26 / 04 / 2024

Marmaray'ın tarihi eserlerine 170 bin ziyaretçi geldi!

Marmaray'ın tarihi eserlerine 170 bin ziyaretçi geldi!

2004 yılında Marmaray’ın temeli atılırken kimse kentin tarihini değiştirecek eserler bulunacağını tahmin etmiyordu. Geçtiğimiz günlerde tamamen biten kazılarda 40 binin üzerinde sergilenebilir eser gün yüzüne çıktı....




Marmaray’ın Yenikapı istasyonunda replikası bulunan gemilerin asıllarının da aralarında bulunduğu eserler sergilenmeye başladı. 25 Haziran’da Arkeoloji Müzesi’nde açılan “Saklı Limandan Hikâyeler” sergisini 3 ayda 170 bin kişi ziyaret etti. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin merakla incelediği batık gemiler 25 Aralık’a kadar görülebilir.


Kazılarda, günümüzden 8 bin yıl öncesine ait insanlara ait ayak izlerinin yanı sıra yüküyle batan gemiler, hayvan kemikleri, günlük eşyalar, evler, mezarlar bulunmuştu. Arkeoloji Müzesi’nde devredilen eserler sergilenmeye başladı. Kazılarda ortaya çıkan 5. yüzyıla ait Theodosius Limanı kalıntıları ve alandan çıkan diğer eser iki ana bölümde anlatılıyor. Çıkarılan 37 batık gemiden iki tanesi yüküyle birlikte sergileniyor. Gemilerin taşıdığı ceviz, vişne, kavun çekirdeklerini de görmek mümkün. 8 bin yıl önceki İstanbullulara ait ayak izleri ise serginin en dikkat çeken eserlerinden. 4 ayak izinin bulunduğu bölümde günlük yaşama dair buluntular da yer alıyor. Yenikapı’nın binlerce yıl içinde geçirdiği dönüşümü anlatan panolar ve gemiler hakkında videolar da bulunuyor. Alandan çıkan hayvan kemikleri, günlük eşyalar da var.


Arkeolojik kazılar bitti; sırada atölye çalışmaları var


58 bin metrekarelik Yenikapı Aktarma İstasyonu alanındaki arkeolojik kazılar tamamlandı. Marmaray, İstanbul Metrosu ve Aksaray-Havalimanı Hafif Metro bağlantısında kazılar yapılmıştı. Tamamen elle kazılan alanda 600 işçi, 60 arkeolog, 7 mimar, 6 restoratör, 6 sanat tarihçisi, 4 müze görevlisi çalıştı.  Marmaray  kısmındaki kazılar 2010 yılında bitmişti. Son olarak Aksaray-Yenikapı bağlantısında küçük bir alanda yapılan kazılar da tamamlandı. Atölye çalışması tamamlanan eserler Arkeoloji Müzesi’nin deposuna naklediliyor. Alandan çıkan 40 binin üzerindeki eser zaman zaman sergilerle halkla buluşuyor. Eserlerin tamamı ise Yenikapı’ya kurulacak olan Arkeopark’ta sergilenecek.


Sevgi Korkut/Zaman


Geri Dön