26 / 04 / 2024

Markalı konutların yüzde 55'ten fazlası 80 metrekareden küçük!

Markalı konutların yüzde 55'ten fazlası 80 metrekareden küçük!

EVA'nın "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması", yenilenen konutlarda metrekarelerin küçüldüğünü gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre markalı konut projelerinin yüzde 55'ten fazlası 80 metrekareden küçük dairelerden oluşuyor.



EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin "2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması", şehrin 34 bölgesinde 1242 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 500 bine ulaştığını ortaya koyuyor. İstanbul'un coğrafi bölgeleri ve ulaşım aksları dikkate alınarak kategorizasyon yapılan araştırmada 34 ayrı bölge analizi yer alıyor. 


Araştırmaya göre İstanbul’da bulunan markalı konutların %28,16’sı 3+1, %28,05’i 2+1 ve %27,55’i 1+1 daire tiplerinden oluşuyor. Yazıcı, belirlenen verilere göre markalı konutların yaklaşık %55’inin 2+1 ve daha küçük evlerden oluştuğuna, diğer bir deyişle İstanbul'daki markalı konutların %55’inin 80 m2'nin altında olduğuna dikkat çekiyor. 

 

2015 yılında markalı konutta hangi daire tipi en çok hangi bölgede kazandırdı?

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin markalı konutta İstanbul’u 34 bölgeye ayırarak yaptığı çalışmada hangi daire tipinde hangi bölgenin  en çok kazandırdığı da analiz ediliyor. 


Bu analize göre 1+1 daire tipinde en çok değer kazanan bölgenin %48 artışla Kağıthane-Seyrantepe bölgesi olduğu belirtiliyor. Bu bölgeyi %43 artışla Esenyurt ve %34 artışla Taşdelen izliyor. Araştırma, 2+1 daire tipinde en çok değer artışının %64 oranla Ayazağa-Maslak- Darüşşafaka bölgesinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu bölgeyi %43 değer artışıyla Başakşehir Kayabaşı ve %36 artışla Pendik takip ediyor. 3+1 daire tipine bakıldığında ise en çok değer artışının %53 artışla Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka bölgesinde gerçekleştiği görülüyor. Bu bölgeyi %42 artışla Fikirtepe- Merpenköy ve %38 artışla Basın Ekspres Yolu çevresi ve Güneşli bölgesi izliyor. 


Toplam konut stokunun %9,5'i markalı konut

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, istatistiki verilere göre İstanbul genelinde 5,3 milyon adet konut bulunduğunu, tespitlerine göre bu konutların yaklaşık 500 bininin markalı konut projelerinden oluştuğunu kaydediyor. Buna göre İstanbul’da markalı konut oranının toplam konut stokunun sadece %9,5’ini oluşturduğunu ifade eden Yazıcı, bu oran 2013 yılında %8 ve 2014'te  %7,7 iken 2015'te %9,5'a çıktığını, söz konusu yükselişe göre markalı konut sektörünün İstanbul’da her sene ortalama %8 artış gösterdiğini belirtiyor. 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


EVA Gayrimenkul Değerleme, markalı konutta İstanbul'u 34 bölgeye ayırarak çalışma yaptı. Çalışmada hangi daire tipinde hangi bölgenin en çok kazandırdığı ortaya çıktı. 1+1 daire tipinde en çok değer kazanan bölge yüzde 48 artışla Kağıthane-Seyrantepe bölgesi oldu. Bu bölgeyi yüzde 43 artışla Esenyurt ve yüzde 34 artışla Taşdelen izledi. Araştırmada, 2+1 daire tipinde en çok değer artışının yüzde 64'le Ayazağa-Maslak bölgesinde olduğu ortaya çıktı. Bu bölgeyi yüzde 43 değer artışıyla Başakşehir Kayabaşı ve yüzde 36 artışla Pendik takip etti. 


Ayazağa-Maslak 3+1'de kazandırdı 


3+1 daire tipine bakıldığında ise en çok değer artışının yüzde 53 artışla Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka bölgesinde gerçekleştiği görüldü. Bu bölgeyi yüzde 42 artışla Fikirtepe-Merdivenköy ve yüzde 38 artışla Basın Ekspres Yolu çevresi ve Güneşli bölgesi izledi. 



Posta




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat ama özellikle de konut sektörünün en büyük eksiği pazar araştırması yapmadan, finansal analiz raporları çıkarmadan proje geliştirilmesi. Elbette bu eksikliğin temel nedeni, bu araştırmaların zorunlu olmaması, şehir plancılığının gereklerinin kesin çizgilerle belirlenmemesi. Herkesin müteahhit olabildiği ülkemizde, doğru nazım planlarından da bahsedilemediği için aklıselim firmaların tek dayanağı değerleme firmalarının verileri. Eva Değerleme'nin periyodik olarak gönderdiği raporlar da hem konut geliştiricileri hem de konut alıcıları için önemli. 


Nasıl okumak lazım? 


