25 / 04 / 2024

Mardin'de kira fiyatları arttı!

Mardin'de kira fiyatları arttı!

Cizre, İdil ve Silopi'den gelen ailelerin yanında Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı olacağı söylentilerinin ardından birçok ailenin daha Mardin'e göç etmesini fırsat bilen bazı ev sahiplerinin kiraları yükseltmesine vatandaşlar tepki gösterdi.



Cizre, İdil ve Silopi'den gelen ailelerin yanında Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı olacağı söylentilerinin ardından birçok ailenin daha Mardin'e göç etmesini fırsat bilen bazı ev sahiplerinin kiraları yükseltmesine vatandaşlar tepki gösterdi. 


Mardin'e ve ilçelerine göç eden mağdur ailelere uygulanan yüksek kira fiyatlarına tepki gösteren vatandaşlardan Abdurrahim Güneş, kira bedelini yükselten Mardinlileri vicdani olmaya davet etti. 


Suriyelilerin yanında göç eden ailelerinin sayısının artamaya başlaması ile kiralık evlerin azaldığı şehirde, özellikle yeni evlenecek çiftler de kiralık ev bulma noktasında büyük sıkıntı çekiyor. Her geçen gün yeni binaların yükselmesine rağmen kiralık ev bulunamaması ise akıllarda soru işareti oluşturuyor. Kiralık ev aramaya çıkanlar kiralık yazısı değil, satılık yazısı ile karşılaştıklarını belirterek son olaylarla birlikte birçok Mardinlinin evini satarak batıya göç etme yolunda olduklarını işaret ettiler. 


Daha önce 250-350 lira civarında olan ve çoğunluğu asgari ücretle çalışanların oturduğu yukarı Mardin'de ve kenar semti erdeki kira fiyatları 500-660 liraya yükselirken Yenişehir'de ev kiralamak isteyenlere ev sahipleri tarafından ise en az bir yıllık kontrat zorunluluğu getiriliyor. 


KİRALAR 3 KAT ARTTI 


Suriyelilerin yanında içgöçle gelen ailelerin en çok kalmayı tercih ettiği ilimizde kiralık ev bulmakta güçlük çekiliyor. Ev kiraları bazı bölgelerde 3 kat arttı. Vatandaşlardan Ahmet Demir göç edilen illerdeki kira artışına değinerek, "Yaklaşık 34 ayda kiralar inanılmaz boyutlara ulaştı. Bundan birkaç ay önce 400-500 lira civarında olan 3+1 konutların kiraları 8001000 hatta 1.200 liraya kadar yükseldi"dedi. 


Mali durumu kötü olan ailelerin ya 2-3 aile birlikte ev tutmak ya da akrabalarında kaldıklarını ifade eden Demir, orta halli ve üst sınıf göçmenlerin ise kiralık konutlara yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mardin Kardeşlik ve Dayanışma Platformu Başkanı Abdulselam Yılmaz ise "Son günlerde çevre ve ilçelerden ilimize göç dalgasının başladığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerde ifade edilmiştir. Bu göç olayının kitlesel olmadığı, münferit olmasına rağmen özellikle barınma konusunda sorunlar yaşandığı ifade edilmektedir. Bununla beraber İlimizde gayrimenkul kiralamalarında belirlenen rayiç bedellerinin üzerinde spekülatif artışların gerçekleştiği kamuoyuna yansımaktadır. Takdir edileceği üzere zorunlu ya da isteğe bağlı olarak gerçekleşen göç hareketlerinde büyük mağduriyet ve travmalar yaşanmaktadır. Bu göç hareketlerini fırsat bilerek göç eden ailelere yönelik uygulanacak yüksek kiralama ve satış işlemleri ticari ahlakla bağdaşmayacağı gibi geleneksel ev sahipliğimize de yakışmayacaktır."dedi. 


"Göç meselesi toplumsal bir vakıadır" 


Göç meselesinin toplumsal bir vakıa olduğu belirten Yılmaz, "İlimizde yaşanan depremler sonucunda hemen hemen herkesin zorunlu göç faaliyetleri nedeniyle yaşadığı mağduriyetin bugün komşu il ve ilçelerimizden ilimize gelen kardeşlerimize yaşatılması ahlaki olmayacaktır. Göç meselesi toplumsal bir vakıadır. Bu vakıa içinde yer alan insanlarımızı kucaklamamız gerekmektedir. Bu nedenle kiralama ve satış işlemlerine ilişkin kamuoyuna yansıyan yüksek bedelli kiralama ve satış işlemlerinden ivedilikle vazgeçilmesi ve spekülasyonlara sebep vermeden ticari ahlak ve etik kuralları çerçevesinde insani ve vicdani sorumluluk ile hareket edilmesi gerekiyor"diye konuştu. 



Mardin Life


Geri Dön