26 / 04 / 2024

Manisa'da orman yangın tatbikatı yapıldı!

Manisa'da orman yangın tatbikatı yapıldı!

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Manisa'da tatbikat yapıldı. Senaryo gereği ormanlık alandaki yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındıktan sonra söndürüldü...



 İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Manisa'da tatbikat yapıldı.


Sabuncubeli Orman Deposunda gerçekleştirilen tatbikata 11 arazöz, 3 ilk müdahale aracı, 1 yangın söndürme helikopteri ve 100 personel katıldı. Senaryo gereği ormanlık alandaki yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındıktan sonra söndürüldü.


İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarında yılda bin 800 civarında yangın çıktığını, bunların sadece 350'sinin orman yangını diğerlerinin ise kırsalda çıkan yangınlar olduğunu bildirdi.


Manisa'da ise yılda ortalama 150 orman yangını çıktığını anlatan Aydın, yangınların yüzde 95'inin dikkatsizlikten kaynaklandığını ifade ederek, temel stratejilerinin orman yangını konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları, erken ve etkin müdahale ve yangından zarar gören sahaların ağaçlandırılması olduğunu bildirdi.


Aydın,  ''Nisan, mayıs ve haziran ayındaki yağışlar otları büyüttü, bu yıl risk çok daha fazla'' dedi.


Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Aydın, kasıtlı olarak orman yakanlara ciddi cezaların verildiğini hatırlatarak, ''Bu işin hiç affı yok, terör amaçlı yangın çıkaran bir kişi ömür boyu hapis cezası bile alabilir. Orman içerisinde kontrolsüz ateş yakmanın cezası da 1 yıldan 6 yıla kadar hapistir" diye konuştu.


Sorumluluk bölgelerinde 67 gözetleme kulesi, 26 kamera, 81 arazöz, 43 ilk müdahale aracı, 33 su tankeri, 17 dozer, 5 helikopter ve 2 adet amfibi uçak bulunduğunu aktaran İbrahim Aydın, orman yangınlarıyla etkin mücadele için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.


Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da ormanların en büyük zenginlikler olduğunu söyledi.


AA


Geri Dön