07 / 05 / 2024

Marmaray Projesi ile raylı sistem payını yüzde 28'e çıkaracak!

Marmaray Projesi ile raylı sistem payını yüzde 28'e çıkaracak!

Binali Yıldırım, Marmaray Projesinin adım adım tamamlandığını, İstanbullulara hizmet vermek için gün saydığını söyledi



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,  Marmaray  Projesi tamamlandığında İstanbul´un trafik sorununa nefes aldıracak, rahatlatacak raylı sistemin payını yüzde 6´dan yüzde 28´e çıkaracaklarını söyledi. Yıldırım, Yenikapı´dan kazı çalışmalarına başlayan TBM3 tünel delme makinesinin Sirkeci´ye ulaşması dolayısıyla bu hatta incelemelerde bulundu. Tünel hattında kullanılan özel bir araçla Yenikapı´dan Sirkeci´ye giden Yıldırım, tünelde yaptığı açıklamada, Marmaray Projesinin adım adım tamamlandığını, İstanbullulara hizmet vermek için gün saydığını söyledi. Geçtiğimiz aylarda Anadolu yakasında Söğütlüçeşme´den Üsküdar´a gelen tünelin çıkışını yaptıklarını, daha sonra oradan da deniz tarafına giden tünelin TBM başlangıcını gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, şimdi bir adım daha atarak Yenikapı´dan Sirkeci istasyonuna gelen birinci tüneli tamamladıklarını dile getirdi.

Yenikapı istasyonuna benzer 3 istasyon daha bulunduğunu anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tünellerin 3´ü birlikte birbirine geçişli ve bunlar istasyon olarak kullanılacak yerin 45 metre altında. Bundan sonraki adımımız, buradan deniz altındaki tüpe erişimdir. 900 metre daha gidecek bu makine ve nihayet Sirkeci´de deniz ile kara bağlantısını gerçekleştirmiş olacağız. Bunu da yatığımız zaman 2011´in 4´üncü ayına kadar tünellerin inşaatı Yenikapı´dan Söğütlüçeşme´ye kadar tamamlanmış olacak."

Marmaray´ın büyük bir proje olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bütün tarihi yarımadayı, Yenikapı´dan gelip Sirkeci´ye kadar yer yer 100 metre derinliği bulan bir tünelle geçiyoruz. Marmaray Projesi tamamlandığında İstanbul´un trafik sorununa nefes aldıracak, rahatlatacak raylı sistemin payını yüzde 6´dan yüzde 28´e çıkaracağız. 1.5 milyon İstanbullu burayı kullanacak. İstanbullular Asya´dan Avrupa´ya sadece 4 dakikada geçmiş olacak."

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan da Marmaray Projesinin birçok etabı bulunduğunu, bu etaplardan birinin de Yenikapı-Sirkeci istasyon hattı olduğunu söyledi.

Köstebek yuvası gibi birçok noktada çalıştıklarını belirten Arslan, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Yüklenici firmalar adına konuşan TAISEI Proje Müdürü Hidemi Ohmi de yaklaşık bir yıldır yapılan kazı çalışmaları sonunda TBM3 makinesinin Sirkeci´ye ulaştığını, TBM3´ün tüneli geçerek, batırma tünele doğru tekrar kazıya başlayacağını söyledi.

Ohmi, yüklenici firmalar olarak hızlı bir şekilde ve zamanında Avrupa ile Asya kıtalarını birleştireceklerini, bu çalışmaları sırasında işverenlerin ve Türk halkının desteklerini esirgememelerini istediklerini kaydetti.

-YENİKAPI-SİRKECİ HATTINDAKİ ÇALIŞMA-

Sirkeci istasyonuna ulaşan TBM3, Marmaray Projesinde kullanılan 5 adet TBM´den biri. TBM3, Yenikapı´dan 18 Ocak 2010´da tünel kazısına başlayıp, 2 kilometre 138 metre kazıyı tamamlayarak, Sirkeci istasyonu güney hattına ulaştı.

Tünelin iç kaplaması, prekast olarak Gebze´de üretildi. Makine haftada ortalama 70 metre ilerledi. Aynı güzergahtaki diğer makine TBM2, bin 738 metre kazıyı tamamlayarak Sirkeci istasyonu kuzey hattına doğru tünel kazısına devam ediyor.

Güvenlik amacıyla birbirine paralel iki ana tünel boyunca 200 metre aralıklarla yaya geçiş tünelleri inşa edilecek, böylece acil bir durumda yolcuların bir tünelden diğerine güvenle geçebilmesi sağlanacak. İstasyonunun diğer ucuna taşındıktan sonra TBM3, 935 metre daha ilerleyerek Sarayburnu açıklarında inşası bitmiş olan batırma tüp tüneliyle birleşecek.

Sirkeci istasyonu 47 metre derinlikte "Yeni Avusturya Tünel Açma Yöntemi" kullanılarak inşa ediliyor. Yenikapı-Ayrılıkçeşme arasındaki toplam 8.6 kilometrelik tünel kazısının Mayıs 2011´de tamamlanması planlanıyor.
AA

Geri Dön