesin içine girebileceği yaşam alanlarında vakit geçiren bir kent olduğunu söyledi.


Proje dünyada simge olacak


Manisa Büyükşehir Belediye Hizmet Binası tasarlamasında yükselme yerine yayılmayı, betonlaşma yerine yeşilliği önemsediklerini aktaran Arolat, yolun karşı tarafındaki üst geçidin yerine daha kullanışlı bir üst geçit tasarladıklarını da dile getirdi. Projede yaklaşık 1500-1600 kapasiteli otoparkın da mevcut olduğunu ifade eden Arolat, projenin halkın her zaman kullanacağı bir proje olacağının altını çizdi. Projede Kent Müzesi’nin de yer alacağı, Manisa Spil Dağı ve dağdaki endemik bitki popülasyonu gibi kentin tüm potansiyellerinin anlatılacağı bir merkezin de olacağını belirten Arolat, “Bu proje çok önemli bir simge olacak. aynı zamanda bu kent müzesi biraz belediyenin de faaliyetlerini anlatabileceği bir yer. Bu durumda çok iddialıyız. Bu yapı inşa edildiğinde Türkiye’ye örnek olacak” diye konuştu.


Proje dünyanın en prestijli ödülü için finalde


Sanatın, kültürün, ticaretin ve hayatın iç içe olduğu bir proje ürettiklerini de sözlerine ekleyen Arolat, pazarın olmadığı zamanlarda pazar kurulacak bölgenin de park alanı olarak kullanılabileceğini söyledi. Arolat, “Bu proje, bu yıl Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Festivali’nde sergilenecek ve belki de dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden bir tanesi olan Arcaid Ödülleri’nde kamu kurumları dalında finale kaldı” dedi. Konuşmanın ardından projeyle ilgili hazırlanan tanıtım filmi davetlilere gösterildi. Proje, toplantıya katılanlardan tam not alırken, büyük heyecan yarattı. Toplantı, Lale Fuaye Salonu’nda düzenlenen kokteylle son buldu.


Manisa Büyükşehir Belediyesi 



Haber Anayurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



‘Eski Garaj Yeni Proje’ adıyla Eski Garaj yerine yapılacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Ergün, “Projemizde yok, yok. Bu projede insan odaklı her şey var” dedi. Başkan Ergün, “Burası Manisa garaj çevresinde bulunan tüm esnafı bitirecek, şehrin içine AVM yapılması planlanan, satılması düşünülen bir yerdi” dedi. 



Anayurt


Geri Dön