19 / 04 / 2024

Marmaray tüp geçidi nedir?

Marmaray tüp geçidi nedir?

Marmaray tüp geçidi nedir?: Anadolu yakasındaki Gebze Haydarpaşa banliyö hattı ile Avrupa yakasındaki Halkalı Sirkeci banliyö hattının Boğaz' ın altından geçirilen bir tüp geçitle birleştirilmesidir...




Marmaray tüp geçidi nedir?


Marmaray projesi, Gebze ile Halkalı arasını boğazın altından geçirilen tüp geçit hattı ile birleştiren bir projedir. Diğer bir deyişle  Marmaray  için Anadolu yakasındaki Gebze Haydarpaşa banliyö hattı ile Avrupa yakasındaki Halkalı Sirkeci banliyö hattını boğazın altından geçirilen bir tüp geçit ile birleştiren sistemdir diyebiliriz. 


Marmaray tüp geçidi nedir? sorusunu bu şekilde yanıtladıktan sonra gelelim projenin detaylarına: Marmaray projesi üç kısımdan meydana geliyor. Bunlardan ilki Haydarpaşa Gebze arasındaki tren yolunun her yönüyle iyileştirilmesi, ikincisi Haydarpaşa ile Sirkeci arasındaki boğazın altından geçirilen tüp geçit kısmının  yapılması, üçüncüsü ise Halkalı Sirkeci arasındaki tren yolunun her yönüyle iyileştirilmesi...


Marmaray tüp geçiş projesinin toplam hat uzunluğu 76 kilometre olarak tasarlandı ve bu hatta toplam 40 istasyon yer alıyor. Bunlardan 37 tanesi yer üstünde, 3 tanesi de yer altında olacak şekilde yapıldı. 


Marmaray tüp geçidi nedir? sorusu kapsamında şu bilgilere de yer verebiliriz:

- İstanbul boğazının altından geçen tünelin toplam uzunluğu 1,4 kilometre,

- Deniz yüzeyinin yaklaşık 60 metre altından geçiyor,

- Bu tünelin yüksekliği 8,75 metre genişliği ise 15,5 metre,

- Tünelde her 100 metrede bir acil çıkış kapısı bulunuyor,

- Marmaray tüp geçidi toplam 11 adet tüpün birleştirilmesiyle oluşturuldu.


2004 yılında inşaatına başlanan Marmaray tüp geçit projesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda, Cumhuriyetimizin 90. yılında Türkiye'ye bayram hediyesi olarak açılışı gerçekleştirilecek.



Marmaray videoları!
Marmaray görüntüleri!





Geri Dön