23 / 04 / 2024

Markalı konutlara yüzde 20 zam olacak!

Markalı konutlara yüzde 20 zam olacak!

Doların TL karşısında geldiği seviye, konuta da yansıyor. Sektör temsilcileri çimento, demir gibi ana hammadde fiyatlarının dövize paralel oranda artmasıyla markalı konutlarda yüzde 20'ye yakın zam olacağını belirtiyor.



2.74 liraya ulaştı Yılbaşından bu yana sürekli yükseliş eğiliminde olan dolar önceki gün tarihi bir zirveye daha çıkarak 2.74 ile bu zamana kadarki en yüksek seviyesini gördü. Yaklaşan seçimler ve dışarıda özellikle Amerika Merkez Bankası (Fed) kaynaklı gelişmeler, doların çok daha yukarı seviyelere gideceğine işaret ediyor. 


Dolarda yaşanan bu yükseliş özellikle üretim bazlı sanayiciler olmak üzere inşaat sektörünü de etkiliyor. 

Beklenti yüzde 20 İnşaat sektöründe başta çimento ve demir olmak üzere birçok kalemde maliyetler katlandı. Dolardaki artışın sürmesi ve kurun sabitlenmemesi halinde zam tehlikesi kapıda. Markalı konutlarda şu an rekabet nedeniyle kısa vadede artış beklenmiyor ancak asıl artışın .7 Haziran'daki seçim sonrası başlayacağı ve 2016'da daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Enflasyonla birlikte fiyat artışının yüzde 20'yi bulması bekleniyor.

 

Satış Mart'ta arttı


 Türkiye'de konut satışları Mart'ta geçen yıla göre yüzde 32.4 arttı. Aynı ay kredili konut satışlarında artış yüzde 85'e ulaştı. Mart'ta 116 bin konut satılırken bu rakam geçen yıl 86 binde kalmıştı. Yani geçen yıla göre 30 bin adet fazla konut satıldı. 3 aylık konut satışı da 300 bin adet oldu. 

Piyasalardaki belirsizlik nedeniyle yatırımcının parayı konutta değerlendirdiği belirtiliyor. 


Yabancının payı büyüdü

 Mart'ta konut satışlarında yabancı yatırımcı sayısı da yüzde 18 arttı. 

Yabancılara Mart 2015'te 1610 konut satışı yapüırken, Şubat-Mart'ta toplam 3 bin konut yabancılara geçti. 

Sektör temsilcileri dolardaki artışın sürmesiyle yabancıların konuta olan talebinin de artacağı yorumunu yapıyor. Çünkü dolar yüzde 20 değer kazanınca TL bazmda yabancı için konut fiyatı yüzde 20 ucuzlamış oluyor. 


FAİZ ORANLARI CAZİP

 Konut piyasasındaki hareketliliği değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise "Bu durumu dolarını bozdurarak gayrimenkule yatıran kesime bağlamak çok doğru değil. Elindeki doları konuta yatıranların etkisinin yanı sıra piyasadaki alım satımlarda kredi desteği alınıyor. 

Bunu da daha çok mevcut faiz oranlarının ikna edici olması ve alımların seçim öncesi dönemde tamamlanmak istendiği şeklinde yorumluyoruz" dedi. 


Posta


Geri Dön