25 / 04 / 2024

Marmaray projesi hakkında bilgi!

Marmaray projesi hakkında bilgi!

Marmaray projesi, elektrik enerjisi kullanılarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasiteli bir demir yolu alt yapı projesi olarak hayata geçiriliyor. Marmaray projesi hakkında bilgi lerin devamı haberimizde...




Marmaray projesi hakkında bilgi!


Marmaray projesi, elektrik enerjisi kullanılarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasiteli bir demiryolu altyapı projesi olarak hayata geçiriliyor. Marmaray, İstanbul'a çağdaş bir kent yaşamı ve ulaşım imkanı sunabilmek için tasarlandı.  Marmaray  ayrıca İstanbul'un doğal tarihi özelliklerinin de korunmasını amaçlıyor. 


Marmaray projesi bir yandan İstanbul'un tarihi ve kültürel değerlerinin korunması diğer yandan da toplu ulaşım sistemlerinin çevresel etkilerinin azaltılması açısından büyük önem taşıyor. Marmaray projesi hakkında bilgi verirken aslında değinmemiz gereken en önemli nokta Gebze Halkalı arasını kesintisiz olarak bağlamasıdır. Gebze ve Halkalı ilçelerini kesintisiz ve yüksek kapasiteli modern bir demiryolu olarak bağlayan Marmaray, İstanbul'daki banliyö demiryolunun da iyileştirilmesi amacıyla yaşama geçiriliyor.


Marmaray, İstanbul Boğazı'nın her iki yakasını denizin altından tünelle birbirine bağlıyor. Marmaray boğaz geçişinde çift hat olarak, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giriyor, yeni yeraltı istasyonları ile Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerliyor, boğazın altından geçerek yeraltından Üsküdar'dan geçiyor ve Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşıyor. Marmaray'ın bu anlattığımız yolculuk uzunluğu 13,5 kilometre olarak belirtiliyor. 


Marmaray projesi hakkında bilgilere bu şekilde değindikten sonra her iki yakada mevcut banliyö hatlarının durumundan da bahsetmekte fayda var. Boğazın her iki yakasındaki, Halkalı-Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme-Gebze arasındaki Banliyö İyileştirmesi Kesiminde mevcut 2 hat tamamen kaldırılarak 3 hatlı hızlı tren ve banliyö trenlerinin bir arada çalışabileceği yüzeysel demiryolu ağı yapılıyor. Bu kesimin uzunluğunun Avrupa'da 19 km, Asya'da 44 km olmak üzere toplamda yaklaşık 63 kilometre olması bekleniyor.


Marmaray projesi şu anda dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden biridir. İstanbul'da iyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamının yaklaşık 76 kilometre olması planlanıyor. 



Marmaray tanıtım videosu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön