27 / 04 / 2024

Marmaray 29 Ekim 2013'te hizmette!

Marmaray 29 Ekim 2013'te hizmette!

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Marmaray'ın hizmete giriş tarihini Cumhuriyet'in 90. yıldönümü olan 29 Ekim 2013 olarak açıkladı



İstanbul'un her iki yakasını Boğaz'ın altından geçecek bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlayacak olan  Marmaray  Projesi'nde bitiş tarihi belli oldu. Arkeolojik kazıların projeyi 4 yıl geciktirdiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İşimizi geciktirecek dış faktörler artık tamamen ortadan kalktı. 29 Ekim 2013'te resmen açacağız" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen haziran ayında tamamlanan arkeolojik kazıların ardından dün Yenikapı'dan Sirkeci'ye tünel kazı çalışmasını başlattı. Butona basarak 115 metre uzunluğundaki tünel delme makinesini hareket ettiren Yıldırım, tünel delme makinesinin 100 metre ilerlemesinin ardından ikinci tünel delme makinesinin de Sirkeci yönünde kazıya başlayacağını belirtti. Marmaray'ın çok önemli bir etabını başlattıklarını kaydeden Yıldırım, tünel delme makinelerinin, toplam 6 bin 124 metrekare uzunluğundaki iki tünelin 2011 yılının ilk yarısında Sarayburnu'ndaki tüplere ulaşacağını bildirdi. Projenin tamamlanıp devreye girmesiyle İstanbul ulaşımında toplu ulaşımın payının yüzde 7'den 28'e çıkacağını belirten Yıldırım, Gebze-Halkalı arasında banliyö hatlarının üç hat olarak yenileceğini de kaydetti.
Hasan  Ay/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Marmaray'da büyük adım!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 5 yıldır süren arkeolojik kazılar nedeniyle yeni başlayacak olan Marmaray Projesi Yenikapı-Sirkeci hattındaki TBM ile tünel delme işlemini başlattı.

Yenikapı bölgesinde, yerin 14 metre altındaki şantiyede dün düzenlenen törende, TBM delme aracına binen Yıldırım, butona basarak ilk tünel kazma işlemini yaptı. Yıldırım, yaptığı açıklamada, Marmaray Projesi'nde çok önemli bir etabı başlattıklarını kaydetti.
İçinde bulunulan yerin Yenikapı transfer merkezi olduğunu belirten Yıldırım, bu merkezden Sirkeci istikametine iki adet tünel delme makinesinden ilkinin çalışmaya başladığını kaydetti. Yıldırım, Yenikapı terminali transfer merkezini, 2004'te kazmaya başladıklarını belirterek, tarihi kalıntılara zarar gelmemesi için kazının yüzde 65'ini kazma kürekle yaptıklarını anlattı.
Milliyet


Geri Dön