25 / 04 / 2024

Marmaray tarihi eser!

Marmaray tarihi eser!

Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı. Marmaray tarihi eserleri kurulacak arkeo parkta ve Marmaray müzesinde sergilenecek...




Marmaray tarihi eser!


İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan,  Marmaray  kazılarında ortaya çıkarılan tarihi eserlerie ilgili olarak 13 metrelik bir kültür dokusuna ulaşıldığını ifade etti.


Marmaray çalışmaları sırasında Osmanlı döneminin yanı sıra Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’nun önemli bir liman kalıntısına ve onun altında da kent tarihini yaklaşık 8 bin yıl geriye götürecek neolitik tabakaya ulaşıldı. Bunlar İstanbul açısından oldukça önemli bir kent arşivi oluşturuyor ve bilim dünyasının da buraya yönelmesini sağlıyor.

Marmaray projesinin önemli 3 istasyonu kentsel ve arkeolojik SİT alanında kalıyor. Bu nedenle bu alanlarda kazılar İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Kültür Bakanlığı'ndan alınan izinlerle Üsküdar’da, Sirkeci’de 4 ayrı noktada ve en büyük istasyon olan Yenikapı’da, 2004 yılından itibaren arkeolojik kazılar yürütüldü.


Marmaray çalışmalarında yapılan arkeolojik kazılarda 35 binin üzerinde tarihi eser ile 13 batık gemi çıkarıldı.  Kazılarda İstanbul'un tarihine ışık tutacak birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. İstanbul tarihini 8500 yıl geriye MÖ 6500'lü yıllara götüren ilk İstanbullunun iskeleti ve 8500 yıllık ayak izleri bu kazılarda bulunurken, dünya literatüründe yer alan ama izine bir türlü rastlanamayan Thedesius Limanı'nın da Yenikapı'da olduğu ortaya çıktı. Milenyum limanı da denilen bu alanda, 37 batık gemiye rastlandı. Bu gemilerden en dikkat çekeni ise "12 nolu batık", yüküyle battığı günkü haliyle gün ışığına çıkarıldı.


Marmaray tarihi eser!


İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından 24 saat 3 vardiya şeklinde yapılan kazı çalışmaları ile Yenikapı kazı alanında Theodosius Liman kalıntıları, tekneler, neolitik yerleşim, Sirkeci ve Üsküdar’da Osmanlı ve Bizans mimari kalıntıları ile bu kalıntılar altında bulunan arkaik klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntulara ulaşıldı. Kazılar sonucunda ulaşılan Marmaray tarihi eserleri kurulacak arkeo parkta ve Marmaray müzesinde sergilenecek.




Marmaray durakları nereden geçiyor?
Marmaray derinlik!
Marmaray çalışma saatleri!
Marmaray bilet fiyatları!






Geri Dön