27 / 04 / 2024

Mantolama kanunen zorunlu mu?

Mantolama kanunen zorunlu mu?

2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yapılar için mantolama uygulaması yapılması gerekiyor. Peki, mantolama kanunen zorunlu mu? İşte yanıtı...



Mantolama kanunen zorunlu mu?

Mantolama işlemi, binalarda dış cephe yalıtım uygulaması olarak tanımlanıyor. Mantolama uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. 


Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


Bu uygulamanın doğru bir şekilde yapıldığı zaman bina bir daha korozyon problemi yaşamayacağı gibi, binanın ömrü de uzamış oluyor.


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yapılar için mantolama uygulaması zorunlu hale geliyor. 


Yeni binalar, bu yönetmeliğe inşa edilirken; eski binalar için de mantolama zorunluluğu bulunuyor. Yönetmelik kapsamında yer alan bilgilere göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. 


Mantolaması olmayana yasal yaptırımlar..

Mantolama yaptırmayan binalar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Örneğin, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Ayrıca, doğal gaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Isı Yalıtım Yönetmeliği!


Geri Dön