26 / 04 / 2024

Mardan Palace otelin çalışanları zorunlu izinde!

Mardan Palace otelin çalışanları zorunlu izinde!

Toplam 1.4 milyar dolara mal olduğu belirtilen Antalya'daki rüya otel Mardan Palace, 3.5 milyonluk borç nedeniyle elektriklerin kesilmesinden sonra 890 çalışanını zorunlu izne çıkardı. Şalteri inen otel jeneratörle aydınlanı



Monica Bellucci'den Paris Hilton'a, Richard Gere'den Mariah Carey'e, Hollywood yıldızlarını Antalya'da buluşturan Mardan Palace Oteli'nde elektrik kesintisinden sonra şimdi de zorunlu izin şoku yaşanıyor. Açılışında 35 milyon dolar harcanan ve adeta Binbir Gece Masalları'nı andıran açılış seremonisinde siyaset, spor, bilim ve ekonomide dünyaca ünlü isimleri bir araya getiren Mardan Palace Oteli'nin 890 çalışanı zorunlu izne çıkarılıyor.

1.4 MİLYAR $'A YAPILDI

Hafta başında Mardan Palace'ın Akdeniz Elektrik Dağıtım (AKEDAŞ) şirketine olan 3 milyon 735 bin TL'lik yapılandırılan borcunu ödemediği ve şalterlerin indirildiği ortaya çıkmıştı. Otel yönetimi ise borcun finansal zorluk nedeniyle olmadığını savunsa da alınan zorunlu yıllık izin kararı adeta Binbir Gece'nin sonu mu dedirtiyor. Azeri kökenli Rus işadamı Telman İsmailov'a ait otel 1.4 milyar dolara mal olmuştu. 23 Mayıs 2009'da hizmete giren Mardan Palace'ın hemen önündeki plaj, Mısır'dan özel olarak getirilen 9 bin tonluk altın rengi kum ile yapıldı. 2 Royal Suite, 4 Presidential Suite, 38 Executive Suite, 271 Superior , 62 Premium , 16 Dolmabahçe Deluxe olmak üzere toplam 560 odası bulunan otelin yapımında 17 kilo altın kullanıldı. Profesyonel spor oteli olarak da inşaa edilen Mardan Palace'ın 8 bin kişilik UEFA standartlarına uygun futbol sahası ana sponsoru olduğu Antalyaspor'un maçlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca otelin 7 antrenman sahası ve bin 500 kişilik profesyonel futbol sahası da bulunuyor.

Elektrik parası Cavalli'den

Mardan Palace'ın sahibi İsmailov, borçlarını ise Cavalli'den gelen parayla ödeyecek. Moskova merkezli AST Group'un patronu Telman İsmailov, Rusya'nın en lüks restoranlarından biri olan Prauge'ı (Prag) İtalyan moda devi Cavalli'ye sattı. Moskova'daki Prague Restaurant'ı 450 milyon dolara vitrine koyan İsmailov'un Cavalli ile el sıkıştığı belirtiliyor. 1.5 asırlık geçmişi olan Prague Restaurant'ı alan İtalyan moda devi Roberto Cavalli'nin restorasyona başladığı kaydediliyor. Cavalli, restoranın adını Just Cavalli yapacak. Prague, dış mimarisiyle Londra'nın simgesi Harrods'a benzerliği ile dikkat çekiyor

4 bin saati var

Moskova'nın ticaret merkezi Çerkez Pazarı'nın sahibi olan Telman İsmailov saat tutkunu. Doğumgünlerinde yıldız isimlerin sahne aldığı İsmailov'un 4 bin saati var.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

 

Faturayı Cavalli ödeyecek

Antalya'daki dünyanın en lüks oteli Mardan Palace'ın 4 milyon liralık elektrik borcunu ödeyemeyen Telman İsmailov, Rusya'daki 150 yıllık 450 milyon dolara Cavalli'ye sattı

Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov, Antalya Kundu'daki 1.5 milyar dolarlık dünyanın en lüks oteli Mardan Palace'ın 4.4 milyon lira tutarındaki elektrik borcunu ödeyemedi; otel jeneratörlerle aydınlatılmaya başladı. Sadece açılışına 45 milyon dolar harcanan ve Sharon Stone, Paris Hilton, Mariah Carey, Monica Belluci gibi dünya yıldızlarının katılımıyla geçen yıl hizmete giren otelin borcunun ödenmemesi durumunda icra ile karşı karşıya kalacağı belirtilirken; bir süredir ekonomik sıkıntıda olduğu konuşulan Mardan Palace'ın sahibi İsmailov, mal varlıklarını satmaya başladı. 

