25 / 04 / 2024

Marmara, Ege ve Başkent'e 3 yeni Teknopark geliyor!

Marmara, Ege ve Başkent'e 3 yeni Teknopark geliyor!

Sanayi Bakanlığı'nın Marmara, Ege ve Başkent'e 3 yeni Teknopark kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bornova’ya Ege Teknopark, Yenimahalle’ye Ankara Teknopark, Kadıköy ve Maltepe’ye ise Marmara Teknopark kurulacak...



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teknolojik alt yapının güçlendirilmesi çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda yeni Teknoloji Geliştirme Bölgeleri hayata geçiyor. Bilim ve teknolojinin mutfakları kabul edilen Teknoparklara yenileri ekleniyor.


Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonundaki 3 yeni teknopark için karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.


Ege, Marmara ve Başkent...


Bakanlar Kurulu, bazı alanların teknoloji geliştirme bölgesi olarak tespit edilmesine karar verdi. Konuya ilişkin Karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, İzmir'in Bornava ilçesine bağlı Erzene Mahallesi'nde sınırları belirlenen alan Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı İvedik ve Yuva mahallelerinde sınırları belirlenen alan da  Ankara  Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak belirlendi.


İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Tuğlacıbaşı Mahallesi ve Maltepe ilçesine bağlı Başıbüyük Mahallesi ile Küçükçekmece ilçesine bağlı Halkalı Mahallesi'nde belirlenen alanların ise Marmara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak tespit edilmesi kararlaştırıldı.Eklenen yeni Teknoparklarla birlikte 55 olan Teknopark sayısı 58'e yükseldi.


13 Yılda 58 Teknopark


Ege Teknopark TGB, Ankara Teknopark TGB, Marmara Üniversitesi TGB ile son 13 yıllık süreçte Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 40 ayrı ilde 58’e yükseldi.


Ankara’da 8, İstanbul’da 6, Kocaeli ve İzmir’de 4’er adet olmak üzere  Eskişehir, Konya, Antalya, Kayseri, Trabzon, Adana, Erzurum, Mersin, Isparta, Bursa, Gaziantep, Denizli, Sivas, Elazığ, Edirne, Diyarbakır, Tokat, Sakarya, Bolu, Kütahya, Samsun, Malatya, Urfa, Düzce, Çanakkale, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Van, Çorum, Manisa, Niğde, Burdur, Yozgat, Kırıkkale, Balıkesir ve Hatay illerinde Teknoparklar faaliyet gösteriyor.


Buralarda firma sayısı 2 bin 778 iken, akademisyenlerin kurduğu işletmelerin rakamı 572 oldu.


Teknoparklarda istihdam edilen personel sayısı 28 bin .506’ya çıkarken, bunların büyük çoğunluğu AR-GE personeli olarak çalışıyor.


24 bin 208 AR-GE personelinin beşte biriyse yazılımcılardan oluşuyor.


AR-GE rakamları göz doldurdu


Teknoparklarda bugüne kadar çok sayıda proje bitirildi.  Biten proje sayısı 11 bin 768 olurken, halen üzerinde çalışılan proje sayısı 7 bin 333 olarak dikkat çekiyor. Yapılan satış rakamları da yine başarı hanesinde önemli yer tutuyor. Teknoparklardaki üretimlerle 14 milyar 395 milyon 22 bin 949 TL’lik satış gerçekleştirilirken, ihracat 1 milyar 500 milyon ABD dolarını buldu.


Bölgelerde faaliyet gösteren firmalar 270 patent, 94 faydalı model, 12 endüstriyel tasarım tescil ettirdi.


Sanayi Bakanlığı


Geri Dön