25 / 04 / 2024

Marmara Ereğlisi'nde kaçak yapı haberlerine isyan edildi!

Marmara Ereğlisi'nde kaçak yapı haberlerine isyan edildi!

'Ereğli'de kaçak yapı' haberleri, Marmara Ereğlisi'nde halkı isyan ettirdi. Vatandaşlar, "O haberleri kimlerin yaptırdığını biliyoruz. Yaptıkları ile sorgulananlar, ilçede kaçak yapı avcılığına mı soyundu?" diyerek tepkilerini gösteriyor.



Son günlerde bazı yerel gazetelerde yer alan 'Ereğli'de kaçak yapı' haberleri, Marmara Ereğlisi'nde halkı isyan ettirdi. Vatandaşlar, "O haberleri kimlerin yaptırdığını biliyoruz. Yaptıkları ile sorgulananlar, ilçede kaçak yapı avcılığına mı soyundu?" diyerek tepkilerini gösteriyor.


Marmara Ereğlisi'nde hizmet veren Bade Bistro&Cafe isimli mekanla ilgili geçtiğimiz günlerde Tekirdağ'daki bazı yerel gazetelerde yayınlanan bir haber, pes dedirtti. Sökülüp takılabilen malzemelerle etrafı çevrelenen kalenin imarsız yani kaçak olarak yapıldığı iddiasına yer verilen haber kamuoyunda Sapkınlıkla karşılandı. Fergule tabir edilen malzemelerle yapılan bu mekanlara dünyanın her yerinde rastlanabildiği ve bu tarz sök-tak mekanlar için imar izni aranmadığı bilindiği halde böyle iddiaların ortaya atılmasının gülünç olduğu ifade edildi. 


'Cafe kaçak değil' 

Konuyla ilgili konuşan cafe işletmecisi Erol Başoğlu. yaptığı açıklamada, kendisinin küçük bir işletmeci olduğunu ifade ederek. "Her yıl vergi rekortmenleri listesine giren ülkemizin önemli kurumlarından olan ve ilçemizde faaliyet gösteren büyük bir firma, ekmeğini kazanmanın peşinde olan küçük bir esnafla ne alıp veremediği olabilir, ben anlayabilmiş değilim. Tabi burada amaç küçük esnaf veya ben değilim. Bunu da bütün Ereğli halkı biliyor. Bizim üzerimizden Sayın Belediye Başkanımız İbrahim Uyan yıpratılmak isteniyor. Çünkü başkanımız ilçemize yapılmak istenen kömürlü termik santrali önlemek için çalışıyor. Havamız, suyumuz kirlenmesin diye. ilçemizin geleceği kararmasın diye çabalıyor. Santral yapımına engel oluyor. Ama Ereğli halkı tüm gerçeğin farkında" dedi. Başoğlu. ' Galenin kaçak olduğunu ileri sürenlerin yakın zamanda fabrikalarında iki ayrı bina kaçak olduğu için mühürlenmedi mi? Daha geçtiğimiz ay fabrikalarında inceleme yapmak isteyen memurlara zorluk çıkartıp polis zoruyla tutanak tutulup mühürlenmedi mi? Kendilerine bakmadan nasıl olur da böyle, asılsız iddialar ortaya atabiliyorlar? Kaldı ki cafe kaçak da değil. Perguleli yapılarda imar izni aranmaz. Biraz bu işlerden anlayan herkes bunu bilir. Bu tarz yapıların dünyanın her yerinde de örnekleri mevcut" diyerek sözlerini sürdürdü. 


Kaya mezarlarını kim kazdı? 

Öte yandan, limanın hemen yanında bulunan tarihi kaya mezarlarının bulunduğu alanda izinsiz kazı çalışmaları yapıldığı resmi olarak belgelendiği. 15 Mayıs 2015 tarihinde resmi yazıyla Edirne'deki Anıtlar Kurulu na bildirildiği ancak yapılan keşif dışında konuyla ilgili bir işlem yapılmadığını öğrendiklerini söyleyen Başoğlu. "Limanın yanındaki kaya mezarlarının olduğu alanda Edirne'den izin alınmadan kazı ve hafriyat çalışmaları yapıldığı belgelenmiş. Burada hiçbir yaptırım uygulanmıyor" diye konuşlu. 

'Asıl kaçak onlarda' Erol Başoğlu. "Bazı firmaların fabrikasında daha önce biner metrekarelik iki binanın kaçak olduğu tespit edilmiş ve ceza kesilerek belediye ekipleri taralından mühürlenmişti. Geçtiğimiz gün de limanda yapılan barınakların S1T alanı içinde ruhsatsız, yani kaçak olarak inşa edildiği tespit edildi ve belediye ekiplerince mühürlendi. Bu kadar izinsiz ve kaçak işi olan firmaların, nasıl olup da belediye dışında ceza almadığını da merak ediyorum" dedi. 


'Çocuklarımız zehirleniyor'

Konuyla ilgili birçok esnaf ve vatandaş da aynı durumdan şikayetlerini sıraladı. Bir esnaf, "Bazı firmalar petrokok denen bir kömür tozunu açıkta depoluyor. Öğrendik ki bu kömürü depolama izinleri yokmuş, kaçak olarak depoluvorlarmış. Limana 300 metre mesafede ilkokul var, lise var. 2500 çocuk okuyor o bölgede... O kanserojen kömür tozları rüzgârla havaya karışarak çocuklarımızın okullarına geliyor. Zehir soluyor çocuklarımız, yarın bu çocuklar hasta olmaya başladığında hesabını kim verecek? Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuya el atmalı" diyerek konuya dikkat çekti. 



Posta Trakya 


Geri Dön