19 / 04 / 2024

Marmaray'ın açılışında 8 ülkeden 9 bakan ve 4 ülkeden müsteşar bulunacak!

Marmaray'ın açılışında 8 ülkeden 9 bakan ve 4 ülkeden müsteşar bulunacak!

İki kıtayı birleştirecek Marmaray' a dünya da büyük ilgi gösteriyor. Açılışta iki ülkeden başbakan, 8 ülkeden 9 bakan ve 4 ülkeden de müsteşar yer alacak...



İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek 153 yıllık hayal, bugün gerçek oluyor. Asrın projesi Marmaray, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıl dönümü olan bugün düzenlenecek törenle hizmete alınıyor. Marmaray'ın açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta yapacak. Ayrıca 8 ülkeden 9 bakan da açılışta bulunacak. İstanbul Boğazı'ndan geçmesi öngörülen demiryolu tüneli, ilk kez 1860'ta, Sultan Abdülmecid döneminde gündeme geldi. Bu projeyle ilgili bazı taslak çalışmaları da yapıldı ancak sonuçsuz kaldı. Aradan onlarca yıl geçip 1980'li yıllara gelindiğinde İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı yeniden dillendirilmeye başlandı. 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi ve raporlandı. Yapılan çalışmayla, projenin teknik olarak uygulanabilir ve maliyet açısından verimli olduğu tespit edildi. 


2004'TE İNŞAATI BAŞLADI 

Türk ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 1999'da finansman anlaşması imzalandı. Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray'ın inşaatı, Ağustos 2004'te başladı. Projenin Nisan 2009'da faaliyete sokulması planlandıysa da Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş sürecinde sarkma yaşandı. Özellikle Yenikapı'da  Marmaray  ve metro istasyonları alanında yapılan kazılarda önemli verilere ulaşıldı. 


35 BİN TARİHİ ESER BULUNDU 

Marmaray kazı alanında 13, metro kazı alanında ise 24 olmak üzere toplam 37 batık gemiye ulaşıldı. Marmaray kazı alanının hemen yanındaki metro alanında ise 8 bin 500 yıllık ayak izlerine ulaşıldı. Bu alanda yapılan kazı çalışmaları İstanbul'un tarihine 8 bin 500 yıl öncesine götürdü. Sadece Marmaray'a ait alanlarda yapılan kazı çalışmalarında 35 bin tarihi eser bulundu. Arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra hattın yapımı da hızla sürdü. Toplam 76.6 kilometrelik hattın en önemli yeri ise Boğaz geçişi idi. İstanbul Boğazı'nı geçmek için boğazın 60 metre altına 11 tünel batırıldı. Marmaray, bu derinlikle, raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip oldu. Diğer kısımlarda kazı çalışmaları TBM makineleriyle yapıldı. 


DÜNYA YAKINDAN TAKİP EDİYOR 

Asya ve Avrupa'yı deniz altından demiryolu bağlantısıyla birleştirecek Marmaray'ın 13.6 kilometrelik kısmı bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından açılacak. Törende Afganistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Arnavutluk, İspanya ve Romanya'dan 9 bakan, Japonya, Kazakistan, Almanya ve Pakistan'dan da bakanlık müsteşarları bulunacak. İngiliz Times gazetesi projeyi "Demir İpek Yolu" olarak tanımladı. Tünelden, İstanbul ile Bakü arasında sefer yapacak hızlı trenlerin geçeceğini belirten gazete, proje tamamlandığında Avrupa'yı Çin'e bağlayan Trans Sibirya Demiryolu hattına alternatif bir rotanın ortaya çıkacağını belirtti. Alman Der Tagesspiegel gazetesi ise Marmaray'ı "Asrın Projesi devletin zirvesi tarafından açılacak" başlığıyla duyurdu. Haberde, projenin teknik ve tarihi bilgileri verildi. Gazete, 5 milyar dolarlık projenin sadece İstanbul'un trafik sorununu hafifletmek için yapılmadığını ayrıca uluslararası turizm ve eşya taşımacılığına yeni bir soluk vermesinin beklendiğini kaydetti. Marmaray, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına girecek. Yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçip diğer bir yeraltı istasyonu olan Üsküdar'a ulaşacak. Marmaray treni, buradan da Ayrılıkçeşme'ye gidecek. Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Marmaray sayesinde Üsküdar-Sirkeci 4 dakikaya inecek. Öte yandan, proje kapsamında banliyö hatlarının iyileştirilmesi çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmaların da 2015'te tamamlanmasıyla birlikte hat 76.6 kilometreye ulaşacak. Bu hatta yolculuk süresi Gebze-Halkalı arası 105 dakika, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika olacak. Tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedeflenen Marmaray'da bilet fiyatları ise şehir içi ulaşımda olduğu gibi 1.95 lira olarak belirlendi. 


Tarihi İpek Yolu da birleşiyor...

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: Çin'den başlayan, Batı Avrupa'ya ulaşan tarihi yolu (İpek Yolu) modern imkânlarla çok daha iyi kullanabiliriz. İki kıtayı birbirine bağlayan Marmaray projemiz de bu doğrultuda büyük bir adım olacak. 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu: Marmaray ile günlük olarak 220 bin ile 300 bin arasında yolcunun Yenikapı'ya gelmesini bekliyoruz. Son durak şimdilik Kazlıçeşme ancak ileride bu hat Halkalı'ya kadar uzanacak. 

 İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı: Oluşturulan 181 hat Marmaray'a entegre edildi. Bin 419 otobüs ve 8 bin 727 seferle bu hattın aktif işletilmesi için hizmetlerimizi devam ettireceğiz. 5 yeni güzergâh oluşturduk. 


Sabah/Hasan Ay


Geri Dön