18 / 04 / 2024

Mantolama sistemleri yangına ne kadar dayanıklı?

Mantolama sistemleri yangına ne kadar dayanıklı?

Mantolama sistemlerinin yangın dayanım performansı, Kayseri'de bilimsel metotlarla test edildi. Elde edilen test sonuçları, 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği standartların yerinde olduğunu gösterdi' şeklinde yorumlandı.



Mantolama sistemlerinin yangın dayanım performansı, Kayseri'de bilimsel metotlarla test edildi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü (RMI) Bilimsel Araştırma Merkezi tarafından, İncesu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Betek Boya Fabrikası yerleşkesinde "büyük çaplı yangın testi" düzenlendi. 


RMI Cephe Sistemleri Test ve Simülasyon Müdürü Güneş İnan, burada yaptığı konuşmada, testin amacının E sınıfı ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansını tespit etmek olduğunu söyledi.


Türkiye'de bugüne kadar mevcut standartlarla büyük çaplı bir yangın testi gerçekleştirilmediğini belirten İnan, bu testlerin İngiltere'de mevzuat kapsamına alındığını anlattı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin ise test sonunda elde edilecek verilerin, bakanlıkları tarafından hazırlanacak yasal mevzuatlara yön vereceğini ifade etti. 


Konuşmaların ardından, fabrika yerleşkesinde 90 metrekare büyüklüğünde, 5 metre yüksekliğinde inşa edilen ve mevzuattaki standartlar çerçevesinde 4 farklı cephe kaplama sisteminin uygulandığı yapıda test yapıldı. 


Testin ilk aşamasında, 5 santimetrelik EPS sisteminin uygulandığı yapı içerisinde oluşturulan 1x1 metre genişliğindeki alana konulan odunlar, bir itfaiyeci tarafından ateşe verildi. 


Standardı 22 dakika olan yangın süresi 30 dakikaya çıkarıldı. Bu sürede termal kamera ile yapılan ölçümlerde alevlerin yüksekliği kademeli olarak 3,5 metreye, sıcaklık da 300 dereceye kadar ulaştı.


Süre sonunda yangın itfaiyeciler tarafından söndürüldü ve yapı soğuduktan sonra incelendi. 


Selami Merdin, incelemenin ardından, yanlış malzeme olmadığını, yanlış kullanılan malzeme olduğunu söyledi.


Test uygulanan yapıdaki 7 katmanlı mantolamanın, mevzuatın öngördüğü standartlarda olduğu için cephede yangına neden olmadığını vurgulayarak, "Bu test bize bakanlığımızın belirlediği standartların yerinde olduğunu gösterdi. Bundan sonraki süreçte bu standartların uygulanmasını sağlamak için çalışacağız" dedi.


Merdin, nitelikli uygulamanın ve komponentlerin (bileşen) standartlara uygun seçilmesinin de önemli olduğuna dikkati çekerek, bu çerçevede gerekli düzenlemeleri yapacaklarını sözlerine ekledi.


Daha sonra diğer cephelerdeki kaplamaların yangın dayanım testlerine geçildi.  


AA




Geri Dön