20 / 04 / 2024

Mantolama masrafı arsa payına göre belirlenir!

Mantolama masrafı arsa payına göre belirlenir!

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında bir okuru tarafından sorulan mantolama masrafının neye göre belirlendiğine dair sorusunu cevapladı. İşte o soru ve Tamer Heper'in cevabı...



Yazlık bir semtte dairem var. Mantolama için para isteniyor. Ancak benim dairem bir oda bir salon, oysa binada büyük daireler de var. Bana kalırsa bu masrafı dış cepheye olan alanımızla orantılı olarak ödememiz gerekir. 

Ayrıca bodrum kata ait duvarların da mantolanması gerekiyor mu? Bunu yapacak ise bu parayı toplayacak bir yöneticimiz yok. Bunu güvenli bir biçimde nasıl sağlarız? • K.P. 



Şu gazete hayatına atılalı 33 sene bitti 34'üncü seneme girdim" bugün hâlâ görüş ufkum açılmaya devam ediyor. Okuyucumun ilginç tespitine dikkat ettiniz mi? Bina mantolanacak, ücreti, dairelerin dış cephede kapladığı alanla orantılı olarak ödemeyi düşünüyor. Kat mülkiyeti ile ilgili sayısız dava gördüm, sayısız rapor yazdım bu kadar ilginç teklife rastlamadım. Dışardan bakınca çok da mantığa ters gelmiyor aslında ama hayret ettiğim husus mantık hatası değil. Bu yolun bugüne kadar hiç kimsenin aklına gelmeyişi. 


Ancak her ne kadar mantık hatası yok ise de çözümler arasında böyle bir ölçü yer almıyor. Kat mülkiyeti mevzuatına tabi binalarda her bağımsız bölümün bir arsa payı vardır. İşte masraflar bu arsa payına göre belirlenir. Mantolamada da herkes kendi bağımsız bölümünün arsa payına göre masrafa katılır. Bu konuda yönetim planına bakın. 'Orada özel bir hüküm var mı?' diyemiyorum. Bu biraz mantıksız oluyör zira mantolama denilen işlem yeni moda. Yönetim planı yapılırken bu moda olmadığı için son bir-iki sene hariç hiçbir binada bu hususta bir açıklama yok. Onun için yasal düzenlemeye bakılacak ve masraflar arsa payı oranında bölüşülecek. 

Peki bu işi kim yapacak? Önce binanızda kaç bağımsız bölüm var, buna bakalım. Sekiz veya daha fazla ise önce bir yönetici seçecek ve ona görev vereceksiniz. Daha az sayıda ise yine yönetim planına bakacaksınız, yönetici öngörülmüş mü görülmemiş mi? Öngörülmüş ise yine önce yönetici seçeceksiniz. Zira sekizden az bağımsız bölümü olan binalarda yönetici mecburiyeti yok. Şayet yönetim planında da yönetici öngörülmemiş ise tüm kat malikleri toplanacaksınız ve en güvenli ödemelerin nasıl yapılması gerektiğine birlikte karar vereceksiniz. Mesela siz hiç kimseye güvenmiyorsanız bu işi üstlenin, paralan toplayın, sonrada mantolamayı yapünn. 


Bodrum katın mantolamasına gelince. Gerekir veya gerekmez desem, birilerini kızdırmaz mıyım? Bu işi mühendisler bilir. Onların görev sahasına girmiş, işlerine müdahale etmiş olurum? Herkes haddini bilmeli, başkasının işine karışmamalı. Bu konuda ahkam kesen çok. Mesela olur olmaz her yere mantolama yapılması gerektiğini söyleyenler bunu da bize açıklasa belki daha yararlı olur. 




Posta



Geri Dön