20 / 04 / 2024

Mardin Havaalanı'nın pisti açıldı, yeni terminalin temeli atıldı!

Mardin Havaalanı'nın pisti açıldı, yeni terminalin temeli atıldı!

Mardin Valisi Ayvaz, "Mardin'in 2023 hedeflerinde, 4 bin olan yatak kapasitesi 50 bine çıkacak, 1 milyon olan turist sayısı 5 milyona, ihracat geliri ise 5 milyar dolara çıkarılacak" şeklinde konuştu



Mardin Valisi Turhan Ayvaz, "Mardin’in 2023 hedeflerinde, 4 bin olan yatak kapasitesi 50 bine çıkacak, 1 milyon olan turist sayısı 5 milyona, ihracat geliri ise 5 milyar dolara çıkarılacak" dedi.

Mardin Havaalanı pist açılışı ve yeni terminal binası temel atma töreninde bir konuşma yapan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin’in 2023 hedeflerinde, 4 bin olan yatak kapasitesinin 50 bine çıkacağını, 1 milyon olan turist sayısının 5 milyona, ihracat gelirinin ise 5 milyar dolara çıkarılacağını kaydetti.

Mardin’de her alanda yatırım yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Ayvaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dan isteklerini şöyle sıraladı:

"Birincisi Mardin-Midyad yolunun ve ikincisi Mardin-Nusaybin İpek Yoluna bağlantı yolunun duble olmasını istiyoruz. Üçüncü isteğimiz, şehir merkezindeki kara yollarının merkezden kaldırılıp, halkın hizmetine açılmasını istiyoruz. Dördüncü isteğimiz, çanak antenlerin eski Mardin’den kaldırılmasıdır. Beşinci isteğimiz ise Devlet Demir Yolları Lojistik Üssünün bitirilmesidir."

"Artan yolcu kapasitesini karşılamak için yeni terminal binası yapılıyor"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal da 2002 yılında 26 bin yolcuyu misafir eden Mardin Havaalanının, 2010 yılında 306 bin yolcuya hizmet vermeye başladığını belirterek, artan yolcu talebini karşılamak amacıyla yeni terminal binasının yapılması çalışmalarına başlandığını ifade etti.

33 bin 150 metrekarelik kapalı alana sahip ve 45 milyon 746 bin lira sözleşme bedeliyle ihalesi yapılan yeni terminal binasının bugün ilk harcının atılacağını ifade eden Birdal, yeni terminal binasının 2013 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "Yapılacak yeni terminalin 33 bin 500 metrekare alanı olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2002’de 20 bin olan yolcu sayısının 2010’da 300 bine çıkmasıyla Mardin’e yakışır bir terminal yapılmasına karar verildiğini belirterek, yeni terminal binasının 33 bin 500 metrekare alanı olacağını
 kaydetti. Yıldırım, "6 uçak aynı anda park edebilecek. Bu terminal yapıldıktan ve pist açıldıktan sonra Mardin Havaalanı Mardin Havalimanı olacak. Böylece yurt dışına da seferler yapılacak" dedi.

Bakan Yıldırım, Mardin havaalanı pist açılışı ve yeni terminal binası temel atma törenindeki konuşmasına, "Mardin gündüzleri seyranlık, geceleri gerdanlık" diyerek başladı. Mardin’in UNESCO’nun kültür mirası listesine dahil olması çalışmalarına değinen Yıldırım, bu konuda milletvekillerinin ve Mardinlilerin desteğini istedi. Mardin’e 5 milyon ziyaretçinin gelmesi için gerekeni yapacaklarını belirten Yıldırım, böylece Mardin’in gerçek değerini bulacağını söyledi.

Yıldırım, göreve geldiklerinde 28 kilometre bölünmüş yola sahip Mardin’e 9 yılda 212 kilometre bölünmüş yol daha kazandırdıklarını ifade etti.

Mardinlilere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını ileten Yıldırım, Başbakan Erdoğan’ın 8 Mart’ta Mardin’e geleceğini ve Dünya Kadınlar Günü’nü burada kutlayacağını bildirdi.

