18 / 04 / 2024

Mardin'de üniversitenin temel inşaatından tarihi eser çıktı!

Mardin'de üniversitenin temel inşaatından tarihi eser çıktı!

Mardin Artuklu Üniversitesinin Diyarbakır  yolu üzerinde yapımı devam eden yeni kampüs alanındaki kazılarda, 5. ve 11.  yüzyıla ait olduğu belirlenen tarihi kalıntılara rastlandı



                  Mardin Artuklu Üniversitesinin Diyarbakır  yolu üzerinde yapımı devam eden yeni kampüs alanındaki kazılarda, 5. ve 11.  yüzyıla ait olduğu belirlenen tarihi kalıntılara rastlandı.
                Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, yaptığı açıklamada,  Artuklu Üniversitesinin kampüsünün yapımına başlarken burada bir yerleşimin  olduğunun son anda fark edildiğini belirtti. Erdoğan, yürütülen kazıda Artuklu ve Roma dönemine ait sikke, ok ve  mızrak uçları, ahşap kapılara ait çiviler, süs ve metal eşyalardan oluşan  kalıntılar bulunduğunu söyledi.
                Bölgede, yerleşimin kayıt altına alınarak araştırmalar yapılabilmesi için  3. derece arkeolojik sit ilan edildiğini belirten Erdoğan, şöyle dedi: 'Bölgede kazılar yaptık. Kazıların sonucunda 5. ve 11 yüzyılda Roma ve  Artuklu dönemine ait iki ayrı yerleşim tespit ettik. şžu an çalıştığımız bölgede  de üniversitenin yol güzergahı var. Yolu belirlemek için kazılar  gerçekleştiriyoruz. Sondaj kazıları yapıyoruz. Bu kazıların sonunda kentin  mezarlık metropol alanını bulduk. Ve o alanın mezar tipolojisinde de iki evreli  mezar tespit ettik. Hem Roma dönemi mezarları, hem de geç dönem Artuklu dönemi  mezarlıkları belirledik. Burada çoklu gömü işleminin yapıldığı mezarlar da var.
 Bu mezarlarda da çeşitli konutlar ve bu konutlara ilişkin duvarlar var. Bunların  işlevleri araştırılıyor. Kiremitlerle kapalı bir şekilde taş duvarlar inşa  edilerek yapılmış bir mimari tarzı var. Yine taş döşenmiş bazı yerlerde sıva da  mevcut. Yine burada yoğun şekilde Artuklu ve Roma sikkeleri, ok ve mızrak uçları,  ahşap kapılara ait çiviler, metal süs eşyalarının yanı sıra bu dönemlere ait  seramik unsurlar da söz konusu.'

                ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE UYGULAMA EĞİTİM FIRSATI
                Erdoğan, üniversiteyle bir proje hazırlayarak, kampüs alanında arkeoloji  bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitim görmesinin sağlanabileceğini ifade  etti.
                Antik kent özelliği taşıyan tek ve ilk üniversitenin Mardin Artuklu  Üniversitesi olacağına dikkati çeken Erdoğan, bu alandaki çalışmayı ilerki  senelerde Artuklu Üniversitesinin Arkeoloji Bölümü için bir 'arkiopark' olarak  önermeyi planladıklarını belirtti.
                Bundan sonraki kazıların, üniversitenin bu alana kurulmasının ardından  Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerince yürütülmesinin söz konusu  olacağını vurgulayan Erdoğan, 'Burada okuyan öğrenciler Türkiye 'nin en şanslı öğrencileri olacak. Burada tüm kampüs alanı içerisinde arkeoloji parkını  uygulayacak alanları olacak. Bağrında antik kent taşıyan tek kampüs ilk  üniversite de burası olacak. Öte yandan üniversiteyi gezmeye gelenler hem  arkeolojik bir alanı hem de üniversite kampüsünü ziyaret etme fırsatı
 bulacaklar' şeklinde konuştu.

AA  


Geri Dön