28 / 03 / 2024

Manisa'da ruhsat yoksa içme suyu da yok!

Manisa'da ruhsat yoksa içme suyu da yok!

Manisa' nın göbeğinde 32 Mahalle sakinlerinden Fadime şekilde yaşayan başka insan var mı mahallelerde aynı durumda olan aboneler, aftan yararlanmış ve de su şebekesi çekilmiştir.



Manisa'nın göbeğinde 32 Mahalle sakinlerinden Fadime şekilde yaşayan başka insan var mı mahallelerde aynı durumda olan aboneler, aftan yararlanmış ve su şebekesi çekilmiştir. Ancak geçmiş dönemde çıkan bu aftan Barbaros Mahallesi'nde bahsi geçen konut sahiplerinden sadece iki-iiç konut sahibi başvurmuştur. Ancak bin 400 metre hat çekileceğinden, bu konut sahipleri hat bedelini ödemeye yanaşmamış ve bu abonelere de şebeke suyu verilememiştir. Aynı zamanda bu konutların olduğu bölgede, imar planı olmadığı ve yol güzergâhları belli olmadığından da hat çeki İçmemektedir Ruhsatı olmayan binalara af çıkarma yasası hükümetin elinde olduğundan belediyeler bu konuda bir çalışma yapamamaktadır. İmar planı olmayan ve ruhsatı olmayan bu konutların şebeke suyundan yararlanması söz konusu değildir." haneli Fatıştımarı Hafız Küme evlerinde 30 yıldır yaşayan vatandaşlar şebeke suyu yerine kuyu suyu kullanıyor. Çocukların sürekli hastalandığı, birçok vatandaşın böbrek rahatsızlığı çektiği mahalle sakinleri, artık şebeke suyu kullanmak istediklerini belirterek yetkililerden yardım istedi. Ancak MASKİ'den yapılan açıklamada evlerin ruhsatsız olduğu ve bu nedenle su bağlanamadığı bildirildi. 


Barbaros Mahallesindeki Fatıştımarı Hafız Küme Evlerinde yaşayan 170 kişi, yıllardır kuyu suyu kullanıyor. Tulumba vasıtasıyla kendi kurdukları sistemle evlerine su çeken vatandaşlar özellikle kışın çamur gibi akan su nedeniyle sürekli hastalıklarla boğuştuklarını belirtti. 


Belediye tarafından kanalizasyon sistemi yapılan, elektrikleri olan ve yolları asfaltlanan bölge halkı artık insan gibi yaşamak ve şebeke suyu kullanmak istediklerini söyledi. 


Erikli, sularının sürekli çamur gibi aktığını belirterek, "Kendi imkanlarımızla suyu arıtıyoruz. Kış oldu mu arıtmaya rağmen sularımız çamur gibi akıyor. Biz de mecburen içiyoruz. Arıtmayla arıtarak içiyoruz. Her sene çamaşır makinesi değiştiriyorum. Her hafta çocuklarımı hastaneye götürüyorum. Bana 'Ne suyu içiyorsunuz' diye soruyorlar. 'Hazır su içir' diyorlar. Devamlı hazır su içerecek durumda değiliz. Bu suyu içtikleri için sürekli hastalar. 


Enfeksiyon kapıyorlar boğazları iltihap oluyor. Şuan biraz normal ama kış oldu mu yine çamur akıyor. 20 yıldır bu haldeyiz" dedi. 


Yirmi yıldır aynı çileyi çektiklerini söyleyen yedi çocuk annesi Hamide Aydın. "Suyumuz yok, bizimle ilgilenen de yok. Biz burada dert çekiyoruz çamur içiyoruz, diğer insanlar suyu teiniz içiyor. Çamaşır makinelerimiz hep bozuldu. İki senedir elimde yıkıyorum. Bu şekilde yaşıyoruz bu böbreklerinin hepsi kum hepsi taş" diye konuştu. Sekiz yaşındaki Mert Erikli ise, "Biz bu suları içtikten sonra hasta oluyoruz ve okula gidemiyoruz. Hep hastanelerde dolaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 


"RUHSATLARI YOK" 


Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Daire Başkanlığı (MASKİ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "bahsi geçen konutlara, ruhsatları olmadığı için şebeke suyu verilemediği" belirtildi. 

Yasa gereği, belediyelerin ruhsatı olmayan konutlara su şebekesi bağlamasının suç olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu binalara örnek Manisa'da bazı mahallelerde, aynı durumda olan aboneler vardır. Geçmiş zamanda hükümet tarafından çıkarılan af yasası kapsamında, bazı bu dünyada? 7 çocuk baktım burada babasız durumumuz iyi değil. Bize kim su getirse Allah ondan razı olsun. 

Başka bir şey istemiyoruz' şeklinde konuştu. 


"HALKIN SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILMALI" 


Barbaros Mahallesi Muhtarı Siyami Alak da, Barbaros Mahallesi Fatıştımarı Hafız Küme evlerindeki vatandaşların elektrik ve kanalizasyonları olmasına rağmen suları olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Suların çok sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi'niıı, sayın kaymakamımız ve sayın valimizin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Bu suya baktığınızda suyun içilemez halde olduğunu zaten görüyorsunuz. 

Belediye başkanlarımızı bu konuda göreve davet ediyorum. Buranın suyu sağlık açısından çok sakıncalı. 

Çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın geleceği için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum. Burada şebeke suyu olmadığı için su kuyularından su ihtiyaçlarını gideriyorlar. 200 metre ötede Kuşlubalıçe var. Orada su var burada yok. Vatandaşlarımızın burada sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri için gereken işlemlerin yapılmasını istiyoruz." MANİSA'NIN GÖBEĞİNDE SU YOK' Manisa'nın göbeğinde 'temiz suya hasret' yaşam sürdüklerini belirten mahalle sakini Efraim Özdemir de, "30 senedir burada oturuyorum. 

Belediye başkanlarımıza muhtarlarımıza söyledim. Bugüne kadar bize su vermediler. 

Vermedikleri için bizde mecburen tulumba suyu kullanıyoruz. 

Bunlarda sağlıklı değil. 

Türkiye'nin en ücra köşesindeki evde su var burada Manisa'nın göbeğinde en merkezi yerinde su yok" dedi. 


"SU YÜZÜNDEN BÖBREĞİMİ KAYBETTİM" 


İçme suyu yüzünden bir böbreğini kaybettiğini anlatan Bahattin Aydın, "Bir böbreğimi bu suyun yüzünden kaybettim. Tek böbrekle yaşıyorum. Çocuklar 10 yaşında 12 yaşında böbrek taşı düşürüyorlar. 


Manida'da Denge


Geri Dön