ADI DA DEĞİŞECEK 

Moskova merkezli AST Group Yönetim Kurulu Başkanı Telman İsmailov, Rusya'nın en lüks restoranlarından biri olan Prague'ı İtalyan moda devi Roberto Cavalli'ye sattı. Rus basınında da konuşulan satış ile Moskova'daki Arbat Caddesi üzerinde yer alan Prague Restauran'ı 450 milyon dolara vitrine koyan İsmailov'un Cavalli ile el sıkıştığı belirtiliyor. Yaklaşık 1.5 asırlık geçmişi olan Prague Restaurant'ı alan Cavalli'nin restorasyona başladığı kaydediliyor. Roberto Cavalli'nin Prague ismini değiştireceği ve Just Cavalli yapacağı iddia ediliyor. İsmailov'un bu satışı, mali durumunun bozulduğu söylentilerine yol açtı. İsmailov'un elde edeceği gelirle başta Mardan Palace olmak üzere borçlarını kapatacağı konuşuluyor. 19'uncu yüzyıl ortalarında kurulan Prague, mimarisiyle Londra'daki Harrods'a benziyor. 

890 İŞÇİYE 'ELEKTRİK' ŞOKU!

Mardan Palace'ta elektrik kesintisinden sonra şimdi de zorunlu izin şoku yaşanıyor. Önceki gün Akdeniz Elektrik Dağıtım'a (AKEDAŞ) 3 milyon 735 bin TL'lik borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen otelde, kış sezonunda çalıştırılan 890 kişi zorunlu olarak yıllık izne çıkartılıyor. Zorunlu izni kabul etmeyen Mardan çalışanlarının, Finans Direktörü Özgür Yalçınkaya ile görüşmelerinin istendiği öğrenildi. Çalışanların izne çıkarılmasının yönetim tarafından emredildiği de iddia edildi. 

SOVYETLER BİRLİĞİ'NİN EN SEÇKİN YAPISI

Rusya'nın en lüks restoranı olan 150 yıllık Prague Restaurant, 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar faytoncuların uğrak yeriydi. Bu restoranın hikayesi ise oldukça ilginç: 1870 yılında Moskovalı Petr Semenoviç Tararikin adlı tüccar, yaptığı bilardo maçını kazanarak, mekanı alıyor. Ardından, romanlara dahi konu olan Prague'ı restore ettirerek hizmete açıyor. Maksim Gorki'den Kuprin'e kadar birçok ünlü ismin müdavimi olduğu restoran, Sovyet Dönemi'nin adeta simge yerlerinden birisi olarak anılıyor. 
Takvim

 

Oteli aldı kayıplara karıştı

Katar Kraliyet ailesi mensubu Şeyh Al Thani, 22 milyon TL'ye aldığı oteli hizmete açmayınca Marmarisliler isyan etti. 

Katar Devlet Yönetimi Kraliyet Ailesi Üyesi (Emir) Şeyh Nasser Ahmed Ali Al Thani'nin, Marmaris'in İçmeler beldesinde satın aldığı ve 2010 yılında açmadığı 5 yıldızlı Munamar Otel'in, önümüzdeki sezonda kapalı kalacağını belirten sektör temsilcileri, bu durumun bölge turizmine zarar verdiğini savundu. Turizmciler, Şeyhin bu yıl otelini açmayarak kendisinin yaklaşık 11 milyon liralık cirodan olduğunu, bölge ekonomisinin ise 5 milyon TL gelir kaybettiğini belirtti. Otelin son durumu hakkında gazetecilere bilgi veren İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, 'Şeyhe ulaşamıyoruz. Sadece Türkiye'deki danışmanlarıyla irtibat kurup görüşüyoruz. Bu kadar büyük bir tesisin kapalı olması beldemizin turizm imajına zarar verdiği gibi, sektör de önemli oranda gelir kaybına uğruyor' dedi.

Yaptıkları araştırmaya göre, otelin geçen sezon kapalı olmasının yaklaşık 40 bin geceleme kaybı anlamına geldiğine işaret eden Başkan Eren, Şeyh Nasser Ahmed Ali Al Thani'ye biran evvel otelini ülke turizminin hizmetine sunma çağrısı yaptığını ifade etti. İçmeler'de bulunan Marbas Otel'in işletmecisi Cengiz Aygün de Munamar'ın 2011'de açılmayacağını, 2012'de de hizmete sokulmayacağı yönünde duyum aldıklarını belirtti. Şeyh Al Thani, Munamar Otel'i 22 milyon 80 bin TL'ye satın almıştı.
Yeni Şafak

Güneş parlar, elektrik borçlu yatırımcı altında yanar

Dünkü haber:

DÜNYANIN en lüks oteli seçilen ve Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar dolara yaptırılan Antalya’daki Mardan Palace Hotel’in elektrikleri 3 milyon 735 bin lira borç nedeniyle kesildi. Açılışında Sharon Stone, Paris Hilton, Mariah Carey ve Monica Bellucci gibi yıldızları ağırlayan Mardan Palace Hotel’in elektriği jeneratörlerle karşılanmaya başlandı. Mardan Palace Hotel Genel Müdürü Cumhur Özen, problemin en kısa zamanda çözüleceğini söyledi.

