20 / 04 / 2024

Marmaray'ın güzergâhında namazgâh duvarı

Marmaray'ın güzergâhında namazgâh duvarı

Marmaray Projesi'nde kavşak noktası olarak tasarlandığı için taşınması düşünülen Kadıköy Ayrılık Çeşmesi'nin altında, 17. yüzyıldan kalma bir namazgâhın duvarları çıktı



Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek  Marmaray  Projesi'nin güzergâhında yapılan çalışmalar sırasında toprak altında 17. yüzyıldan kalma namazgâh duvarları bulundu. Tarih ve teknolojiyi karşı karşıya getiren çeşmenin taşınması gündemdeyken ortaya çıkan namazgâh hakkında Anıtlar Kurulu'nun karar vermesi bekleniyor.
Marmaray Projesi'nde kavşak noktası olarak tasarlandığı için aslına uygun olarak taşınması düşünülen Kadıköy Ayrılık Çeşmesi'nin altında Osmanlı'ya ait yapılar çıkmaya başladı. Kadıköy Kent Konseyi'nin 2006 yılında sit alanı olarak ilan edilmesini istediği, Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sistemi'nin Marmaray projesiyle birleşeceği noktada kazı çalışması yapan Kadıköy Belediyesi ekipleri bir namazgâhın duvarlarını buldu.
Kadıköy Belediyesi Starateji Geliştirme Müdürü Şule Onur, 4. Murat'ın Bağdat seferine çıktığı 1638'de Ayrılık Çeşmesi adını resmen alan tarihi çeşme ve namazgâhın orijinal yerinde kalmasını istediklerini, bu nedenle Marmaray'ın bu bölümündeki güzergâhın değiştirilebileceğini belirtti.

Onur, şunları söyledi:
Çeşmenin yeri tartışma konusuydu
“1600'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Ayrılık Çeşmesi'nin İbrahimağa'da bulunan yerinin orijinal yeri olup olmadığı tartışma konusuydu. Bazı araştırmacılar çeşmenin ilk yapılan yerinin burası olduğunu söylerken, bazı araştırmacılar da çeşmenin sonradan nakledildiğini söylüyorlardı. Bu kazı ile orijinal yerinin olduğu kesinleşti. Kadıköy Belediyesi olarak Ayrılık Çeşmesi'nin ve tarihi namazgâhın aslına uygun olarak restorasyonu için gerekli röleve çalışmalarını yapıyoruz. Bunları Anıtlar Kurulu'na sunacağız. İstanbul 5 No'lu Koruma Kurulu, çeşmenin başka bir yere nakline ya da bulunduğu yerde aslına uygun olarak restore edilip korunmasına karar verecek. Biz Kadıköy Belediyesi olarak çeşmenin 400 yıl önce yapıldığı yerde restore edilerek korunmasını istiyoruz. Çeşmeyi tekrar akar hale getirip, Kadıköylülere armağan edeceğiz.”
Gökhan Karakaş/Milliyet


Geri Dön