24 / 04 / 2024

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök: Yabancıya konut satılsın, arsa ve arazi satılmasın!

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök: Yabancıya konut satılsın, arsa ve arazi satılmasın!

Özkök, "Dünyada yatırımcılar artık 99 yıllık kiralık modellere sıcak bakmıyor. Yatırımcı parasının karşılığında tapusunu alabilmeli. Arsa ve arazi satışlarına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  Satışlar konutlarla sınırlandırılmalı" dedi



 

Gerekli yasal düzenlemeler yapıldığında Türkiyenin yatırımcıların gözünde diğer ülkelerle rekabet edebilecek hatta daha cazip imkanlar sunan bir ülke konumuna geleceğini söyleyen Münir Özkök, Dünyada yatırımcılar artık 99 yıllık kiralık modellere sıcak bakmıyor. Yatırımcı parasının karşılığında tapusunu alabilmeli. Ancak, arsa ve arazi satışlarına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  Satışlar konutlarla sınırlandırılmalı dedi.

Maliye Bakanlığı, yabancılara konut satışının önünü açacak olan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılmasını öngören çalışmayı tamamladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bugün yapılacak toplantıyla taslağa son şekli verilecek. Bu ayın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilecek yasa tasarısı ile yaklaşık 1 milyon konut ve kadastro çalışması tamamlanan 174 bin hektarlık arazi satışının önü açılacak. Arsa harektı ile devletin kasasına yaklaşık 26 milyar lira girmesi bekleniyor.

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, gerekli yasal düzenlemeler yapıldığında Türkiyenin yatırımcıların gözünde diğer ülkelerle rekabet edebilecek hatta daha cazip imkanlar sunan bir ülke konumuna geleceğini söyledi. İçinde bulunduğumuz çağ itibariyle dünyanın her geçen gün daha büyük bir hızla küreselleştiğini ve bu küreselleşmenin ana lokomotiflerinden birinin  de yatırım fonları ve bireysel yatırımcılar olduğunu ifade eden Münir Özkök, doğru kullanıldıklarında hem yatırımcıya hem de ülkelere büyük avantajlar sağlayan bu kişi ve kurumlar için tüm dünyada çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekti.

Dünyada yatırımcıların artık 99 yıllık kiralık modellere sıcak bakmadığını ifade eden  Münir Özkök, konuşmasını şöyle sürdürdü:  Yatırımcı parasının karşılığında tapusunu alabilmeli.  Ancak, arsa ve arazi satışlarına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  Satışlar konutlarla sınırlandırılmalı. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyada bunun birçok örnekleri var. Kazan kazan prensibini benimseyen, bir yasal düzenleme yapıldığı taktirde ülkemize 10 milyar dolarlık bir katkı sağlaması bekleniyor.

 


Geri Dön