19 / 03 / 2024

Marmaray dünya medyasında yerini aldı!

Marmaray dünya medyasında yerini aldı!

Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından birleştiren Marmaray'ın hizmete açılmasına ilişkin Çin resmi medyası, "Türkiye'nin 150 yıllık kıtaları denizin altından birleştirme hayali gerçek oldu" ifadesini kullandı...



Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua, "İki kıtayı denizin altından birleştiren ilk demiryolu hattı hizmete açıldı" başlığıyla duyurduğu haberinde  Marmaray  sayesinde Pekin'den Londra'ya kesintisiz tren yolu bağlantısının da sağlanacak olmasına vurgu yaptı.


Marmaray'ın açılış töreni için Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümünün kutlandığı 29 Ekim'in tercih edildiği aktarılan haberde, Osmanlı döneminde 1860 yılında ilk olarak boğazı denizin altından geçecek bir proje için çalışmalar başlatıldığı duyuruldu.


Şinhua, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaray projesinin aktif bir savunucusu olduğuna dikkati çekerken, Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından birbirine bağlayacak projenin İstanbul'daki trafik problemini de hafifletmesini amaçladığı ve boğazdan geçiş süresini 4 dakikaya düşürdüğü belirtildi.


Haberde iki kıtayı birleştiren Marmaray'ın saatte 75 bin olmak üzere günde 1 milyon civarında yolcu taşıyacağı ifade edildi. 


Açılış töreninden fotoğraflara yer verilen haberlerde ayrıca, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın projenin "medeniyetleri bir araya getirme projesi olduğu, sadece İstanbul trafiği için geliştirilmiş bir proje olmadığı, İpek yolunun bir parçası" olduğu yönündeki sözlerine yer verildi. 


- "Pekin ile Londra arasında kesintisiz tren yolculuğu" - 


Ülkede Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi ise "Pekin ile Londra arasında kesintisiz tren yolculuğunu mümkün kılan Marmaray resmi olarak kullanıma açıldı" başlığıyla verdiği haberinde, Türkiye'nin Marmaray projesini 9 senelik çalışmanın sonucunda hayata geçirdiğini belirtti.


Marmaray'ın Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü olan 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve önde gelen hükümet yetkililerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen yabancı konukların katılımıyla hizmete açıldığına vurgu yapan Halkın Günlüğü, "Türkiye'nin 150 yıllık kıtaları denizin altından birleştirme hayali gerçek oldu" diye yazdı.


AA


Geri Dön