19 / 04 / 2024

Marmara Köşkü’nde yürütmeyi durdurma!

Marmara Köşkü’nde yürütmeyi durdurma!

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içerisinde bulunan Marmara Köşkü’nün yıkımı ile rekonstrüksiyon olarak yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının yürütmesini durdurdu.



Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, oda olarak açtıkları davada kurul kararının yürütmesinin durdurulmasının umut verici olduğunu söyledi. Candan şöyle devam etti: 


ATATÜRK’ÜN İSTEĞİ ÜZERİNE YAPILDI


“Marmara Köşkü, Gazi Orman Çiftliği’nin başlıca dinlenme ve eğlence mekanı olan Marmara Havuzu’nun bulunduğu halka açık parkın bir parçası olarak Atatürk’ün isteği üzerine yapılmıştır. Mustafa Kemal, Atatürk Orman Çiftliği’ni ve diğer mülkiyetindeki çiftlikleri Marmara Köşkü’nde halka bağışlanmıştır. Koruma mevzuatı gereği rekonstrüksiyon müdahale biçimi ancak tescil edilen ve tescil edilmesi gereğine rağmen elde olmayan sebeplerle tescili yapılmamış ve/veya herhangi bir nedenle yitirilmiş olan yapılar için uygulanabilecekken Koruma Kurulu 1928’den beri sağlam bir şekilde ayakta duran 2 katlı Marmara Köşkü’nün rekonstrüksiyon (yeniden yapım) projesini uygun bulmuştur. Bu karar koruma mevzuatına ve hukuka aykırı olduğu için yargıya taşıdık. Yürütmenin durdurulması kararı oldukça sevindiricidir. Köşkün yıkılmadan var ise statik bir sorun güçlendirilerek korunması en doğru çözüm olacaktır” dedi.


Hürriyet Ankara


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Atatürk Orman Çiftliği'ndeki, Marmara Köşkü’nün yıkımı ve yeniden yapımı projesine onay iptali için açılan davanın ilk bölümü kazanıldı


Ankara 6. İdare Mahkemesi yıkım kararı için “Yürütmeyi durdurma’’ verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şöyle konuştu: “Bu karar Atatürk’ün ‘Çiftlik Evi’ olan Marmara Köşkü için umut vericidir. Bu Köşk, Atatürk’ün isteği üzerine yapılmıştır. Mustafa Kemal, Atatürk Orman Çiftliğini, mülkiyetindeki diğer çiftlikleri ve Marmara Köşkü’nü halka bağışlamıştır. Statik bir sorun varsa, Köşk’ün yıkılmadan güçlendirilerek korunması doğru çözüm olacaktır.” 


88 yıldır ayakta olan ve MİT tarafından kullanıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı’na devredilen Marmara Köşkü’nün, statik açıdan riskli olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verilmişti. AOÇ arazisinde bulunan Köşk,1928 yılında Ernest Egli tarafından Mustafa Kemal Atatürk için Modern Çiftlik evi olarak tasarlanmıştı.


Sözcü/ Yavuz ALATAN


Geri Dön