Antalya’nın Kundu bölgesinde Telman İsmailov tarafından 1.5 milyar dolara mal edilen ve bu yıl ‘Turizmin Oscarları’ olarak da adlandırılan World Travel Awards 2010’da ‘Dünyanın En Lüks Oteli’ seçilen Mardan Palace, elektrik borçları yüzünden karanlıkta kaldı.”

***

Beter olsun diyebilir miyim

Dedim bile. Zira bu dünyanın en lüks (ve görgüsüz) saray çakması oteli, güneş ışıklarından uzak, bulutlu yağmurlu zavallı bir kuzey Avrupa ülkesinde bulunmuyor!

Yılın 11 ayının güneşli geçtiği Antalya bölgesinde bulunuyor.

Yani

Odalara altından kubur (veya ne haltsa..) koymak yerine tepesine güneşten elektrik üreten paneller koysaydı bunlar başına gelmeyecekti. Üstelik dünyaya da manalı bir şey katmayı başaracaktı. 

Hiç öyle “aman bu yatırımdır, istihdamdır, memleketimiz için çok hayırlıdır, gözümüzün bebeğidir, koruyalım, kollayalım” ayaklarına yatmaları yiyecek değilim. Kusura bakılmasın.

Vatandaş paşa paşa ödüyor beyim siz de ödeyin halkçılığı da değil benimki, zira vatandaş da ödemiyor. (bkz: sen, ben, yenge durumu) (bkz: kaçakis elektrikis)

Bu köşede bin kere (değilse de) yazdık durduk. Güneş enerjisi memlekette kullanılmayan bir enerji. Gidiliyor termikler, nükleerler, HES’ler yapılıyor. Anladık o tarafların lobisi ağır “ağbi”. Bizim gibiler satılık, ajan provakatör, vatan haini, zırtapoz şu bu (bkz: Başbakan’ın pek latif benzetmeleri). “Ağır ağbi” lobisini hükümetin bu candan “sevgisiyle” yenmek imkansız. Hükümet teşvik vermiyor, desteklemiyor güneş enerjisi kullanımını. Yine de sorumlu bir vatandaş, sorumlu bir mühendis ve sorumlu bir mimar pekala başka bir bina yapabilirdi oraya yağı - bol - buldum her - yerime - sürerim - çakma - sarayı yerine. 

İşte aşağıdaki yazıda bunun olabilirliğini okuyacaksınız. 

16 yıldır güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Ateş Uğurel konu hakkında gayet yerinde bir yazı yolladı. 

Buyrun, bir de buradan yakın. 

Mardan 1 yıllık elektrik faturasıyla güneş enerji sistemi kurardı

Acaba yılda ödenen 7 milyon TL ile dünyanın en lüks oteli aynı zamanda dünyanın en çevreci otellerinden biri de haline gelip kendi elektriğini kendisi üretebilir miydi 

Hemen hesaplayalım. 

7 milyon TL eder 3.5 milyon Euro . Bununla da yaklaşık 1.75 MW kurulu gücünde bir güneş enerjisi sistemi çok rahatlıkla kurulabilirdi. 

Peki bu sistem ne kadar elektrik üretirdi Antalya şartlarında yılda yaklaşık 2.800 MWh.. Önümüzdeki 20 sene elektriğin fiyatının hiç artmayacağını düşünürsek ve bugün ticarethane statüsünde bir işletmenin 20 yıl boyunca 0.16 Eur/kWh elektrik parası ödeyeceğini farz edersek yılda elde edilen tasarruf ortalama 450 bin Euro..

Madem elektriğin fiyatını sabitledik, düz hesap devam edelim, faiz de yok diyelim . Bölersek 3.5 milyon Euro’yu 450 bine , karşımıza yatırım geri dönüş süresi olarak 7.78 yıl çıkıyor. Halbuki turizm sektörünün biraz tozunu yutmuş herkes en cazip turistik yatırımın bile 10-12 seneden önce dönmeyeceğini biliyor. Bu durumda (üstelik de yatırım maliyeti her sene düşen) güneş enerjisinden güney illerimizde yararlanmamak büyük bir aptallık gibi gözüküyor. Üstelik kağnı hızında olsa bile bu sistemlerin şebekeye bağlanmaları için gerekli yönetmelik ve yasalar da yavaş yavaş yayınlanmaya başlamış iken.

Sonuç: Güneş parlar, elektrik borcundan oteli haczedilen aptal yatırımcı altında yanar...(Su akar Türk bakar’ın 2010 versiyonu) 

Saygılar

Ateş Uğurel
Vatan/Mutlu Tönbekici

 


Geri Dön