24 / 04 / 2024

Mantolama işini modaya uyarak yapmayın!

Mantolama işini modaya uyarak yapmayın!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bir inşaatın muhtelif kısımlarının yapımına katılmak için bir şirketle sözleşme imzalayan ancak şirket ortadan yok olunca mahkemelik olan okuru ile site olarak mantolama yaptırmak isteyen okurunun sorularını cevaplıyor..



İşte o yazı;

Bir yanlışlık yok gibi

Bir inşaatın muhtelif kısımlarının yapımına katılmak için bir şirketle sözleşme imzaladım. Şirket müteahhit gibi görünüyordu ama hukuken bizi toprak sahibinin çalışanı gibi göstermişler, şirket ortadan yok oldu. Biz arsa sahibi ile baş başa kaldık. Bu iş davalık mıdır Bu davada boşa kürek mi çekiyoruz Arsa sahibi bu borçtan sorumlu mudur Avukatım dava açtı ancak son celselere de girmez oldu. Ben ne yapayım O.H.

Önce "Davalık mıdır" sorusunun yanıtı: Elbette her ihtilaf davalıktır. Ancak dava doğru yerde ve doğru taleple açılmalıdır. Sizin anlattığınızdan çıkan sonuç sizin sözleşme yaptığınız kişi dolaylı da olsa arsa sahibi gibi görünüyor. Dolayısı ile hasım da doğru. Ancak elbette bir davada davalı olan bazı şeyleri inkar eder. Bu meseleyi de hakim çözer. Tabiiki en doğru yanıtı sözleşmenizi inceleyen bir hukukçu verecektir. Benim kadar olaya uzaktan bakan biri sözleşmeyi görmeden tam ve net bir şey söyleyemez. Bu hususta da avukat tutarak doğrusunu yapmışsınız ama avukatınızın duruşmalara girmiyor olması insanın aklını karıştırıyor.

Avukatın davayı takibi yasal mecburiyet, isterseniz vekilinize bu yasal mecburiyeti bir hatırlatın. Bunun dışında ortada bir yanlış görünmüyor.

Modaya uymayın

Sitemiz üç parselden oluşuyor. Bir parselde iki blok var, sonraki iki parselde birer blok. Yönetim planımız üç ayrı parsel için üç tane düzenlenmiş ama ortak meseleler için bir de ortak yönetimimiz var. Şimdi mantolama yapmak istiyoruz. Nasıl davranacağız H.P.

Doğrusu ilk defa sizde işin doğru yapıldığını görüyorum. 2007 yılma kadar muhtelif parseller için tek yönetim planı yapılamazdı. Kanun müsait değildi. İşte bu nedenle sizde doğru yapılmış diyorum. Yüzde 90'ın üzerinde site bunu yanlış yaptı aralarında önemli ihtilaf çıktı. Sonra 2007 yüında kanunda değişiklik yapıldı ve muhtelif parseller için tek yönetim planı yapılabileceği hüküm altına alındı. İşte bu değişiklikten sonra da yönetim planlarının yeni duruma uyarlanması için sitelere süre verildi.

Bu süre içinde yönetim planlarının birden çok parsele uyarlaması yapılmalıydı. Sizin yönetim planının 2007'den eski olduğunu tahmin ediyorum. Dolayısı ile şimdi yeni duruma uyan bir yönetim planı yapmak zorundasınız. Ancak bloklar kendi içindeki meseleleri yine kendi içinde halletmek durumunda olacağı için mantolamaya sadece o blokta oturanlar katılacak. Ancak size de hatırlatayım.

Mantolama işini modaya uyarak yapmayın. Güvenilir kaynakların fikrini, projeniz incelenmek şartıyla alın. Piyasadaki bu işi yapan firmaların dolduruşuna gelmeyin.

Tamer Heper / POSTA


Geri Dön