28 / 03 / 2024

Marmaray'da geçiş ücretleri belli oldu!

 Marmaray'da geçiş ücretleri belli oldu!

75 kilometrelik Halkalı-Gebze arasını 105 dakikaya indirecek Marmaray’da bilet fiyatı 1.95 TL. Aynı yolu bugün arabayla giden İstanbullu’nun cebinden benzin ve köprü parası dahil ortalama 60 lira çıkıyor...



İstanbullu’yu hızla artan trafik çilesinden büyük ölçüde kurtarması planlanan Marmaray’da geçiş ücretleri belli oldu. Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı’nın altından birleştirecek dev proje 29 Ekim’de hizmete girecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gebze ve Halkalı arasında yolculuk süresini 105 dakikaya kadar indirecek olan Marmaray’da bilet fiyatlarının 1.95 lira civarında olacağını açıkladı. 


TEK BİLETLE DEVAM EDECEK


Fiyatların İstanbul’daki metrolara eş değer olacağını belirten Yıldırım, “Bu hattı TCDD işletecek ama entegrasyonunu İstanbul Ulaşım’la birlikte yapacağız. UKOME kararıyla, İstanbullular tek biletle hem Marmaray’ı hem metroları hem de otobüsleri kullanabilecek” bilgisini verdi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 20 gün sonra yapılacak açılış için herhangi bir gecikme öngörmediklerinin altını çizdi.


KÖPRÜDE DÜNYA REKORU 


Yıldırım, 3. köprüden  Marmaray  projesine, Kanal İstanbul’a kadar önemli açıklamalarda bulundu. 3. köprüde de inşaatın tüm hızıyla devam ettiğini belirten Ulaştırma Bakanı, “Yıl sonuna kadar ayaklar şekillenmiş olacak. Amacımız 2015 içerisinde üçüncü köprüyü ve yolları tamamlamak. Eğer bitirebilirsek bu bir dünya rekoru olacak” dedi. Çevre tartışmalarını da değerlendiren Yıldırım, çevrecilerin büyük oranda ikna edildiğini söyledi. ÇED raporu alınmadığı şeklindeki iddiaların da gerçek dışı olduğunu belirten Yıldırım, “İhaleye çıkmadan ÇED raporunu aldık” dedi. 


VATANDAŞ ‘TURKUAZ’ DEDİ


YILDIRIM, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) için turkuaz rengin seçildiğini açıklayarak, “Ben kırmızı-beyazı 

bekliyordum ama vatandaş turkuazı seçti” dedi. 


ZEYTİNBURNU'NDAN KADIKÖY'E GİDECEK


1.95 TL’lik fiyatıyla metrobüsü de geride bırakacak Marmaray etap etap hizmete girecek. İlk olarak Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme durağından yola çıkacak ve sonra Yenikapı’ya uğrayacak. Ardından Sirkeci’den yolcu alıp İstanbul Boğazı’nın altından Üsküdar’a gelecek. Üsküdar’dan Kadıköy’e gidecek, Anadolu Yakası’ndaki ikinci durağı ise Ayrılıkçeşme durağı olacak. Yolcu yoğunluğuna göre 2 dakikada bir sefer yapacak. Kıta değiştirmek sadece 15 dakika sürecek. 


SADECE ŞİRKETİN KURULMASI KALDI


 


ÜÇÜNCÜ havalimanında projelerin tamamlandığını ve sunum yapılacağını belirten Yıldırım, “Sonra işe başlayacaklar. Sözleşmeyle sadece şirketi kurmak kaldı” dedi.  


3. HAVALiMANINI HiÇ KiMSE ENGELLEYEMEZ


YILDIRIM, bazı Avrupa ülkelerinin İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanını engellemeye çalıştıkları iddilarıyla ilgili de “Bizim için sürpriz olmaz ama bunların hepsinin tedbirini alıyoruz” dedi. 1970’li yılların başında havacılığın merkezinin ABD olduğunu, 1980’lerde de Avrupa’nın kuzeyine kaydığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’nin bulunduğu bölgeye geldi. Yani batıdan doğuya doğru bir kayış var. Çünkü küresel krizden sonra servet değişimi yaşanıyor. İlk yarıda ABD’de havacılık sektörü yüzde 1 geriledi, Avrupa’da yüzde 0,5 artışla neredeyse durma noktasına geldi. Türkiye’de ise yüzde 15,5 artış var. Bu zamana kadar Almanya aktarma merkeziydi. Almanya’nın böyle bir düşüncesi olabilir ama bu düşünce 3. havalimanını engellemeye yetmez.” 


ŞİRKETLER TAVAN FİYATI BELİRLEYECEK


YILDIRIM , bayramdan sonra yürürlüğe girmesi planlanan uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulamasının şirketlerin kendi rızasıyla yapılacağının altını çizerek, “Havayolu şirketleri bu konuda SHGM ile anlaşmaya vardılar” dedi. 


‘KANAL İSTANBUL’ SONA YAKLAŞIYOR


‘ÇILGIN proje’ olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin de bilgi veren Yıldırım, çalışmaların sona yaklaştığını belirterek, “2 aşamada tamamlanıyor. Bir kısmı bitti bir kısmı sona geldi. Sırada yapımı var” diye konuştu.



Akşam


Geri Dön