26 / 04 / 2024

Marmaray tünelinin uzunluğu nedir?

Marmaray tünelinin uzunluğu nedir?

İstanbul'da doğu ile batı arasında uzanan ve İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı olan Marmaray tünelinin uzunluğu nedir? sorusuna 1,4 kilometredir diyebiliriz...




Marmaray tünelinin uzunluğu nedir?


İstanbul'da doğu ile batı arasında uzanan ve İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısının inşa edilmesine yönelik çalışmalar 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü ile gerçekleştirildi. 


Çalışmalar sonucunda, bu tür bir bağlantının teknik olarak uygulanabilir ve maliyet açısından verimli olduğu belirlendi. Bugünkü  Marmaray  tünelinin güzergahı, bir dizi güzergah arasından en iyisi olarak seçildi. Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray'ın inşaatı, 2004 yılının Ağustos ayında başladı. Projenin 2009 yılının Nisan ayında faaliyete sokulması planlandıysa da Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş süreci bugüne kadar uzadı. 


İstanbul Boğazı'nın altından geçen demiryolu tüneli, Gebze-Söğütlüçeşme ile Halkalı-Kazlıçeşme arasındaki banliyö hatlarıyla birleşecek. Banliyö hatlarının iyileştirilme çalışmaları ise hala sürüyor. 29 Ekim'deki törenle projenin boğazın altından geçen bölümü yani Marmaray tünelinin açılışı gerçekleşecek.


Marmaray tünelinin uzunluğu nedir?


Marmaray, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına giriyor; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek, İstanbul Boğazı'nın altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan geçip, Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkıyor ve Söğütlüçeşme'ye ulaşıyor. Bu kesimin toplam uzunluğu 13,5 kilometre. Marmaray tünelinin uzunluğu nedir? sorusuna ise 1,4 kilometre cevabını verebiliriz.


Marmaray tüneli sayesinde Anadolu ve Avrupa yakası 4 dakikada geçilebilecek. Ayrıca her iki yakadaki banliyö hatlarının da devreye girmesiyle Gebze ve Halkalı arası 105, Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası ise 12 kilometre olacak. Marmaray, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın yanı sıra İstanbul Metrosu'na da bağlanacak. 



Marmaray tanıtım videosu!
Asrın projesi hizmete alınıyor!
2 kıta 4 dakika!




Geri Dön