"Mardin’e yapılan yatırımın tutarı 2 milyar"

Mardin’in "zamanın durduğu şehir" olarak bilindiğini belirten Yıldırım, Mardin’in de kendilerinin de durmadığını, zamanın tıkır tıkır işlediğini söyledi.

TOKİ ve sağlık, eğitim, ulaştırma hizmetlerinin kente geldiğini kaydeden Yıldırım, yapılan yatırımların tutarının 2 milyar lirayı bulduğunu anlattı. Yıldırım, "Mardin’in yapılan yatırımlarla bölgenin parlayan yıldızı olmaya aday olduğunu"  söyledi.

Mardin Havaalanının 2002’de 20 bin olan yolcu sayısının 2010’da 300 bine çıkması üzerine Mardin’e yakışır bir havaalanı yapılmasına karar verildiğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Yeni terminal 33 bin 500 metrekare alana sahip olacak. 6 uçak aynı anda park edebilecek. Size bir müjde veriyorum. Bu terminal yapıldıktan, pist açıldıktan sonra Mardin Havaalanı Mardin Havalimanı olacak. Böylece yurt dışına da seferler yapılacak. Avrupa’dan, dünyanın başka yerlerinden charter seferleri Mardin’e gelebilecek.

Etrafta bulunan ülkeler Türkiye’nin katettiği gelişmeyi gıptayla izliyor. Meslektaşlarımıza, ’yılda 2 bin kilometre bölünmüş yol yap’ dediğimizde bize, ’bakan, bir yanlışlık olmasın, 200 kilometre olmasın, sıfır hatası yapmış olmayasınız’ diyorlardı. Halep oradaysa arşın Mardin’de. İşte 9 yılda 15 bin 500 kilometrelik bölünmüş yol dünya rekorudur."

Yıldırım, "ülkenin kapanan yollarını da ülkenin kara bahtını da aydınlık yarınlara doğru açtıklarını" söyledi.

"Mardin bir üst lige çıktı"

Mardin havaalanındaki yeni yatırımların Mardin’in bir üst lige çıkması anlamına geldiğini dile getiren Yıldırım, havalimanı gelişen ilin ziyaretçisinin, bilinirliğinin ve yatırımlarının artacağını kaydetti.

Tarihi şehir Mardin’in, daha iyi tanınması, bilinmesi ve çok ziyaret edilmesi için yapılacak en önemli hizmetlerden birinin havalimanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ne diyor eskiler, İstanbul’u anlamak için Halep’i bilmek lazım, Mardin’i bilmek lazım. Önce Mardin’i göreceksiniz, sonra İstanbul’u tanıyacaksınız. Mardin, böylesine önemli bir şehrimiz. Dillerin ve dinlerin buluştuğu bir şehre hizmet ediyoruz" dedi.

Mardin Havaalanı’ndaki 36 metre olan pistin 60 metreye çıktığını ifade eden Yıldırım, dünyanın en büyük uçağının bile buraya inebileceğini söyledi.

Bakan Yıldırım, "Pisti, terminali 75 milyon. Helal olsun, isterse 100 milyon olsun. Mardin’in, Mardinlilerin canı sağ olsun. Ülkemizde bolluk ve bereket var. Kaynak da var, hizmetler de tıkır tıkır yürüyor. Havaalanı olan her ilde, terminalleri ve pistleri yeniliyoruz. Onun için dünyada havacılık birer ikişer artarken, Türkiye’de katlanarak gidiyor" diye konuştu.

Daha sonra kendisine iletilen notları inceleyen Yıldırım, sokaklardaki kazılara ilişkin şikayetler üzerine Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu’na "Bu sana söyleniyor. Bir an önce toparlayalım, milleti perişanlıktan kurtaralım. Desteğe ihtiyaç varsa desteğe hazırız" diye konuştu.

Yeni yapılacak terminalin 2013 yılı Kasım ayında açılacağını, bu tarihin geç olduğunu kaydeden Yıldırım, işi yapan şirket ortaklarından yeni terminal binasının 2013 yılı Haziran ayında bitirilmesi için söz aldı.Pistin açılışını yapan Bakan Yıldırım, yeni terminal binasının temelini attı. 

AA


Geri Dön