26 / 04 / 2024

Manisa'da müze inşaatı başlıyor!

Manisa'da müze inşaatı başlıyor!

Manisa Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura, Vali Bektaş'ın görev yaptığı 13 ayın değerlendirildiği programda, müze projelerinin hazır olduğunu, Ağustos ayında çalışmaya başlayacaklarını söyledi.



Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Manisa'da görev yaptığı 13 ayı değerlendirdi. Vali Bektaş, Turizm Danışma Kurulu üyesi olarak da görev yapan Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura'nın Manisa'ya müze yapma sözü olduğunu hatırlatılması üzerine telefon ile yayına bağlanan Akçura, projenin hazır olduğunu, Manisa'ya ve Türkiye'ye müze yapımıyla ilgili söz verdiklerini ifade ederek Ağustos ayında müze yapımına başlayacakları müjdesini verdi. 


Gündeme dair konuların ele alındığı programda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Vali Bektaş tarım, sanayi ve turizm alanlarında yapılan çalışmalarda kaydedilen aşamaları anlattı. Manisa'ya göreve başladığı 13 ayı aşan sürede, motosikletlilerin can güvenliğini sağlamak için getirdikleri kask takma zorunluluğu konusunda başarılı olduklarını ifade eden Vali Bektaş, trafikte en büyük 3 sorunun uykusuzluk, emniyet kemeri takmama ve hız limitlerine uymama olduğunu belirterek, bayram tatili nedeniyle yola çıkacak sürücülerin can ve mal güvenliği bakımından mutlaka trafik kurallarına uymalarını istedi. Manisa'nın tarım ve sanayideki büyük potansiyeli yanında turizm, özellikle inanç turizmi açısından da büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Vali Bektaş, oluşturdukları Turizm Danışma Kurulu'nun yaptığı çalışmalarla eksikliklerin tespit edildiğini ve hangi kuruma görev düşüyorsa bu eksikliği gidermesinin isteneceğini bildirdi. 


GEDİZ'İN TEMİZLİĞİNE ÖNEM VERİLECEK


Gediz'in temizliği ile ilgili yapılan çalışmaları da aktaran Vali Bektaş, "Vali yardımcılarımızdan birini bu iş için görevlendirdim. Yapılan bir araştırmaya göre, Demirköprü Barajının dipten 0-10 metre arasında yükseklikte zirai ilaç ve zirai gübre atıklarının birikmesi sonucu balık yaşamadığı tespit edilmiş. Çalışmalarına başladığımız organik tarımın yaygınlaştırılmasıyla bu kirlilik de ortadan kalkacak. Halen 137 bin dekar alanda yapılan organik tarımı, orta ve uzun vadede 6 milyon dekarın tamamına yaymak istiyoruz. Gediz'in kirliliğinin nedeni zirai ilaç ve gübrelerdir. Büyükşehir Belediyesi MASKİ, Manisa merkez ve Turgutlu ilçelerinin atık su arıtma tesislerini ihale etmiş olup. ihale sonucuna kadar 2 yıl daha bu ilçeler atık suları arıtılmadan Gediz'e akıtmaya devam edecek. 11 belediyenin atık suyu ise artık arıtılarak Gediz'e akıtılıyor. Ramazan ayından sonra dericilerle dc bir araya gelip Belediye ile anlaştığımız konuyu kendilerine tebliğ edeceğiz" dedi. 


JEOTERMALDEN YARARLANILMALI


Manisa'nın sahip olduğu zengin jeotermal kaynaklara da değinen Vali Bektaş, Salihli'de 3 bin. Alaşehir'de 4 bin dönüm olmak üzere jeotermal ısıtmalı scracılık ve jeotermal ısıtmalı meyve sebze kurutma tesis yapmak için arayışta olduklarını, ancak bu konuda henüz çok ilerleme kaydedemediklerini belirtti. 


OSB'DE TALEBE YETİŞEMİYORUZ


Organize sanayi bölgelerinde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların taleplerine yetişmekte zorlandıklarını söyleyen Vali Bektaş. tarıma elverişli toprakların da bu amaçla kullanılmasına sıcak bakmadığını, Yuntdağf nda 56 bin dekarlık bir alanda ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretileceği OSB kurmak istediklerini bildirdi. 

Akhisar'da kurulacak Zeytin OSB çalışmalarına da değinen Vali Bektaş, burada 35-40 fabrika ile birlikte prina tesisi dc kurulacağını. Manisa'da kalıpçılık sektörünün olduğunu ve sektör olarak adından söz ettirmesi için Zafer Kalkınma Ajansı'nm katkılarıyla yol haritası hazırlandığını, AB projesi için dc çalışma yapıldığını kaydetti. 


ORGANİK TARIM İÇİN MEKTUP


Organik tarımı yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Türkiye'de organik tarım ile uğraşan 2 binin üzerinde tespit edilen firmaya tek tek mektup yazdıklarını ve yavaş yavaş cevapların gelmeye başladığını ifade eden Vali Bektaş. "Sarıgöl'den Menemen Ovasına kadar olan büyük bir alandan bahsediyoruz. Sulamanın basınçlı borulu kapalı sisteme alınması çalışmamız, kanalda boğulan çocukların da boğulmaması için bir şans. 

Organik tarım ürünleri fuarı, organik ürün pazarı, perakende tüketim zincirinin dc oluşturulması lazım" dedi. 

Bazı çalışmaların kısa vadede tamam kınamayacağı nı belirten Vali Bektaş, orta ve uzun vadede çalışma yapmak gerektiğini ancak önemli olanın çalışmaya ciddi anlamda başlanması olduğunu söyledi.


Manisa'da Denge






Geri Dön