28 / 03 / 2024

Marmaray 5 yılda otel sayısını yüzde 30 artıracak!

Marmaray 5 yılda otel sayısını yüzde 30 artıracak!

Henüz açılmadan 5 yıldızlı 15 otel ile ortalama 600 milyon dolarlık yatırımı bölgeye çekmiş bulunan Marmaray'ın önümüzdeki 5 yılda otel sayısını yüzde 30 artıracağı öngörülüyor..



Türkiye'nin 150 yıllık rüyası  Marmaray  bugün açılıyor. Teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından şimdiden tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken projenin Avrupa'dan Anadolu Yakası'na turist akışını da önemli ölçüde artırması bekleniyor.


600 MİLYON $ ÇEKTİ 


Açılmadan 5 yıldızlı 15 otel ile ortalama 600 milyon dolarlık yatırımı bölgeye çeken Marmaray'ın, önümüzdeki 5 yıldaotel sayısını yüzde 30 artıracağı öngörülüyor. İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltan ve Asya'dan Avrupa'ya ulaşımı 4 dakikaya düşüren projeyle, günde 1 milyon 200 bin yolcu taşınacak. Projenin Anadolu Yakası'na da yıllık ilave 350 bin turist çekeceği ifade ediliyor. 


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Marmaray'ın henüz hayata geçmeden ortalama 600 milyon dolarlık otel yatırımını bölgeye çektiğini söyledi. 

TUROB Başkanı, "İki yaka arasındaki ulaşım sorununu çözen Marmaray, otel yatırımcıları için de fırsata dönüştü. 

Marmaray'ın geçtiği yerlerde çoğu 5 yıldızlı olmak üzere 15 otel yapıldı. Her birinin ortalama 40 milyon dolarlık yatırım olduğunu düşünürsek, Marmaray açılmadan bölgeye 600 milyon dolar çekti" dedi. 

Marmaray'ın Anadolu Yakası'ndaki turizm hareketliliğini artıracağını vurgulayan Bayındır, şöyle konuştu: "Bölgeye ilave yatırımların gelmesi sağlanacak. 

Böylece hem istihdam sağlanacak hem de bölge kalkınacak."


OTEL SAYISINI YÜZDE 30 ARTIRMASI BEKLENİYOR 


İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Konaklama Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Hüzmeli, Marmaray'ın Anadolu Yakası'na yıllık ilave 350 bin oranında turist çekmesini öngördüklerini belirtti. Hüzmeli, "Marmaray Anadolu Yakası'ndaki konaklama yoğunluğunu artırır. Bu nedenle önümüzdeki 5 yıl içinde mevcut projelere ilave otel sayısının da yüzde 30 artacağını düşünüyoruz" dedi. 


İstanbul'u ziyaret eden turistin konaklama için öncelikli olarak Avrupa Yakası'nı tercih ettiğini dile getiren Hüzmeli, "Ulaşım sorunu nedeniyle Anadolu'daki oteller ikinci planda kalıyor. Artık Marmaray ile ulaşım süresi çok kısalacağından Anadolu Yakası'ndaki oteller Avrupa'dakilerle aynı doluluk oranlarını yakalayacak" diye konuştu. 


Anadolu, cazibe merkezi olur TOPLU ulaşımın Türkiye'ye gelen turist sayısını önemli ölçüde artırdığını söyleyen İTO Seyahat Acenteleri Meslek Komite Üyesi Ahmet Kozikoğlu, "Taksime gelen turist toplu ulaşım araçlarıyla istediği noktaya 5-10 dakikada ulaşıyor. Aynı kolaylık Marmaray'la Anadolu Yakası'nda da yaşanacak. Bölgenin cazibesi artacak" dedi. 


Kozikoğlu bağlantı yollarının tamamlanmasıyla Çamlıca, Beylerbeyi, Bağdat Caddesi gibi turistik noktaların birkaç yıla kadar Avrupa'daki turist yoğunluğunu yakalayacağını sözlerine ekledi. 



Betül Alakent / SABAH


Geri Dön