19 / 04 / 2024

Mardin Kalesi turizme açılıyor!

Mardin Kalesi turizme açılıyor!

1980 yılından beri askeriye alanı olarak kullanılan 3 bin yıllık Mardin Kalesi, nihayet halka açılıyor. Soğuk savaş döneminde uzun yıllar NATO birliklerinin konuşlandığı ve sonra da Hava Radar Mevzi Komutanlığı hizmetine verilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi, halka açılıyor.




1980 yılından beri askeriye alanı olarak kullanılan 3 bin yıllık Mardin Kalesi, nihayet halka açılıyor.

Soğuk savaş döneminde uzun yıllar NATO birliklerinin konuşlandığı ve sonra da Hava Radar Mevzi Komutanlığı hizmetine verilen 3 bin yıllık Mardin Kalesi, halka açılıyor. Konuya ilişkin İHA’ya konuşan Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Azat Güngör, geçtiğimiz hafta Ankara’da bazı temaslarda bulunduklarını ve Kale’nin kısmi olarak turizme açılacağını söyledi.

“Ankara’daki görüşmelerimiz çok olumlu geçti”

Son 3 hafta boyunca bölgede çatışmaların olmamasıyla turizm sektöründe kıpırdamalar olduğunu söyleyen Güngör, “Şu anda normalde sezonumuz olan tarihte sadece hafta sonu biraz kıpırdama oldu. Son 3 haftadır Merdin ve çevresinde terör olaylarının olmaması doğal olarak bir hareketliliği meydana getirdi. Bununla beraber geçen hafta bir heyetle Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Turizm ve Kültür Bakanı Nabi Avcı ile görüştük. Heyetimizde Milletvekili Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez ve Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar vardı. Çok sıcak bir karşılama gördük. Kapanan ve kapanma noktasına gelen işletmelerle ilgili bir rapor hazırlamıştık” dedi.

“Raporumuz Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi”

Sunulan raporların ardından Kültür Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Güngör, “Sunduğumuz rapor bir kaç gün sonra bakanlar kurulunda gündeme geldi. Bu raporun gündeme gelmesiyle Kültür Bakanlığı’nın davetiyle bir görüşme gerçekleştirdik. Taleplerimiz bu işletmelerin ayakta durabilmesi için İŞKUR üzerinden mevcut personellerimizin istihdam edilip personel desteğinin verilmesidir. Bu konuyla ilgili Valimizin de bizlere katkısı çok oldu. Şu anda İŞKUR ve Kültür Bakanlığı ile görüşüp bunların nasıl hayata geçirilebileceği hakkında çözüm yolları arıyoruz. İkinci bir konu ise kredi konusuydu. Mevcut krediler üzerinden Yatırım Teşvik Belgesi ile açılan otellerin kredi borçlarının ertelenmesi ve yeni kredi talepleri konusuydu. Bu konularda bizlere yardımcı oldular” diye konuştu.

“Mardin Kalesi’nin turizme açılması talebinde bulunduk”

Yapılan görüşmede Mardin Kalesi’nin turizme açılması için talepte bulunduklarını kaydeden Güngör, “Üçüncü talebimiz ise Mardin Kalesi’nin turizme açılmasıydı. Bu konu ile ilgili Savunma Bakanı ile görüşüldü. Tamamen açılmasa bile bir kısmının turistler tarafından gezilebilmesi için talepte bulunduk. İnşallah olumlu bir neticeye varacağız. Önümüzdeki günlerde Mardin Kalesi, kısmi olarak turizme açılacak” dedi.



Milliyet



Geri Dön