19 / 04 / 2024

Marmaray Yenikapı İstasyonu'nun tezyini 1 yıl sürdü!

Marmaray Yenikapı İstasyonu'nun tezyini 1 yıl sürdü!

Marmaray seferleri, herhangi bir aksaklık olmadan normal akışıyla gerçekleşiyor. Marmaray’ın Yenikapı İstasyonu, adeta bir müze gibi. Duvarları, şehrin tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren objeleri yansıtan eserler süslüyor...



Açıldığı ilk gün meraklı yolcuları ağırlayan Marmaray’da sonraki günler daha sakin geçti. 10 dakikada bir düzenlenen seferlerde herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Marmaray’ı ilk kez kullanan bazı yolcular “Besmele”yle binerken, bazı yolcular da hatıra fotoğrafı çektirdi. Üsküdar İstasyonu en yoğun duraklardan biri olurken vapur ve motor iskelelerinde de benzer bir yoğunluk yaşandı.  Marmaray  hattının en çok ilgi gören istasyonu ise Yenikapı oldu. Adeta müze istasyon görünümünde olan Yenikapı’nın dizayn edilmesi bir yıl süren titiz çalışma ile yapıldı.


Ücretsiz kullanımı devam eden Marmaray da meraklı yolcular Üsküdar-Yenikapı arasında Boğaz’ın altından geçmenin keyfini yaşıyor. Üsküdar’dan binen yolcuların çoğu Yenikapı’da inerek geri döndü. Geçtiğimiz günlerde yolcu yoğunluğu sebebiyle yaşanan aksaklıklar son buldu. Üsküdar ve Yenikapı istasyonlarındaki onlarca görevli yolcuları yönlendirdi. Yolcular ise özellikle Yenikapı İstasyonu’nu uzun uzun inceledi. Marmaray hattının önemli istasyonlarından Yenikapı, adeta bir müze gibi. 9 yıl süren arkeolojik kazılarda İstanbul’un tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren buluntular gün yüzüne çıkarılmıştı.


Yenikapı Marmaray ve metro kazı alanında 58 bin metrekarelik alanda kazı yapıldı. Burada 353 bin 624 metreküp el ile kazıldı. Theodosius Limanı gün yüzüne çıktı. 37 batık geminin yanı sıra 47 bin sergilenebilir eserle birlikte 8 bin 500 yıl öncesine ait 2 bin 68 ayak izi bulundu. Binlerce eserin ortaya çıkarıldığı arkeolojik kazıları simgeleyen öğeler, Yenikapı İstasyonu’nun duvarlarını süslüyor. Heykeltıraş ve cam sanatçısı Reyhan Çezik ve kimya mühendisi Oktay Güner’in dizayn ettiği istasyon bir yıllık çalışma ile süslendi. İstasyondaki replikalar hakkında bilgi veren Reyhan Çezik “Burada sanat ve tarih birleşti. En çok ilgiyi batık replikası çekiyor. Kazılarda bulunan yüküyle batan gemiyi simgeliyor. Tahminlere göre bir yaz mevsiminde batmış zaten içinde vişne çekirdekleri de var. Biz de replikayı birebir yaptık. Sadece yüzde 25 küçülttük. Daha iyi görünmesi için de sıcak camdan oluşan bir deniz üzerine yerleştirdik. Deniz için 2 bin 500 cam parça elle imal edilerek burada yapıştırıldı.” dedi. İstasyonda kazıları simgeleyen taş kitaplar ve buluntu katmanları da yer alıyor. Çezik, hazırladıkları replikaları 3 ay süren çalışma ise Yenikapı’ya yerleştirdiklerini söyledi. Yenikapı İstasyonu’nun süslenmesinde 100 kişinin çalıştığını anlatan Çezik, montajın 29 Ekim sabahı saat 07.00’de tamamlandığını belirtti. Açılışa yetiştirmek için gece gündüz çalıştıklarını anlatan Çezik, yolcuların ilgisinden memnun olduklarını dile getirdi.


Zaman


Geri Dön