23 / 04 / 2024

Mardin'de tarihi dokuya aykırı binalar yıkılıyor!

Mardin'de tarihi dokuya aykırı binalar yıkılıyor!

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mardin sit alanındaki 2 bin 500 beton yapı yıkılacak



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Mardin Valiliği ve belediyenin iş birliğiyle yürütülen Kentsel Dönüşüm
Projesi kapsamında Mardin sit alanındaki 2 bin 500 beton yapı yıkılacak.

Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Mardin'in gelişmesi için ciddi projeleri hayata geçirdiklerini, bu projelerin tek tek uygulamaya konulacağını söyledi.

Belediye olarak Avrupa ve Orta Doğu belediyeleriyle yakın iş birliği içinde olduklarını, kardeş belediyecilik programını başlattıklarını ifade eden Ayanoğlu, amaçlarının hem doğu hem de batı sentezinin oluştuğu Mardin modelini dünya gündemine taşımak, Türkiye'ye model olabilecek kapasiteye getirmek olduğunu bildirdi.

Mardin'in farklı etnik kökenler, kültür ve dillerden oluştuğunu ifade eden Ayanoğlu, "Entelektüellerin Mardin'le ilgili tanımı var. 'Türkiye'yi Mardinleştirmeliyiz' diyorlar. Biz de yapacağımız çalışmayla bu modeli Türkiye'ye ve dünyaya tanıtma gayretindeyiz" dedi.

Mardin'in tarihi sit alanındaki bütün beton yapıların ortadan kaldırılması ve tarihinin gün ışığına kavuşturulması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Ayanoğlu, Avrupa'nın tarihi şehirlerinin belediye başkanlarının katılımıyla sempozyum düzenlemek istediklerini, tarihi kent olan Mardin'i Avrupa'daki belediye başkanlarına tanıtmayı arzuladıklarını söyledi.

TOKİ ve valiliğin iş birliğiyle Kentsel Dönüşüm Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirten Ayanoğlu, şöyle konuştu:

"Proje, Mardin sit alanındaki tarihi yapıların görüntüsünü bozan beton ve moloz yapıların yıkılmasını kapsıyor. Ortaya çıkan yapıların restore edilmesi için de proje hayata geçirildi. Proje kapsamında önce kamuya ait binalar ve belediyeye ait yaklaşık 40 bina ve 20'ye yakın iş yeri yıkıldı. 200'e yakın binanın da beton olan kısımlarının yıkımı gerçekleşti. Mardin sit alanındaki 2 bin 500 yapıya fiili olarak müdahale edilmesi gerekiyor. Bunların 700'ü konuttur.

14 Ocakta  TOKİ  bin 400 konutun yapımı için ihaleye çıkacak. Yenişehir'de TOKİ, sit alanında oturanlar için konut yapacak. Bu konutlar 2 yılda tamamlanacak." Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in açık hava müzesine dönüşeceğini, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin tarihi doya doya yaşayacağını söyleyen Ayanoğlu, Mardin'i Avrupa ve Orta Doğu'da örnek bir şehir yapacaklarını bildirdi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Mardin'de 2 bin 500 beton ev yıkılacak

MARDİN - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Mardin Valiliği ve belediyenin işbirliğiyle yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi'yle Mardin sit alanında 2 bin 500 beton yapı yıkılacak.

Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu proje hakkında bilgi verdi: "Proje, Mardin sit alanındaki tarihi yapıların görüntüsünü bozan beton ve moloz yapıların yıkılmasını kapsıyor. Ortaya çıkan yapıların restore edilmesi  için de proje hayata geçirildi. Proje kapsamında önce kamuya ait binalar ve belediyeye ait yaklaşık 40 bina ve 20'ye yakın işyeri yıkıldı. 200'e yakın binanın da beton olan kısımlarının yıkımı gerçekleşti. Mardin sit alanındaki 2 bin 500 yapıya fiili olarak müdahale edilmesi gerekiyor. Bunların 700'ü konuttur. (Yarın) TOKİ 1400 konutun yapımı için ihaleye çıkacak. Yenişehir'de TOKİ, sit alanında oturanlar için konut yapacak. Bu konutlar iki yılda tamamlanacak. Mardin'in açık hava müzesine dönüşecek."
Radikal


Geri Dön