16 / 04 / 2024

Marmaray'ın kazıları bitiyor, açılış 2013'te yapılacak!

Marmaray'ın kazıları bitiyor, açılış 2013'te yapılacak!

Marmaray'ın kazıları 2011'in ilk yarısında bitiyor. Başbakan ve Ulaştırma Bakanı martta test sürüşü yapacak. Büyük açılış 2013'te. Proje bitince Üsküdar'dan saatte 60 bin kişi İstanbul'a dağılacak



İstanbul'un iki yakasını Boğaz'ın altından geçen demiryolu tüneli ile bağlayacak olan Marmaray, 29 Ekim 2013'te açılıyor.  Marmaray  istanbul trafiğinin can daman olmakla kalmayacak; Üsküdar'ın ekonomik sosyal ve kültürel hayatım canlandıracak.

Avrupa ve Anadolu yakasından başlayan tünellerin, 2011'in haziran ayma kadar, deniz altındaki bin 280 metre uzunluğundaki tünelle birleşmesi bekleniyor. Böylece 2011'in ilk yarısında kazı işlemleri tamamlanmış olacak. Üsküdar ile Sirkeci'yi birleştirecek olan tünel, dünyanın en derin deniz altı tüneli (-54 m) olarak tarihe geçecek. Tünellerin birleşmesi sonrası betonlama işlemleri 2012'nin ortasına kadar tamamlanacak. Ardından, tüm hattın (Gebze-Halkalı) yenilenmesi ve elektrifikasyonu yapılacak.

TOPLU ULAşžIM KULLANIMI 4 KAT ARTACAK
Projenin tamamlanıp 76.3 km uzunluğundaki sistemin devreye girmesiyle İstanbul ulaşımında toplu ulaşımın payı yüzde 7'den 28'e çıkarken, Üsküdar'dan her saat 60 bin kişi aktarma yapacak. Üsküdar ayağında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının tamamlandığım kaydeden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, 'Söğütlüçeşme-Yenikapı arasındaki 3 bin 400 metrelik hat tamamlandı. Biz çok rahatlıkla Yenikapı'ya gidebilir durumdayız. Martta, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dekovit denen araçla hattı test edecek. Basın mensuplarıyla test yapacağız' diye konuştu.

Ekonomik Katkısı Büyük

ASRIN projesi olarak anılan ve geçmişi 1860 yılına kadar giden Marmaray'ın yürürlüğe girmesi ile Üsküdar'ın ticari hayatında büyük bir patlama olacak. Üsküdar Belediyesi, bu potansiyeli düşünerek, Üsküdar'ın tarihi dokusunu canlandırmaya yönelik çalışmaları tüm hızıyla yürütürken, kültür merkezlerinde tiyatro, sinema, seminer ve konserler gibi birçok programa ev sahipliği yapıyor. Başkan Kara, 'Biz Üsküdarlılar, Boğaziçi KöprÜ»sü'nün inşasından beri çile çekiyoruz ama artık Tarihi Yarımada ile Üsküdar'ın havası birbirine karıştı' dedi.

Metro da Tamamlanıyor

MARMARAY projesine büyük destek, Üsküdar trafiğine de çözüm sağlayacak 19 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Dudullu-çekmeköy-Taşdelen metro hattı ihale aşamasına geldi. Üsküdar-çekmeköy metro hattının, Sultanbeyli üzerinden Sabiha Gökçen Havaalanı'na uzatılması da planlandı. Dört ayrı noktada, aynı anda başlayan çalışmaların 3-4 yılda tamamlanması öngörülüyor. Üsküdar-Ümraniye-Dudullu-çekmeköy-Taşdelen metrosu, Üsküdar vapur iskelesinin önünden başlayacak. Delme tünel teknolojisi ile yapılacak olan metroda 2 kilometre depo alanı ve 17 adet istasyon bulunacak. Saatte tek yönde 45 bin yolcu taşınacak olan metroda 6 dizili vagon kullanılacak.
Sabah Metropol

 


Geri Dön