Değerlerin %25 gibi standart bir bandın üzerine çıktığı lokasyonların ne kadar gelecek vadedecek özelliklerinin olduğuna bakılarak bir değerlendirme yapmak lazım. Eğer bir semt %40'ın üzerinde değerlenmişse ve o bölgede tüm şehri ilgilendiren büyük bir proje yoksa, o zaman bu lokasyonda yeniden %40'lık bir değer artışı beklemek hayalperestlik olur. Dolayısıyla aşağıdaki oranlara bu gözle bakmanızı öneririm. 


EVA Gayrimenkul Değerleme'nin markalı konutta İstanbul'u 34 bölgeye ayırarak yaptığı çalışmada hangi daire tipinde hangi bölgenin en çok kazandırdığı da analiz ediliyor. Bu analize göre 1+1 daire tipinde en çok değer kazanan bölgenin %48 artışla Kâğıthane-Seyrantepe bölgesi olduğu belirtiliyor. Bu bölgeyi %43 artışla Esenyurt ve %34 artışla Taşdelen izliyor. Araştırma, 2+1 daire tipinde en çok değer artışının %64 oranla Ayazağa-Maslak- Darüşşafaka bölgesinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu bölgeyi %43 değer artışıyla Başakşehir Kayabaşı ve %36 artışla Pendik takip ediyor. 3+1 daire tipine bakıldığında ise en çok değer artışının %53 artışla Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka bölgesinde gerçekleştiği görülüyor. Bu bölgeyi %42 artışla Fikirtepe- Merdivenköy ve %38 artışla Basın Ekspres Yolu çevresi ve Güneşli bölgesi izliyor. 


Hangi daire tipi? 


Araştırmaya göre İstanbul'da bulunan markalı konutların %28,16'sı 3+1, %28,05'i 2+1 ve %27,55'i 1 + 1 daire tiplerinden oluşuyor. Eva Gayrimenkul Değerleme'nin Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, belirlenen verilere göre markalı konutların yaklaşık %55'inin 2+1 ve daha küçük evlerden oluştuğuna, diğer bir deyişle İstanbul'daki markalı konutların %55'inin 80 m2'nin altında olduğuna dikkat çekiyor. En çok üretilen konutların metrekarelerinin düşük olması, bu konutların daha çok alıcı bulduğunun da net bir ifadesi. Ancak şuna da dikkat etmek lazım ki 2013 ve 2014 yılının gözde yatırım tipi olan 1+1'lerin 2015'e gelindiğinde yerini 2+1 Tere bırakmıştı. Türkiye'de bireysel yabancı yatırımcılar arttıkça, konut metrekareleri de yükseliyor. Zira yabancı yatırımcıların çoğu Körfez ülkeleri ve Ortadoğu'dan. Onların alışık oldukları oturum metrekareleri de bizimkilerden çok daha fazla. 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet






Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




İstanbul markalı konut projelerinin üssü olmaya devam ediyor. Diğer yıllarda olduğu gibi 2016'da da kentte birbiri ardına markalı konut projesi yükseliyor. Nitekim istatistikler de bu durumu destekliyor. En son EVA Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan '2015 İstanbul Markalı Konut Araştırması' verileri, istanbul'un markalı konutta açık ara önde olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre bir önceki yüa kıyasla İstanbul'da markalı konut projelerinin yüzde 23 arttığı gözlendi. Markalı konut sayısındaki artış ise yüzde 16 olarak belirlendi. Bu anlamda İstanbul'da yükselişe geçen bölgelerden bazıları şöyle... 


Bakırköy'de fiyatlar yükseliyor


İstanbul'da konut fiyatlarının her yıl düzenli artış gösterdiği bölgelerin başmda Bakırköy'de geliyor. İstanbul'un en gelişmiş ilçelerinden biri olan bölgede 2015'te bir önceki yüa göre konut fiyatları yüzde 30 artmıştı. Uzmanlar bu artışın 2016'da da süreceğini söylüyor. Bakırköy, sahüi, metro, metrobüs, havalimanı gibi ulaşım alternatiflerinin çokluğu ile gerek yatırımcının gerek konut alıcısının gözde bölgelerinden biri. 


Topkapı'da konuta talep büyüyor


İstanbul'un eski sanayi bölgesi Topkapı-Ataköy hattı, son dönemde yatırımcının ügisini üzerinde toplamayı başardı. Konuta olan talebin her geçen gün arttığı bölgede AVM, ofis ve otel projeleri yükseliyor. Merkezi konumu, ulaşım araçları ve havalimanına yakınlığı bölgenin cazibesini artıran en önemli etkenlerden. Yabancı yatırımcının da ilgi gösterdiği Topkapı-Ataköy bölgesinde konutların metrekaresi 15 bin liraya kadar çıkıyor. 


Küçükçekmece'de gelişim sürüyor 


İstanbul'da markalı konut deyince akla gelen bölgelerden biri de Küçükçekmece. Sonyıllarda markalı evlerin sayısının giderek arttığı bölge, yatırımcüarm uğrak noktası haline geldi. Büyük firmalar tarafından tercih edilen bölgede 3 müyon dolara konut görmek bile mümkün. Uzmanlar, önümüzdeki süreçte istanbul'da yapüacak mega ulaşım projelerinden Küçükcekmece'nin de nasibini alacağını ve inşa edilecek metroyla değerinin daha da artacağı konusunda hem fikir. 



Posta

Geri Dön