26 / 04 / 2024

Mantolama yapılacak yerler!

Mantolama yapılacak yerler!

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre binalarda mantolama (ısı yalıtım) yapılması zorunlu hale geliyor. Peki, binada hangi alanlara mantolama yapılması gerekiyor? İşte binada mantolama yapılacak yerler...



Mantolama yapılacak yerler!

2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre binalarda mantolama yapılması zorunlu hale geliyor. 


Mantolama uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Peki mantolama hangi alanlarda yapılır?


Mantolama yapılacak ortak alanlar...

Mantolama, tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacı ile yapılıyor. Buna karşın binada bir dairenin korunması için yapılmıyor. 


Anayapının izolasyonu için yapılan masraf ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.


Mantolama ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular arasında, dükkanlarla 1. kat arasında kalan yerlerin ortak alan olarak sayılıp sayılmadığı ve buna bağlı olarak mantolama masrafının kat malikleri kurulu tarafından karşılanıp karşılanmayacağı hususu yer alıyor.


Dairelerin tavanları nasıl ortak alanlar kısmına girmiyorsa, dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına girmiyor. Dolayısı ile orada yapılacak mantolama işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.


Mantolama kanunen zorunlu mu?
Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?


Geri Dön