23 / 04 / 2024

Manyas sanayi alanı planında değişiklik yapıldı!

Manyas sanayi alanı planında değişiklik yapıldı!

Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Manyas'taki sanayi alanına plan değişikliği yapıldığını belirtti. Manyas Kuş Cenneti’nin bu plan kararı sonucunda zarar göreceği iddiasının doğru olmadığı belirtildi.



Bazı basın organlarında; Manyas Kuş Cennetine 8 kilometre mesafedeki, kuş göç yolu üzerinde bulunan alanın sanayi alanı olarak düzenlendiği, bu bölgeye demirçelik fabrikası, kimyevi tesisler, termik santraller, doğalgaz çevrim santralleri, hatta nükleer tesisin bile yapılacağı, bu plan kararının önemli bir turizm merkezi olan Erdek’i tehdit ettiği, Manyas Kuş Cenneti’nde nesli tükenmekte olan kuşların risk altında olduğu ve bölgedeki antik kentin de tehdit altında olduğu iddia edilmektedir.


20.08.2014 tarihinde Bakanlığımızca onaylanan Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na yasal süresi içerisinde yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucunda söz konusu plan Bakanlığımızca 16.02.2015 tarihinde itirazlar kapsamında  yeniden düzenlenerek onay yapılmıştır.


20.08.2014 tarihinde onaylanan 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Bandırma-Biga Karayolu kenarında Şirinçavuş ve Bezirci Köyleri arasında belirlenen sanayi alanı yeniden düzenlenmiş ve daha önce onaylı olan Erdek Kapıdağ Yarımadası 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında belirtilen sanayi alanı kullanım kararları esas alınmış ve diğer sanayi alanları bu plan kararı ile  kaldırılmıştır. Böylece kıyı bölgesindeki antik kentin yer aldığı arkeolojik sit alanı üzerindeki sanayi alanı kullanım kararı da yeni plan ile kaldırılmış olup antik kente yönelik herhangi bir tehdit söz konusu değildir.


Ayrıca yeni planda düzenlenen sanayi alanının Manyas Kuş Cenneti’ndeki kuş neslini tehdit edeceği yönünde ki iddialar bir araştırmaya  dayanmamakta olup, imar planı bulunan sanayi alanlarında yapılacak sanayi türleri de üst ölçekli planlarda belirlenmemektedir. Dolayısı ile Manyas Kuş Cenneti’nin bu plan kararı sonucunda zarar göreceği iddiası doğru değildir. Kaldı ki  Balkanlardan gelen kuş göç yolu Trakya üzerinden iki kola ayrılıp İstanbul ve Gelibolu üzerinden Anadolu’ya ve oradan Afrika’ya göç etmektedir. Bu göç sırasında da Uluabat gölü veya Manyas Kuş Gölü’nde konaklayabilmekte olup, yaklaşık 12 km uzaklıktaki henüz ne tür sanayi yapılacağı bu aşamada belli olmayan sanayi alanından Manyas Kuş Gölünün etkilenmesi mümkün değildir.


Bu plan kapsamında nükleer santralden söz etmek mümkün değildir. Kaç adet termik santral kurulacağı bu plan ile belirlenmemekte olup, Çevresel Etki Değerlendirmesi sonucunda termik santral yapılıp yapılmayacağına karar verilebilecektir.


20/08/2014 tarihinde onaylanan 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı


Geri Dön