25 / 04 / 2024

Marmaray nedir?

Marmaray nedir?

Marmaray nedir?, Marmaray ne zaman açılacak?, Marmaray'ın özellikleri, Marmaray bilet fiyatları, Marmaray güzergahı, Marmaray' ın yolculuk süresi gibi tüm merak ettiğiniz detaylar haberimizde yer alıyor...




Marmaray nedir?


Marmaray, Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisiz ulaşımı sağlayacak dünyanın en büyük ve önemli projelerinden biridir. Asrın projesi diye anılan Marmaray'ın geçmişi 1,5 asır öncesine dayanıyor. İstanbul Boğazı’nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi. İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980′li yılların başlarında giderek arttı ve 1987′de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi. Boğaz geçişi çalışmaları 1998 yılında tamamlandı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı. Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz Geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002′de proje için ihale dokümanları hazırlandı. Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004′te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004′te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.


Marmaray ne zaman açılacak?


Türkiye, 150 yıldır beklediği hayaline, binlerce işçi, 1343 teknik uzman ve mühendisin çalışmaları sonucunda Cumhuriyetimizin 90. yılında kavuşacak. Asya ve Avrupa’yı deniz altından demiryolu bağlantısıyla birleştirecek Marmaray, 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından açılacak.


Marmaray özellikleri!


Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray’ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Marmaray’da yolculuk süresi, Gebze ve Halkalı arası 105 dakika, Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika olacak. Marmaray’da bilet fiyatları ise şehir içi ulaşımda olduğu gibi 1,95 lira olarak belirlendi. Vatandaşlar İstanbulkart'ı Marmaray'da da kullanabilecek.



Topbaş: Marmaray'da bütün ihtimaller dikkete alındı!
Marmaray bugün açılıyor!
Marmaray videoları!






Geri Dön